Πόσες θερμίδες έχει… η μία θερμίδα;

Πόσες θερμίδες έχει… η μία θερμίδα;

Ως τώρα πιστεύαμε ότι μια θερμίδα είναι μία θερμίδα και η αξία της είναι δεδομένη. Όμως όταν πρόκειται για σύγκριση ωμών τροφίμων με μαγειρεμένα, ή φασόλια με δημητριακά, αυτή η σκέψη μπορεί να είναι εσφαλμένη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα ενός πάνελ ερευνητών που εξήγησε τους διάφορους λανθασμένους τρόπους με τους οποίους αθροίζονται οι θερμίδες στις ετικέτες των τροφίμων, γράφει το www.lifo.gr.

Το συμπέρασμα αυτό ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης που έγινε στις 18 Φεβρουαρίου. «Το τωρινό μας σύστημα για την αξιολόγηση των θερμίδων είναι σίγουρα λάθος», δήλωσε ο βιολόγος Richard Wrangham του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συνδιοργανωτής του πάνελ.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η στείρα θερμιδική καταμέτρηση για πολλά τρόφιμα είναι λανθασμένη, επειδή δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η ενέργεια που απαιτείται για τη χώνεψη του φαγητού, το ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου και του στόματος και τις ιδιότητες των διαφόρων τροφίμων που επιβραδύνουν ή επιταχύνουν το ταξίδι τους μέσα από το πεπτικό σύστημα, όπως το αν είναι ανθεκτικά ή όχι στην πέψη.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το θέμα; Επειδή η καταμέτρηση των θερμίδων, όπως γίνεται σήμερα, είναι παραπλανητική. «Η ποιότητα των θερμίδων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα των θερμίδων», δήλωσε ο David Ludwig, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Όμως όσοι κάνουν δίαιτα δεν πρέπει να ανησυχούν για την ακρίβεια καταμέτρησης.

«Μπορείτε να χάσετε πολύ χρόνο καταμετρώντας θερμίδες», δήλωσε ο Christopher Gardner του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. «Αλλά γιατί να το κάνετε αυτό; Αν θέλετε πραγματικά να χάσετε βάρος, λίγες από εδώ και λίγες από κει δεν κάνουν μεγάλη διαφορά για τους περισσότερους ανθρώπους». Για τα μέλη του πάνελ όμως, κάθε πρόοδος είναι σημαντική.