Σφουγγάτο Αγιορείτικο και φάβα σαλάτα, ή σούπα

Σφουγγάτο Αγιορείτικο και φάβα σαλάτα, ή σούπα

ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ

4 πατάτες κομμένες σε ροδέλες

1 φλιτζάνι του τσαγιού τρίμμα φέτας

4 αβγά

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

Αλατάκι, πιπεράκι και ρίγανη

½ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 170ο C.

2. Κόβουμε τις πατάτες, τις τηγανίζουμε και τις στρώνουμε σε ένα ταψί.

3. Τις πασπαλίζουμε με την φέτα.

4. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με το γάλα, το αλατοπίπερο και την ρίγανη.

5. Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες και την φέτα, προσθέτουμε από πάνω διάσπαρτα τις πιπεριές και το φουρνίζουμε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.

ΦΑΒΑ


500γραμμ. φάβα

3 κρεμμύδια

7-8 φλιτζάνια του τσαγιού κρύο νερό

1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Λάδι

Χυμό λεμονιού

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ξεπλένουμε την φάβα σε ένα σουρωτήρι, την στραγγίζουμε και την βάζουμε στην κατσαρόλα.

2. Καθαρίζουμε τα 2 από τα 3 κρεμμύδια και τα βάζουμε ολόκληρα μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και την βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό της με τρυπητή κουτάλα και όταν καθαρίσει και σταματήσει να βγάζει αφρό, χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα περίπου.

3. Όταν βράσει, την περνάμε μαζί με τα κρεμμύδια από τον μύλο την λαχανικών και ξαναβάζουμε τον πολτό της, μέσα στην κατσαρόλα.

4. Προσθέτουμε το αλατάκι, το πιπέρι, το λάδι και την ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα. (Όταν κρυώσει, θα πήξει αρκετά)

5. Κόβουμε το 3ο κρεμμύδι σε δαχτυλίδια. Σερβίρουμε την φάβα σε μπολ, ή σε ατομικά πιάτα, την στολίζουμε με τα δαχτυλίδια του κρεμμυδιού και την περιχύνουμε με λαδάκι και χυμό λεμονιού.

ΦΑΒΑ ΣΟΥΠΑ


350γραμμ. φάβα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3/4 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε ροδέλες

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες

1 μεγάλο καρώτο κομμένο σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδου κομμένες στα δυο

1 φύλλο δάφνης

10 φλιτζάνια του τσαγιού κρύο νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Χυμό λεμονιού

Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Φρυγανισμένα ψωμάκια (κρουτόν)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε την φάβα και την βάζουμε στην κατσαρόλα.

2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο, το καρώτο, το σκόρδο, την δάφνη και το νερό.

3. Τα βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό της φάβας με τρυπητή κουτάλα και όταν καθαρίσει και σταματήσει να βγάζει αφρό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε το λάδι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ½ ώρα περίπου.

4. Αφαιρούμε από την σούπα το δαφνόφυλλο και την περνάμε από τον μύλο των λαχανικών. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε αλατάκι και πιπέρι και την βράζουμε για λίγο ανακατεύοντας.

5. Την σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, πασπαλισμένη με μαϊντανό και ζεστά κρουτόν. Αν θέλουμε, την περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Για τα κρουτόν,


4-5 φέτες ψωμιού

Λίγο λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού, σε κύβους. Βάζουμε τους κύβους σε ένα μπολ και τους περιχύνουμε με λίγο λαδι.

2. Ανακατεύουμε τα κρουτόν καλά, για να αλειφθούν από το λάδι και τα στρώνουμε σε μια σειρά, πάνω σε λαδόκολλα, στο ταψί του φούρνου μας.

3. Τα φουρνίζουμε στους 190ο C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από την επάνω πλευρά, τα γυρίζουμε και όταν ροδοκοκκινίσουν και από την άλλη τα ξεφουρνίζουμε.

Ανθή Λαμπίρη