Τι παραπάνω ξέρουν από σένα… οι επιτυχημένοι;

Τι παραπάνω ξέρουν από σένα… οι επιτυχημένοι;

Η επιτυχία στη ζωή ή την καριέρα μας είναι κάθε άλλο παρά θέμα τύχης. Όπως αναφέρει ο Dr. Stephen Covey στο βιβλίο του «Οι 7 συνήθειες των επιτυχημένων» υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που δεν ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά, τα οποία δίνουν σε συγκεκριμένα άτομα το προνόμιο να έχουν σχεδόν πάντα θετικό αποτέλεσμα σε ότι επιχειρούν. Ας δούμε τα πιο σημαντικά:

1. Οι επιτυχημένοι έχουν πάντα τη μηχανή αναμμένη

 

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερό τους προτέρημα, η βάση πάνω στην οποία χτίζουν το στέρεο οικοδόμημα της επιτυχίας τους. Τι σημαίνει να έχεις την ψυχολογία του ενεργού ατόμου; Ότι οποιαδήποτε στιγμή στη δουλειά ή στη ζωή σου είσαι συνειδητά παρών, ενώ δρας και λειτουργείς έχοντας πάντα στο μυαλό τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πράξεών σου.

Ο Dr. Stephen Covey συγκρίνει τη φύση των ενεργών ατόμων με εκείνη των μη ενεργών ή αντιδραστικών όπως επιλέγει να τους χαρακτηρίσει, για να εντοπίσει την ειδοποιό διαφορά. Οι αντιδραστικοί, εξηγεί, είναι εκείνοι που έχουν κυριολεκτικά παραδοθεί θεωρώντας πως ότι κι αν πράξουν δεν μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα τους. Και πραγματικά στη ζωή τους είναι όντως έτσι, απλά γιατί ότι πιστεύουμε στην καρδιά μας επηρεάζει τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας. Αν, για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τους παραλογισμούς του προϊστάμενου μας στη δουλειά ή να επηρεάσουμε τα καθημερινά γεγονότα στη ζωή μας, τότε γιατί να μπούμε στον κόπο να κάνουμε έστω και την παραμικρή προσπάθεια; Απλά υπομένουμε και περιμένουμε το όποιο αποτέλεσμα.

Αντίθετα οι ενεργοί άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν τον παράλογο προϊστάμενο ή κάποια γεγονότα στην καθημερινή ζωή, πολύ απλά γιατί γνωρίζουν και πιστεύουν ακράδαντα ότι πάντα έχουν επιλογές. Είναι μέσω του τρόπου που ανταποκρίνονται σε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις που οι ενεργοί άνθρωποι επηρεάζουν θετικά το μέλλον τους. Μπορεί να μην έχουν τον έλεγχο του τι φέρνει η ζωή στο δρόμο τους (ποιος έχει;) έχουν όμως πάντα τον έλεγχο των επιλογών τους. Και αυτό καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.

2. Πριν ακόμη ξεκινήσουν έχουν ήδη τον τερματισμό στο μυαλό τους

 

Ας ξεκινήσουμε με μία αντίθεση, για να καταλάβετε τη σημασία του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού των επιτυχημένων. Στον δυτικό κόσμο, πολλοί θεωρούμενοι ως επιτυχημένοι επαγγελματίες βιώνουν την λεγόμενη απογοήτευση της επιτυχίας. Που θα πει με απλά λόγια, ότι κάποια στιγμή συνειδητοποιούν πως η επιτυχία στην καριέρα τους και η αφοσίωσή τους σε αυτήν δεν τους πρόσφερε καμία αίσθηση ικανοποίησης και ολοκλήρωσης. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατά τον Dr. Stephen Covey, τα άτομα που βιώνουν αυτή την τεράστια απογοήτευση, απλά δεν είχαν το τέλος στο μυαλό τους. Όπου «τέλος» σημαίνει προσωπικός σκοπός της ζωής τους. Από την στιγμή που δεν μπορούν με σιγουριά να προσδιορίσουν ποιος είναι ο μεγάλος στόχος που έχουν θέσει στη ζωή τους, τότε δεν μπορούν και να κατευθύνουν τα πράγματα έτσι ώστε να τους αποφέρουν την απόλυτη ικανοποίηση. Πώς να πάρεις ικανοποίηση από την επιτυχία στη δουλειά αν αυτός δεν ήταν ο σκοπός της ζωής σου;

«Βρες τον σκοπό της ζωής σου, μας προτρέπει ο Dr. Covey, «κυνήγησέ τον οργανωμένα και μεθοδικά και έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι σου».

3. Επιμένουν ότι κάθε πράγμα έχει τον καιρό του…

 

Τελευταίο αλλά ίσως και πιο σημαντικό στοιχείο που συνθέτει το προφίλ του αποτελεσματικού, επιτυχημένου ατόμου είναι ότι αφιερώνει αρκετό χρόνο στο να καθορίσει τις προτεραιότητές του και αφού το κάνει τις τηρεί απαρέγκλιτα.

«Ποτέ δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα» εξηγεί ο Dr. Covey «αν τα πράγματα είναι όλα μπλεγμένα στο κεφάλι μας, αν δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πως θα τελειώσουμε, αν τα χέρια και το μυαλό μας λειτουργούν το κάθε ένα στο δικό του τέμπο. Στο λεξικό των επιτυχημένων, δεν υπάρχει πιο σοφή παρατήρηση από το ότι καθετί έχει το χρόνο του. Ξεκαθαρίστε το τοπίο στο μυαλό σας και θα δείτε το όραμα της επιτυχίας του στόχου σας να γίνεται πραγματικότητα» καταλήγει ο Dr. Covey.

Ελπίδα Δεδεμάδη