…φτιάξετε σπιτικό πράσινο σαπούνι

…φτιάξετε σπιτικό πράσινο σαπούνι

Το πράσινο σαπούνι, εφόσον υπάρχει στο σπιτικό μας, έχει χίλιες και μία χρήσεις και πραγματικά, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα πολύτιμο και εξαιρετικά οικονομικό «πολυεργαλείο».

Τα υλικά που χρειάζεστε για να παρασκευάσετε το δικό σας πράσινο σαπούνι, είναι λίγα, απλά και οικονομικά -ελαιόλαδο της προτίμησής σας, νερό (κατά προτίμηση αποσταγμένο), καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα (θα τη βρείτε σε καταστήματα με χρώματα και εργαλεία) και αιθέρια έλαια.

Ιδιαίτερη προσοχή! Η ποτάσα είναι ιδιαίτερα καυστική και αν δεν λάβετε όλα τα μέτρα ασφαλείας, μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί. Χρειάζεστε χοντρά γάντια για την προστασία των χεριών σας και καλό είναι να αποφεύγετε τους ατμούς της. Μόλις τελειώσετε με τη παρασκευή του σαπουνιού σας, κρύψτε σε ασφαλές μέρος ό,τι έχει περισσέψει από τα υλικά σας.

Πώς θα παρασκευάσετε το πράσινο σαπούνι


Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βράζετε 200 γραμμάρια νερό (να φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία). Ύστερα, ρίχνετε 120 γραμμάρια καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά, προσθέτετε 550 γραμμάρια ελαιόλαδο της επιλογής σας και χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Μόλις «πήξει» το μείγμα (το νιώθετε στο χέρι σας ότι αρχίζει να «βαραίνει» η ξύλινη κουτάλα), κλείνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σταθεί.

Αφού κρυώσει λίγο, τοποθετείτε το μείγμα στα καλούπια και ύστερα ρίχνετε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια που έχετε επιλέξει. Μπορείτε, εναλλακτικά, να ρίξετε κόκκους από καφέ (ιδανικό για απολέπιση) αλλά και φύλλα από αποξηραμένα βότανα (θυμάρι, λουίζα, αγγελική) με σκοπό να αποκτήσει το σαπούνι διακριτικό και όμορφο άρωμα.

Η παρασκευή του σαπουνιού δεν διαρκεί περισσότερο από 20 με 30 λεπτά. Ο χρόνος που θα χρειαστεί το σαπούνι να «ωριμάσει» είναι περίπου 4 με 6 εβδομάδες.

Η συνταγή είναι από το rsts.gr