Συνδυασμοί τροφίμων αλήθειες και μύθοι!

Συνδυασμοί τροφίμων αλήθειες και μύθοι!

Είναι αλήθεια πως έχουν ακουστεί πολλά για συνδυασμούς που παχαίνουν και για συνδυασμούς που αδυνατίζουν και πολλοί από αυτούς είναι αντικρουόμενους! Ήρθε η ώρα να μπουν λίγο σε τάξη όλα όσα γράφονται για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις!

Ένα από τα τελευταία πράγματα που γράφονται συνεχώς είναι πως απαγορεύεται η σύνθεση πιάτων με ταυτόχρονη προσθήκη αμυλούχων και πρωτεϊνικών τροφών. Αυτό λοιπόν δεν είναι απόλυτο..

Μελέτες έχουν δείξει όντως πως αν καταναλώνουμε τρόφιμα μόνα τους έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο σώμα μας από αν τα καταναλώναμε με κάποιον άλλον συνδυασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι τα μακαρόνια με το κρέας.

Τα μακαρόνια για παράδειγμα έχει την τάση να ανεβάζει την σεροτονίνη και όταν καταναλώνονται σκέτα να μας κάνουν να νιώθουμε ηρεμία και χαλάρωση. Το κρέας πάλι όταν καταναλώνεται  σκέτο έχει την τάση να μας δίνει ενέργεια και αφυπνίζει όλο μας το σώμα.

Τι γίνεται άρα όταν τα συνδυάζουμε! Η αλήθεια είναι πως ο συνδυασμός τροφίμων μπορεί να βοηθήσει η να αναστείλει την απώλεια βάρους και δεν είναι τυχαίο που στις δίαιτες προτείνουμε να συνδυάζουμε τις αμυλούχες τροφές και τις πρωτεϊνούχες με λαχανικά και όχι μεταξύ τους.

Νέες μελέτες όμως έδειξαν πως αν συνδυάζουμε σωστά τα άμυλα με τις πρωτεΐνες μπορούν να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα μας αρκεί να είναι σε σωστή ποσότητα.

Αν λοιπόν τρώτε τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες μαζί με τις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες αλλά σε μικρές ποσότητες δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, γιατί η πέψη π.χ του αμύλου γίνεται στο στόμα και στο έντερο, ενώ η πέψη των πρωτεϊνών στο στομάχι.

Επιπλέον, αυτός ο συνδυασμός θα καθυστερήσει την άνοδο του σακχάρου στο αίμα και η ινσουλίνη θα προλάβει να δράσει πιο αποτελεσματικά.

Αν όμως κάνετε συνδυασμό διαφορετικών ειδών τροφών στο ίδιο γεύμα  και φάτε μεγάλες ποσότητες, ασφαλώς η πέψη θα επιβαρυνθεί, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών θα καθυστερήσει και, επειδή θα κουραστεί το στομάχι από το μεγάλο φόρτο, θα μεγαλώσει το πεπτικό στρες.

Πάμε να δούμε λοιπόν συνδυασμούς που ενώ περιέχουν όλες τις ομάδες τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

1.     Λάχανο ή ντομάτα με κριθαρένιο παξιμάδι και αυγό βραστό

2.    Ρύζι με φακές και ντομάτα

3.    Ψάρια με χόρτα και μια φέτα ψωμί Ζέας

4.    Μίλκσεικ με γάλα μπανάνα και κανέλα

5.    Καλαμάκι κοτόπουλο και 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι και λαχανικά

6.    Σαλάτα με κόκκινα φασόλια καλαμπόκι και πράσινα λαχανικά

7.    Λαχανικά τουρλού ή μπριαμ φούρνου με γιαούρτι

8.    Βρώμη με φράουλες και γιαούρτι

9.    Γάλα αμυγδάλου βρώμη και αμύγδαλα

10.Κόκκινο κρέας και μανιτάρια πιπεριές και λίγη quinoa

 

Εxtra tips!

ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1.Οι πατάτες με τα φρούτα

2. το μήλο με το αχλάδι και τη μπανάνα

3. η μελιτζάνα με το αβοκάντο

4.  το κουνουπίδι και το μπρόκολο

5. τα κολοκυθάκια με τη ντομάτα

Ο συνδυασμός αυτών των τροφίμων προκαλεί δυσπεψία και τα συστατικά τους δρούν ανταγωνιστικά.

ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1.Το πράσινο τσάι με το λεμόνι

2. μπρόκολα και οι ντομάτες (επειδή τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους απορροφούνται καλύτερα και είναι πιο δραστικά στις ελεύθερες ρίζες όταν ενώνονται)

3. ντομάτες με λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι ( θα έχετε καλύτερη αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό σας)

4.λαχανικά ωμά και λίγο ελαιόλαδο (για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να επεξεργαστεί και να απορροφήσει τα καροτένιά τους)