Προσφέρετε… ευτυχία και νιώστε χαρούμενοι!

Προσφέρετε… ευτυχία και νιώστε χαρούμενοι!

Υπάρχουν πραγματικά άπειροι τρόποι για να νιώσει κανείς ευτυχισμένος. Το άγγιγμα της ευτυχίας δεν έρχεται μόνο ως αποτέλεσμα ενός ατομικού ταξιδιού το οποίο έχει συγκεκριμένους σταθμούς. Το να είναι κανείς ευτυχισμένος, αποκτά νόημα όταν μοιράζεται την θετική και δυναμική του κατάσταση με άλλους ανθρώπους γιατί χαρακτηριστικό της ευτυχίας, είναι (και) η επικοινωνία.

Στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, η επικοινωνία (και μάλιστα η καλής ποιότητας επικοινωνία) παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει γιατί χάρη στην επικοινωνία μπορούμε και «ανταλλάσσουμε» τις προσωπικότητές μας, τα βιώματά μας και τα χαρακτηριστικά μας. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό όν καθώς από τη φύση του θέλει να μοιράζεται και αν θέλουμε να το νιώσουμε βαθύτερα, η ύπαρξή μας έχει τη θέληση να συμπληρώνεται.

Αυτή η «ευλογημένη ατέλεια» που έχουμε ως άτομα μας οδηγεί να θέλουμε να προσφέρουμε και να παίρνουμε. Ευτυχία είναι δηλαδή και το να είμαστε χρήσιμοι και απαραίτητοι για τους συνανθρώπους μας. Κάθε μας επιτυχία και κάθε μας ευτυχισμένη στιγμή έχει μέσα της κάτι από «άλλους», από ανθρώπους που μας βοήθησαν να φτάσουμε σε μια πολύ ευχάριστη κατάσταση.

Η ευτυχία είναι μαζί «ήλιος» και «σελήνη». Είναι αυτόφωτη και ετερόφωτη. Με το φως της ευτυχίας να μας λούζει, εάν θέλουμε, φωτίζουμε και τους γύρω μας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ευγενές και όμορφο από το να έχουμε αυτήν την «ευχάριστη συνήθεια» του ήλιου, ο οποίος διαθέτει το φως του για όλο το σύμπαν. Πολλές είναι οι φορές που προτιμούμε να κρύβουμε την ευτυχία μας, όπως κρύβουμε έναν θησαυρό που βρήκαμε. Αυτό το «κρύψιμο» δεν είναι αναίτιο, καθώς η λάμψη που χαρίζουν η ευτυχία και η πληρότητα, έχει πολλές φορές και εκτυφλωτικές ιδιότητες.

Ο φθόνος που μπορεί να εκφραστεί από εκείνον που μας βλέπει ευτυχισμένους, μας αποτρέπει από το να δείξουμε τη χαρά μας. Παρόλα αυτά, αν αφήσουμε την καλή μας διάθεση ελεύθερη δείχνοντας ότι η ευτυχία δεν είναι μόνο «δική μας», τότε δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να συμπαρασύρουμε και άλλους στην καλή μας διάθεση.

Η θετική ενέργεια, έχει τη μαγεία να είναι μεταδοτική. Αφού είμαστε σίγουροι ότι δεν τρέφουμε καμία αλαζονική τάση για την καλή μας διάθεση, μεταδίδουμε αυτήν τη διάθεση στους συνανθρώπους μας, δείχνοντάς τους ότι θέλουμε πολύ να νιώσουν όπως νιώθουμε. Ενώ είμαστε χαρούμενοι, ξαφνικά η θετική μας ενέργεια πολλαπλασιάζεται. Νιώθουμε χαρούμενοι, ικανοί και περήφανοι που μπορέσαμε να μεταδόσουμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά και τα χαρούμενα μας συναισθήματα και σε άλλους. Νιώσαμε «κοινωνοί».

Από το σχολείο και από το σπίτι, έχουμε μάθει πως «το δώρο δε δωρίζεται». Εάν η ευτυχία και καθετί χαρούμενο και θετικό αποτελούν δώρα, τότε όχι μόνο δωρίζονται, αλλά χαρίζονται. Η «αμοιβή» μας είναι η ίσως η πιο ανιδιοτελής αμοιβή που υπάρχει και είναι η χαρά του ότι «φωτίσαμε» και άλλους εκτός από μας.

Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του, έλεγε πως όσοι έχουν τον τρόπο να είναι πνευματικά και ψυχικά υγιείς, οφείλουν να μεταλαμπαδεύουν το φως τους και σε άλλους και όχι να απομονώνονται. Η αληθινή ευτυχία, έρχεται όταν το κάθε όμορφο συναίσθημα που βιώνουμε, μπορούμε να το μεταδώσουμε. Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία, υποστήριζε ότι η αρετή ενός ψυχικά και πνευματικά υγιούς ανθρώπου, φαίνεται όταν βοηθά τους συνανθρωπους του να διαφωτιστούν.

Οι γνώσεις μας, οι χαρές μας και καθετί που επάνω μας είναι λουσμένο με ευτυχία, είναι όμορφο να χαρίζεται και στους συνανθρώπους μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για μας όταν μας λένε: «δεν ήμουν καλά και μου έφτιαξες το κέφι».

Ας είμαστε «σπάταλοι» στα συναισθήματά μας. Είναι η μόνη σπατάλη που οδηγεί σε πολλαπλάσια οφέλη για τους γύρω μας και για μας. Κάθε φορά που νιώθουμε όμορφα και αμφιβάλλουμε για το αν πρέπει να μεταφέρουμε και σε άλλους αυτό το «φως», καλό είναι να θυμόμαστε έναν πανέμορφο στίχο από ένα ποίημα του Φρίντριχ Νίτσε : « Ω μεγάλο άστρο, πόση θα ήταν η ευτυχία σου αν δεν είχες εκείνους που φωτίζεις;».

Kahlil Gibran’s Phrases On Love



ΠΗΓΗ: www.tsemperlidou.gr