TΕΣΤ: Το έχετε παρακάνει με τα ψώνια;

TΕΣΤ: Το έχετε παρακάνει με τα ψώνια;

Όλοι και προπαντός όλες, μια μικρή ή μεγαλύτερη ροπή στην κατανάλωση την έχουμε. Το ερώτημα είναι από πού πηγάζει αυτή η τάση μας. Ψωνίζουμε γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό; Γιατί πλήττουμε και χρειαζόμαστε κάτι για να βγούμε από την ανία μας; Ίσως γιατί θέλουμε να γεμίσουμε με όμορφα πράγματα το συναισθηματικό κενό που νιώθουμε; Ή μήπως γιατί αυτό μας διασκεδάζει;

Όπως κι αν είστε, ένα είναι το σίγουρο: εσείς το πληρώνετε! Γι΄ αυτό καθίστε με ηρεμία και απαντήστε στις απλές ερωτήσεις του τεστ που ακολουθεί. Έτσι θα ανακαλύψετε (ή θα συνειδητοποιήσετε, αν προτιμάτε) τι τύπος καταναλωτή είστε για να λάβετε τα μέτρα σας…

1. Όταν δεν έχετε χρήματα να ψωνίσετε τι κάνετε;

Α. Παίρνετε καταναλωτικό δάνειο και ορμάτε στα μαγαζιά.

Β. Χρεώνετε τις πιστωτικές σας κάρτες χωρίς πολύ σκέψη.

Γ. Δεν ψωνίζετε.

Δ. Ούτε καν το σκέφτεστε. Άλλα πράγματα έχουν αξία στη ζωή!

2. Όταν περπατάτε στο δρόμο…

Α. μπαίνετε χωρίς δεύτερη σκέψη στο μαγαζί με τη βιτρίνα που σας κίνησε το ενδιαφέρον και ψωνίζετε.

Β. σταματάτε μόνο μπροστά στις βιτρίνες με είδη που σκοπεύετε να ψωνίσετε αργά ή γρήγορα.

Γ. Χαζεύετε σε βιτρίνες που βλέπετε αλλά δεν ψωνίζετε.

Δ. Πάντα περπατάτε βιαστικά και δεν κοιτάτε δεξιά και αριστερά γιατί καθυστερείτε.

3. Όταν πηγαίνετε για ψώνια…

Α. Αγοράζετε ότι σας γυαλίσει ξεχνώντας τελείως τι χρειάζεστε.

Β. Αγοράζετε πρώτα ότι χρειάζεστε και αν σας περισσέψουν χρήματα τα ξοδεύετε όλα σε κάτι που σας αρέσει.

Γ. Αγοράζετε μόνο αυτό που σας χρειάζεται.

Δ. Δεν πηγαίνετε ποτέ για ψώνια παρά μόνο μία φορά κάθε σεζόν γιατί πρέπει.

4. Στο σούπερ μάρκετ…

Α. Πηγαίνετε πάντα χωρίς λίστα και περνάτε από όλα τα ράφια αγοράζοντας ότι σας εντυπωσιάζει.

Β. Πηγαίνετε πάντα με λίστα αλλά πάντα την …επεκτείνετε επί τόπου.

Γ. Πηγαίνετε με λίστα και την τηρείτε κατά γράμμα.

Δ. Δεν πηγαίνετε ποτέ στο σούπερ μάρκετ. Είναι δουλειά του συντρόφου ή της μαμάς σας…

5. Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό…

Α. Η πρώτη και η τελευταία σας βόλτα είναι στα μαγαζιά.

Β. Τα περισσότερα χρήματα σας τα ξοδεύετε σε ψώνια.

Γ. Ξοδεύετε τα χρήματα που είναι προγραμματισμένα για ψώνια, ούτε δραχμή παραπάνω.

Δ. Τα περισσότερα χρήματα σας τα ξοδεύετε σε περιηγήσεις, διαμονή και διατροφή. Άλλωστε γι΄ αυτό κάνατε τόσα χιλιόμετρα, όχι για ψώνια.

Αν οι περισσότερες απαντήσεις σας είναι Α:


Προφανώς είστε αθεράπευτη καταναλώτρια και μπροστά στα ψώνια δεν βάζετε τίποτα. Αν σας γυαλίσει κάτι θα το αγοράσετε είτε έχετε είτε δεν έχετε χρήματα. Όπου και όποτε κι αν βρεθείτε θα ψωνίσετε, πάση θυσία, γιατί αλλιώς «δεν έχει νόημα η ζωή». Προσοχή γιατί διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο – εκτός εάν είστε η εγγονή του Ωνάση – να μπλέξετε με χρέη, τράπεζες και καβγάδες με το έτερον σας ήμισυ. Επιπλέον είστε η χαρά των εμπόρων, αφού η καταναλωτική σας μανία σας κάνει εύκολο θύμα τους. Μάλλον υπάρχουν λίγα πράγματα στην καθημερινότητα σας που σας ικανοποιούν και προσπαθείτε να γεμίσετε την ζωή σας με κάθε είδους ρούχα και αντικείμενα. Είναι εποχή για τέτοια; Πάρτε το απόφαση ότι αυτό δεν γίνεται και αναζητήστε τη λύση μέσα σας. Μην ασχολείστε τόσο με την επιφάνεια των πραγμάτων και αναζητήστε την ουσία της ζωής.

Αν οι περισσότερες απαντήσεις σας είναι Β:


Είστε επιρρεπείς στην κατανάλωση, αλλά η λογική επικρατεί του παρορμητισμού και ο φόβος των συνεπειών λειτουργεί σαν τροχοπέδη και σας συγκρατεί. Βέβαια, συχνά – πυκνά παρασύρεστε σε σπατάλες αλλά το μετανιώνετε γρήγορα και για να αυτό-τιμωρηθείτε υποβάλλεται τον εαυτό σας σε «νηστεία» από τα μαγαζιά για ένα διάστημα μέχρι να έρθετε στα ίσια σας. Πάντως, αν βρεθείτε με χρήματα περνάτε αμέσως στην κατηγορία της μανιακής καταναλώτριας. Για εσάς τα ψώνια είναι κάτι σαν διασκέδαση και προσφορά στον εαυτό σας και πραγματικά τα απολαμβάνετε. Ευτυχώς που έχετε το …έμφυτο φρένο και σας προφυλάσσει, διαφορετικά τα χρέη σας δεν θα έφτανε μία ζωή για να πληρωθούν! Εντάξει, καλή διασκέδαση είναι τα μαγαζιά αλλά υπάρχουν και πιο απλές χαρές στη ζωή που δεν κοστίζουν και τίποτα. Στραφείτε προς αυτές για να εξισορροπήσετε την ανάγκη σας για αγορές!

Αν οι περισσότερες απαντήσεις σας είναι Γ:

Είστε αυτό που λένε «συγκρατημένη και λογική καταναλώτρια». Ξέρετε πάντα τι θέλετε, πως και πότε το χρειάζεστε και φροντίζετε να το έχετε. Μόνο από λάθος ή παρεξήγηση θα ψωνίσετε κάτι περιττό ή άχρηστο. Φτάνει να μην είστε τσιγκούνα γιατί κατά τ’ άλλα το πρόγραμμα και η οργάνωση δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Το να έχετε μια σειρά στη ζωή σας και μια τάξη στα οικονομικά σας, σας βοηθάει να αποφεύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις και τα ατελείωτα χρέη! Και θα πρέπει να σας το αναγνωρίσουμε: στην εποχή που ζούμε και στις στριμωγμένες μέρες που περνάμε το ταλέντο σας αυτό είναι μοναδικό. Φτάνει να μην καταλήγετε στο άλλο άκρο της αγοραμανίας που θα ονομάζαμε …οργανομανία! Μερικές φορές τα άχρηστα και τα περιττά μπορεί να μας δώσουν μεγάλη χαρά. Μη το ξεχνάτε και εφαρμόζετέ το που και που.

Αν οι περισσότερες απαντήσεις σας είναι Δ:

Πόσο καιρό έχετε να κάνετε κάτι για να ξεσκάσετε; Πόσο καιρό έχετε να απολαύσετε τον καφέ σας αραχτή στον καναπέ διαβάζοντας το αγαπημένο σας περιοδικό; Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που χαλαρώσατε λίγο; Υπήρξε τελευταία τέτοια στιγμή στη ζωή σας; Έχετε πολλές υποχρεώσεις και δουλειά (όλοι έχουν), έχετε οικονομικά στριμώγματα (και ποιος δεν έχει) ή έχετε άλλα ενδιαφέροντα; Όποια κι αν είναι η αλήθεια σας, χαλαρώστε. Το κάθε πράγμα έχει την αξία του, φτάνει να γίνεται στο σωστό χρόνο και με μέτρο. Βγάλτε τις «παρωπίδες» που περιορίζουν το οπτικό σας πεδίο και απολαύστε τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής: μέσα σε αυτές είναι και μια ξέγνοιαστη βόλτα στα μαγαζιά με φίλες. Αγοράστε και εκείνο το όμορφο φουλάρι που σας άρεσε. Σκεφτείτε ότι εργάζεστε σκληρά και σας αξίζει αυτό και πολλά άλλα. Και σας αξίζουν όντως!

Σοφία Δεδεμάδη