Πώς να το μεγαλώσεις για να αποκτήσει αυτοεκτίμηση!

Πώς να το μεγαλώσεις για να αποκτήσει αυτοεκτίμηση!

Εμείς οι γονείς πάντα έχουμε την πρόθεση να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας, και δεν διστάζουμε να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να τους το προσφέρουμε. Όμως επειδή δεν είμαστε παντογνώστες αλλά απλοί άνθρωποι, και επειδή μερικά πράγματα που μπορεί να μας φαίνονται ασήμαντα ή και αστεία, τελικά μπορεί να βλάψουν τα παιδιά μας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης τους.

Με δυο λόγια, το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε ή να καταστρέψουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας χωρίς καν να το καταλάβουμε. Εμείς οι γονείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύπλοκο σύστημα δεδομένων στη ζωή του παιδιού μας το οποίο όχι μόνο θα το κυνηγάει σε όλη την ενήλικη ζωή του, αλλά ακόμη κι αν αποφασίσει να το ξεπεράσει θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να το επιτύχει.

Ένα παράδειγμα από την προσωπική μου εμπειρία


Στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής του (λατρεμένου) γιού μου, έχασα το 60% της… κινητής μου περιουσίας! Δεν υπήρχε μπιμπελό, τασάκι, μπολ, βάζο, κατσαρόλα, ποτήρι… και ότι άλλο ανάλογο βάζει ο νους σας που να μην θυσιάστηκε στο βωμό της ανάπτυξης του γιού μου! Ό,τι ακουμπούσε με τα γλυκά του χεράκια γινόταν… σκόνη και θρύψαλα. Δεν ήθελε και πολύ λοιπόν, για να του κολλήσουμε το παρατσούκλι «ο ατσούμπαλος». Η πιο συνηθισμένη μου φράση στο σπίτι ήταν «μη το ακουμπάς θα το καταστρέψεις. Ατσούμπαλε». Και μετά γέλαγα γιατί το θεωρούσα αστείο…

Εν συντομία, χρειάστηκε να γνωρίσω (ευτυχώς ήμουν τυχερή!) λίγο αργότερα έναν ενήλικα «ατσούμπαλο», ο οποίος μου άνοιξε την καρδιά του και μου εμπιστεύθηκε ότι χρόνια προσπαθούσε να ξεπεράσει την «ρετσινιά» που η ίδια η μητέρα του (όπως έκανα κι εγώ!) τού είχε κολλήσει από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα μέχρι και την ηλικία που τον γνώρισα εγώ να υποφέρει από… καταστροφές που συνόδευαν το πέρασμά του και κατεστραμμένες σχέσεις (ερωτικές και φιλικές). Για να μην αναφέρω το παρατσούκλι «ο τυφώνας Χρήστος» που του κόλλησαν στη δουλειά και πόσο κακό του έκανε….

10 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοεκτίμηση

1. Επιβραβεύετε το παιδί σας συχνά. Η αναγνώριση των θετικών του στοιχείων χτίζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, που αργότερα θα αποδειχτούν τα πιο ισχυρά θεμέλια για την ζωή του.

2. Επιβάλλετε στον εαυτό σας να βρίσκετε ένα πράγμα καθημερινά, για το οποίο αξίζει να το επαινέσετε.

3. Αναθέστε του δουλειές που είναι σε θέση να κάνει και πείτε του μπράβο ακόμα και αν δεν τις κάνει τέλεια.

4. Μην έχετε παράλογες απαιτήσεις από το παιδί σας (συμπεριλαμβανόμενης και της απαίτησης να μην σπάσει το τασάκι που (το αφήσατε!) να πιάσει σε ηλικία 1 έτους!

5. Εντοπίστε τις ικανότητες του και ωθήστε το σε ανάλογες δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να έχει επιτυχία. Έτσι χτίζετε την αυτοπεποίθησή του.

6. Αφήστε το να κάνει πράγματα μόνο του. Είναι σκληρό αλλά απαραίτητο: αφήστε το παιδί να κάνει λάθη. Μέσα από αυτά αποκτά εμπειρία και γίνεται αυτόνομο και δυνατό.

7. Δώστε στο παιδί σας ευκαιρίες να παίρνει αποφάσεις και βοηθήστε το επισημαίνοντας του τις ευθύνες που συνεπάγονται αυτές οι αποφάσεις.

8. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους του. Όχι επιτακτικά, αλλά με υπομονή και επιμονή και πολύ (πάρα πολύ) κουβέντα. Εάν τα καταφέρετε, να ξέρετε ότι ελάχιστα πράγματα μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην ζωή του.

9. Αφιερώστε του χρόνο. Και αν έχετε δύο παιδιά αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε το καθένα ξεχωριστά. Η… σαλαμοποίηση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν!

10. Σε όλη αυτή την προσπάθεια κάντε κοινωνό και τον (ή την) σύντροφό σας. Το να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας είναι ισχυρή επένδυση για το μέλλον του και αυτό δεν αφορά μόνο εσάς. Είναι οικογενειακή υπόθεση!

 

Σοφία Δεδεμάδη