Πόσο άγχος μπορώ να αντέξω;

Πόσο άγχος μπορώ να αντέξω;

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανοχή στο άγχος. Κάποιοι «ρολάρουν» στα δύσκολα, ενώ άλλοι αδυνατούν να υπερπηδήσουν και το παραμικρό εμπόδιο. Άλλοι εξιτάρονται από τον κίνδυνο και τις προκλήσεις και επιδιώκουν έναν αγχώδη τρόπο ζωής.

Όπως γράφει η ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Τιτίκα Μητσοπούλου στην ιστοσελίδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας thesy.gr, η ικανότητά σας να αντέξετε το άγχος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σας σχέσεων, την οπτική σας πάνω στη ζωή, την συναισθηματική σας νοημοσύνη και την γενετική σας προδιάθεση.

1. Το υποστηρικτικό σας δίκτυο


Ο κυματοθραύστης στις φουρτούνες της ζωής είναι τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Οι άνθρωποι που έχουν δίπλα τους υποστηρικτικούς φίλους και οικογένεια είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αγχογόνες καταστάσεις πιο εύκολα από ότι εκείνοι που νιώθουν απομονωμένοι. Όσο πιο μόνος και αποκομμένος είσαι ή αισθάνεσαι τόσο μειώνεται η αντοχή σου στο στρες.

2. Η αίσθηση ελέγχου


Όσο περισσότερο έλεγχο αισθάνεστε ότι ασκείτε στα γεγονότα και όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη έχετε στις ικανότητές σας να ανταπεξέρχεστε στις προκλήσεις, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας. Οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στο άγχος τείνουν να νιώθουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην πορεία της ζωής τους ή νιώθουν ότι φταίνε οι άλλοι ή η ατυχία τους για τα προβλήματά τους.

3. Η στάση ζωής


Οι άνθρωποι που δεν καταβάλλονται από το άγχος τείνουν να έχουν πιο αισιόδοξη στάση ζωής. Βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αντιμετωπίζουν τα εμπόδια ως προκλήσεις που πρέπει να υπερπηδηθούν, έχουν χιούμορ και διακωμωδούν τις καταστάσεις, αποδέχονται τις αλλαγές ως φυσιολογική εξέλιξη στις διαδικασίες της ζωής και πιστεύουν σε μια εσωτερική δύναμη ή σε έναν ανώτερο σκοπό.

4. Η διαχείριση των συναισθημάτων


Είστε υπερβολικά εκτεθειμένοι στο άγχος εάν δεν γνωρίζετε πώς να υποδέχεστε τα αρνητικά σας συναισθήματα και πως να ηρεμείτε – να καλμάρετε τον εαυτό σας, όταν νιώθετε λυπημένοι, στενοχωρημένοι, θυμωμένοι ή φοβισμένοι. Η ικανότητά σας να επαναφέρετε το συναίσθημά σας σε ισορροπία σας βοηθά να ανακάμπτετε και να ανταπεξέρχεστε στις αναποδιές.

5. Η γνώση και η προετοιμασία


Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τις στρεσσογόνες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του πόσο μπορεί να διαρκέσουν, του τι πρέπει να περιμένετε και του τι θα κάνετε μετά, τόσο καλύτερα τις αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, ένα χειρουργείο είναι λιγότερο τραυματικό εάν είστε ενημερωμένοι για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν, την αγωγή που θα ακολουθήσετε μετά, τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να αναρρώσετε και να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας.

6. Η γενετική προδιάθεση


Δυστυχώς κανένας μας δεν μπορεί να αποποιηθεί την γενετική κληρονομιά του. Επομένως φροντίστε να ενδυναμώσετε τους υπόλοιπους παράγοντες που μπορούν να σας προστατεύσουν από το άγχος.