Σκασιαρχείο από… τις σκοτούρες

Σκασιαρχείο από… τις σκοτούρες

Η κοινωνιολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και life coach, Martha Beck, μας διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 τρόποι που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα κι επομένως να αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα και αποτελεσματικά τα προβλήματα μας. Χάνουμε τίποτα να τους δοκιμάσουμε;

1. Περιόρισε ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα


Είναι πολύ απλό: Οτιδήποτε δεν σε ικανοποιεί, ή δεν σου αρέσει να κάνεις, «μείωσέ» το στο ελάχιστο. Αν για παράδειγμα, σιχαίνεσαι να πλένεις τα πιάτα μετά το γεύμα, μπορείς να ανταλλάξεις την «αγγαρεία» αυτή με τον σύντροφό σου, ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, και να αναλάβεις κάποια άλλη δουλειά, που σε κάνει να δυσανασχετείς λιότερο. Στην τελική, χρησιμοποίησε πότε-πότε χάρτινα πιάτα μιας χρήσεως, ή άφησε τα, για αργότερα, ή την επόμενη μέρα.

2. Βρες χρόνο για ό,τι σου γεμίζει τις μπαταρίες


Προσπάθησε να αφιερώνεις καθημερινά περισσότερο χρόνο στις δραστηριότητες που σε γεμίζουν χαρά και ευεξία. Αν σε χαλαρώνει όσο τίποτα άλλο ένα βραδινό αφρόλουτρο, δεν έχεις παρά να το απολαύσεις, ξεκλέβοντας χρόνο από τις υποχρεώσεις σου- με καλό προγραμματισμό μπορείς να το καταφέρεις. Όσο πιο γεμάτη είναι η μέρα σου με πράγματα που σου δίνουν χαρά, τόσο καλύτερα θα μπορείς να διαχειρίζεσαι τα προβλήματά σου.

3. Ξεκούρασε το μυαλό σου


Το μυαλό, όπως και το σώμα, χρειάζεται να ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως δεν μπορείς να σταθείς όρθια πολλές ώρες, έτσι δεν μπορείς και να χρησιμοποιείς το μυαλό σου ακατάπαυστα. Προσπάθησε λοιπόν να εφαρμόσεις την «τακτική» της σιέστας – είναι το καλύτερο tip ευεξίας και ζωντάνιας των λατινοαμερικανικών λαών. Όποια ώρα και αν επιστρέφεις στο σπίτι από τη δουλειά, δώσε λίγα λεπτά στον εαυτό σου να ανασυγκροτηθεί. Απομονώσου σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, κάθισε ή ξάπλωσε αναπαυτικά, κλείσε τα μάτια σου και χαλάρωσε, ή κοιμήσου ελαφρά για 20 λεπτά. Αμέσως μετά, θα αισθάνεσαι σαν να ξεκινάει τώρα η ημέρα σου και θα ανταπεξέλθεις με μεγαλύτερη ευκολία στις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου.

4. Όταν δεν ξέρεις τι να πεις, πες απλά την αλήθεια


Πολλοί πιστεύουν ότι το ψέμα είναι η εύκολη λύση για να βγει κάποιος από μια δύσκολη θέση. Όμως στην πραγματικότητα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η ειλικρίνεια. Αν για παράδειγμα μια φίλη σου ζητάει να βρεθείτε και εσύ νιώθεις υπερβολικά κουρασμένη για να βγεις από το σπίτι, μια ψεύτικη δικαιολογία, εκτός του ότι δεν ταιριάζει στις ειλικρινείς φιλίες, καταναλώνει άσκοπα ενέργεια από το μυαλό σου, σε γεμίζει τύψεις και ενοχές και μπορεί να σε «ρίξει» σε μία τοξική ψυχική κατάσταση. Το να πεις, από την άλλη, πολύ απλά «αχ φιλεναδίτσα, πολύ θα το ήθελα, αλλά είμαι τόσο κουρασμένη που το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να πέσω στο κρεβάτι μου» σε «γλιτώνει» από ταλαιπωρία τόσο του μυαλού όσο και του σώματος, ενώ επιπλέον σε γεμίζει με τη σιγουριά και την ικανοποίηση ότι μπορείς να επιλέγεις εσύ τα πράγματα που θες να κάνεις, όποτε θες να τα κάνεις.

5. Αποστασιοποιήσου από τους ανθρώπους που σε κουράζουν


Κάποιοι άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν στο κοινωνικό, ή ακόμη και στο οικογενειακό, περιβάλλον σου, απλά δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σου. Οπότε είναι τουλάχιστον μάταιο να προσπαθείς, με καλό ή… με κακό τρόπο, να τους φέρεις στα «νερά» σου ή να τους αλλάξεις. Κι αυτό γιατί, εκείνοι επιμένουν να διατηρούν την τοξική προσωπικότητά τους, ενώ εσύ «ξοδεύεις» από τον χρόνο, την ενέργεια και τη διάθεσή σου προκειμένου να καταφέρεις να τους «συνετίσεις». Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν, είναι να κρατήσεις τις αποστάσεις σου από όλους όσους σε «απομυζούν» ψυχικά και σε καταβάλλουν. Όσο λιγότερο έρχεσαι σε επαφή μαζί τους , τόσο μεγαλύτερη ανακούφιση θα νιώθεις, τόσο περισσότερη ένεργεια θα έχεις για να ξοδέψεις στην επίλυση των προβλημάτων σου.

Μαρία Κόλλια


ΠΗΓΗ: www.oprah.gr