Πώς να τα βγάλετε πέρα σε μια αντιπαράθεση

Πώς να τα βγάλετε πέρα σε μια αντιπαράθεση

Συνήθως αποφεύγουμε να «μπαίνουμε» σε μια δύσκολη συζήτηση, από φόβο μήπως η έκβαση της κουβέντας πάρει αρνητική τροπή. Ωστόσο, μια τέτοια συζήτηση, όταν είναι απαραίτητη, μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη της σχέσης ανάμεσα στους συνομιλητές και να βελτιώσει περαιτέρω την επικοινωνία τους.

«Οι απαιτητικές συζητήσεις μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την σχέση των συνομιλητών, είτε είναι φίλοι, είτε σύντροφοι, είτε συγγενείς. Μπορούν να τους φέρουν πιο κοντά, αφού ο καθένας θα έχει εισπράξει και θα έχει προσφέρει ειλικρίνεια και σαφή έκφραση των συναισθημάτων του» αναφέρει η life coach Lyanla Vanzant.

Για να έχουν όμως αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει μια κατάλληλη προετοιμασία των συνομιλητών, η οποία μπορεί να γίνει ακολουθώντας 7 απλά βήματα:

1. Χρειάζεται να θέσετε ως στόχο μέσα στο μυαλό σας ότι είναι απαραίτητο να επιδιώξετε τη συζήτηση που θέλετε να κάνετε με κάποιον.

2. Σκεφτείτε τι επιθυμείτε να «βγει» από αυτή την κουβέντα και «αποτινάξτε» από το νου σας την ιδέα να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο και εκείνος άδικο, γιατί μια τέτοια σκέψη προκαταλαμβάνει τη διάθεσή σας και ίσως και την έκβαση της συζήτησης.

3. Όταν νιώσετε έτοιμοι, ζητήστε από το άλλο άτομο να κουβεντιάσετε. Μπορείτε να του πείτε: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που θέλω να μοιραστώ μαζί σου. Θα ήθελες να κουβεντιάσουμε για λίγο;».

4. Ορίστε τους «κανόνες» της συζήτησης – ιδιαίτερα αν θεωρείτε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ σας. Ξεκινώντας την κουβέντα, είναι καλό να πείτε: «Όπως σου είπα, θέλω να μοιραστώ μαζί σου κάποιες σκέψεις μου. Σε παρακαλώ, θα ήθελα να με ακούσεις πρώτα και ύστερα να διατυπώσεις τις θέσεις και τις όποιες ενστάσεις σου».

5. Αφού εκφράσετε αυτά που θέλατε να πείτε στο άλλο άτομο, ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας απαντήσει. Εφόσον σεβάστηκε τον «κανόνα» που θέσατε, είναι απαραίτητο να τον σεβαστείτε και εσείς. Στην περίπτωση που σας διέκοψε για να παρέμβει στο συλλογισμό σας, ζητήστε πολύ ευγενικά να σας αφήσει να ολοκληρώσετε. Κι εννοείται ότι δεν πρέπει να τον διακόψετε κι εσείς προτού ολοκληρώσει τις σκέψεις του.

6. Βάλτε τον εαυτό σας σε θέση παρατηρητή και σκεφτείτε τις δύο απόψεις που μόλις εκφράστηκαν. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας -μπορεί να έχετε δίκιο, μπορεί όμως να έχετε άδικο. Κρίνετε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε τις δύο απόψεις και μετά διατυπώστε το συμπέρασμα σας.

7. Συμφωνείστε μεταξύ σας για το επόμενο βήμα της σχέσης σας. Αν έχετε αποδεχτεί ο ένας τις θέσεις του άλλου, παρότι είναι αντίθετες, εκφράστε με σαφήνεια τη διάθεσή σας να παραμείνετε κοντά ο ένας στον άλλον. Αν όμως έχει δημιουργηθεί «χάσμα» μεταξύ σας, είναι καλύτερα να διακόψετε τη συζήτηση και να συμφωνήσετε ότι θα κουβεντιάσετε ξανά, αφού θα έχετε σκεφτεί καλύτερα ο ένας τις απόψεις του άλλου. Σε καμία περίπτωση, εφόσον επιθυμείτε να κρατήσετε αυτό το άτομο στη ζωή σας, μη «παρασυρθείτε» και τσακωθείτε μαζί του.

Να θυμάστε: η διαφορετικότητα δεν αποκλείει την σύμπνοια και την αρμονία ανάμεσα σε δύο άτομα. Με άλλα λόγια η καλή σχέση και η καλή επικοινωνία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους δεν αποκλείεται από την διαφορετικότητα τους.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr


ΠΗΓΗ: www.oprah.com