Φτιάξετε μόνες σας απορρυπαντικό για τα ρούχα

Φτιάξετε μόνες σας απορρυπαντικό για τα ρούχα

Ίσως έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια των συστατικών που περιέχονται στα απορρυπαντικά των ρούχων – εκτός του ότι το κόστος τους επιβαρύνει υπερβολικά τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού σας.

Για οποιονδήποτε λόγο και αν αναζητείτε κάποια εναλλακτική λύση για την καθαριότητα των ρούχων σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας απορρυπαντικό, το οποίο και θα είστε σίγουροι για τη σύστασή του και δεν θα σας κοστίσει παραπάνω από 3 ευρώ.

Για 4 λίτρα απορρυπαντικού που θα χρησιμοποιήσετε σε 40 με 45 πλύσεις, χρειάζεστε:

– 170 γραμμάρια σόδα πλυσίματος

– 170 γραμμάρια βόρακα

– 170 γραμμάρια τριμμένο σαπούνι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα με ένα κιλό βρασμένο νερό, ρίχνετε το τριμμένο σαπούνι και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει καλά. Σε άλλη κατσαρόλα που περιέχει ένα κιλό ζεστό νερό, ρίχνετε τον βόρακα και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Σε αυτή προσθέστε ύστερα τη σόδα και ανακατεύετε.

Προσοχή! Μη στέκεστε ακριβώς πάνω από τις κατσαρόλες, γιατί από τον ατμό μπορεί να ερεθιστούν τα μάτια σας.

Στη συνέχεια, ρίχνετε το διαλυμένο σαπούνι στην κατσαρόλα με το μείγμα σόδας-βόρακα, προσθέτετε άλλα 2 κιλά νερό και ανακατεύετε για λίγο. Το φυσικό απορρυπαντικό σας είναι έτοιμο και το αδειάζετε σε ένα 4λιτρο δοχείο από απιονισμένο νερό – μοιάζει με πηχτό ζελέ, έχει ωραίο χρώμα και θα καθαρίσει τέλεια και τα ρούχα και το πλυντήριό σας.

Σημειώσεις του δημιουργού της συνταγής:

– Ο βόρακας είναι φυσικό υλικό (χρησιμοποιείται στη λίπανση καλλιεργειών) και καθαρίζει πολύ καλά. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε από γεωπονικό κατάστημα.

– Η σόδα επίσης καθαρίζει και μάλιστα πολλές βρομιές, αλλά έχετε στο νου σας ότι η μακρόχρονη χρήση της σε ρούχα(ευαίσθητα) μπορεί να τα ξεθωριάσει λιγάκι. Για να μην συμβεί αυτό, βάλετε πολύ λίγο ξίδι (μισό κουταλάκι) μαζί με το απορρυπαντικό.

– Αν δεν βρείτε σόδα πλυσίματος στο σούπερ μάρκετ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική, αφού όμως πρώτα την ψήσετε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για λίγη ώρα(εξαρτάται από την μάρκα)μέχρι να κρυσταλλωθεί.

– Η δοσολογία εξαρτάται από τον όγκο των ρούχων, την βρομιά τους και πόσο καλά το πετύχατε – ρίξτε στη θήκη του υγρού περίπου 80ml απορρυπαντικού.

– Αν για κάποιο λόγο σας «βγήκε» πολύ πηκτό, αραιώστε το με περισσότερο νερό, αλλά τότε αυξήστε την δόση.

– Για δύσκολους λεκέδες ακολουθείτε τη συνηθισμένη προπλυντηριακή διαδικασία, με λίγο από το σπιτικό σας απορρυπαντικό τοπικά στο ρούχο.

Η συνταγή, η εκτέλεση καθώς και οι περαιτέρω σημειώσεις και παρατηρήσεις είναι από το botanokipos.blogspot.com