Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα προσβλητικά σχόλια;

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα προσβλητικά σχόλια;

Ίσως κάποιος να σε έχει αποκαλέσει «χαζή», «ξανθιά», «κότα» και να σε έχει στολίσει και με άλλα «κοσμητικά» επίθετα -που βέβαια, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- αλλά από φόβο ή για κάποιον άλλο, απροσδιόριστο λόγο, τα άφησες να περάσουν χωρίς να πεις κουβέντα.

Σε οποιαδήποτε περίσταση και αν σου συμβεί να γίνεις αποδέκτης προσβλητικών σχολίων, χρειάζεται από εδώ και πέρα να βρεις το «σθένος» να τα αντικρούσεις, έτσι ώστε να «επιβάλεις» – αφού δεν κατάφερες να κερδίσεις με τον καλό τρόπο – το σεβασμό που αρμόζει στην προσωπικότητά σου.

Διάβασε μερικές «ατάκες» που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις, βάζοντας μια και καλή το άτομο που εκτοξεύει προσβλητικές κουβέντες εις βάρος σου, στη θέση του, χωρίς να «πέσεις» στο (χαμηλό) επίπεδό του.

Τι μπορείς να απαντήσεις….


1. «Πώς με αποκάλεσες μόλις τώρα; Χαζή;» ρώτησε με αυστηρό τόνο το άτομο που σε προσέβαλε με τον χαρακτηρισμό του. Το πιθανότερο είναι να παραμείνει σιωπηλός όσο εσύ απομακρύνεσαι από κοντά του, και έτσι να καταφέρεις να του δείξεις ότι ενοχλήθηκες πολύ και ότι δεν έχει άλλα περιθώρια μαζί σου, αν δεν απολογηθεί.

2. «Όταν λες… χαζή, τι ακριβώς εννοείς;» του απαντάς, κοιτάζοντάς τον με θυμό στα μάτια του, δίνοντάς του ξανά το «μπαλάκι» της κουβέντας. Εκείνος θα καταλάβει ότι εκνευρίστηκες από την ερώτηση που του απηύθυνες και από το βλέμμα σου και θα προσπαθήσει να «χαμηλώσει» τους τόνους, λέγοντας διάφορα μισόλογα.

3. «Το σχόλιό σου με προσβάλει και δεν θα ανεχτώ άλλη τέτοια προσβολή» λες σε εκείνον που σε προσέβαλε και καθώς απομακρύνεσαι, συμπληρώνεις: «Όταν καταλάβεις τι είπες, θα είμαι έτοιμη να ακούσω τη συγγνώμη σου».


4. «Τώρα κατάλαβα πόσο χαμηλό επίπεδο έχεις» του απαντάς και με βλέμμα απογοήτευσης και λύπησης προς το άτομό του, φεύγεις από κοντά του. Αν πράγματι δεν το εννοούσε, θα προσπαθήσει να σε προσεγγίσει ξανά για να σου αποδείξει ότι δεν είναι τόσο ποταπός όσο τον θεωρείς, ζητώντας τη συγχώρεσή σου.

5. «Αν αυτή είναι η γνώμη σου για μένα, τότε πραγματικά λυπάμαι» μπορείς να απαντήσεις σε εκείνον που σε «πείραξε» με κάποιον χαρακτηρισμό του. Αμέσως μετά την ατάκα, θα καταλάβει, εφόσον δεν το εννοούσε, ότι στ’ αλήθεια απογοητεύτηκες από τη συμπεριφορά του και θα προσπαθήσει να τα «βρείτε».

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr