Το βρεφικό μασάζ τούς αρέσει πολύ!

Το βρεφικό μασάζ τούς αρέσει πολύ!

Το βρεφικό μασάζ έχει πολλά οφέλη για την υγεία του βρέφους και τις διάφορες βασικές λειτουργίες του οργανισμού του όπως είναι η πέψη, η ανακούφισή του από τους ενοχλητικούς κολικούς κι η ανάπτυξη πιο δυνατών κι εύκαμπτων μυών.

Σύμφωνα με το mamakid.gr είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάθε γονιός στο παιδί του, με απλές και απαλές κινήσεις, που δείχνουν να ευχαριστούν το μωρό. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να ενταχτεί στην καθημερινότητα της οικογένειας και να αποτελέσει ακόμα μια αφορμή για επικοινωνία και ενίσχυση του δεσμού γονιού-παιδιού, όπως είναι η αγκαλιά, τα τραγούδια και τα παιχνίδια.

Τα οφέλη του μασάζ

 

Η αφή είναι πολύ ανεπτυγμένη στα νεογέννητα σε σχέση με άλλες αισθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα βρέφη μπορούν να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους και να επικοινωνήσουν μέσω της αφής. Η σωματική επαφή τα ευχαριστεί ιδιαίτερα, τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και τα ηρεμεί. Με την αφή γνωρίζουν τα άλλα πρόσωπα, όπως οι γονείς τους, επικοινωνούν και δένονται μαζί τους. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το άγγιγμα, το χάδι και η σωματική επαφή είναι εξαιρετικής σημασίας για τη συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού.

Ο χώρος και η θερμοκρασία

 

1. Ξαπλώστε το μωρό σε μία μαλακή επιφάνεια.

2. Επιλέξτε μία ώρα κατά την οποία τόσο εσείς όσο και το μωρό θα είστε ήρεμοι και χαλαροί. Ιδανικές είναι οι πρώτες ώρες μετά το γεύμα ή το μπάνιο του.

3. Φροντίστε ώστε η θερμοκρασία του χώρου, όπου θα γίνει το μασάζ, να είναι γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου. Σημαντικό είναι επίσης να μην υπάρχουν ρεύματα.

4. Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν το βρεφικό μασάζ και τρίψτε τα μεταξύ τους για να ζεσταθούν.

5. Αφαιρέστε τα κοσμήματα από τα χέρια σας και βεβαιωθείτε ότι τα νύχια σας είναι αρκετά κοντά, ώστε να μην γρατζουνίσουν το μωρό.

Η τεχνική και η διάρκεια

 

6. Ξεκινήστε το μασάζ από τα ποδαράκια του μωρού. Κάντε στην πατούσα απαλές κυκλικές κινήσεις εφαρμόζοντας ελάχιστη πίεση. Σταδιακά, ανεβαίνετε προς την κνήμη του και μετά στο μπουτάκι του. Η προτεινόμενη ροή του μασάζ είναι από το κεφάλι προς το πρόσωπο του μωρού κι από το στήθος στους ώμους και τα μπράτσα. Για την κοιλίτσα του, κάντε μεγάλες απαλές κυκλικές δεξιόστροφες κινήσεις, ξεκινώντας στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς του και ολοκληρώνοντας στο κάτω δεξί μέρος. Το μασάζ στην κοιλιά δεν το δέχονται ευχάριστα όλα τα μωρά, οπότε δείτε εάν ευχαριστεί το δικό σας μωράκι.

7. Στην περίπτωση που είναι νεογέννητο, το άγγιγμά σας πρέπει να είναι ακόμη πιο απαλό, ανάλαφρο και τρυφερό. Χρησιμοποιήστε καλύτερα μόνο τα ακροδάχτυλά σας. Προσοχή στο κεφάλι και την περιοχή γύρω από τον αφαλό. Να θυμάστε τέλος πως το νεογέννητο έχει την έμφυτη τάση να επανέρχεται στην εμβρυϊκή στάση όταν είναι ξαπλωμένο. Οπότε μην προσπαθείτε να τεντώσετε τα χεράκια και ποδαράκια του, αλλά κάντε του μασάζ ενώ βρίσκεται σ’ αυτή την τάση.

8. Την ώρα του μασάζ μιλήστε στο μωρό σας, κοιτώντας το στα μάτια. Έτσι η εμπειρία του μασάζ γίνεται ακόμη πιο προσωπική κι εσείς δένεστε ακόμη περισσότερο με το παιδί!

9. Για καλύτερα αποτελέσματα, η διαδικασία ενδείκνυται να διαρκεί πέντε με δέκα λεπτά.

10. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για τις τεχνικές του μασάζ.

11. Αν δείτε ότι το μωρό σας δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη για μασάζ τη δεδομένη στιγμή και δε συνεργάζεται, διακόψτε.