Πώς να αντιμετωπίσω τις αλλαγές στη ζωή μου;

Πώς να αντιμετωπίσω τις αλλαγές στη ζωή μου;

Τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο. Το λέμε συχνά αλλά δεν το πιστεύουμε μέχρι να το αντιμετωπίσουμε. Η δουλειά μας, τα οικονομικά μας ακόμα και η προσωπική μας ζωή αλλάζει από την μια στιγμή στην άλλη κι αυτό μας γεμίζει ανασφάλεια και αγωνία για το αύριο. Στο χέρι μας όμως είναι να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Η ζωή, προχωράει κι εμείς πρέπει να συγχρονιζόμαστε μαζί της.

Ας μάθουμε λοιπόν τους λόγους που μας δυσκολεύουν να είμαστε ευέλικτοι και ας κάνουμε το επόμενο βήμα.

1. ΧΑΣΙΜΟ ΕΛΕΓΧΟΥ. Οι αλλαγές μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο των πραγμάτων. Μπορεί οι αλλαγές να ορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι άβουλη μέσα σε αυτό. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές κι εσύ θα επιλέξεις την καλύτερη για σένα.

2. ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Μπορεί να φοβάσαι το άγνωστο και για αυτό να προτιμάς να μένεις στα παλιά, όσο δυσλειτουργικά και να είναι. Προσπάθησε να έχεις ένα πλάνο με απλά και ξεκάθαρα βήματα, που θα σε κάνει να νιώθεις ασφαλής.

3. ΕΚΠΛΗΞΗ Η πρώτη αντίδραση στην απρόβλεπτη αλλαγή είναι η αντίσταση. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να συνηθίσει στην ιδέα και να προετοιμαστεί για τις συνέπειες.

4. ΟΛΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. Σου αρέσει η ρουτίνα γιατί νιώθεις ασφαλής μέσα σε αυτήν. Προσπάθησε μέσα στις αλλαγές να κρατήσεις και κάποια σταθερά στοιχεία, που θα σου δώσουν την αίσθηση της οικειότητας . Άλλαξε μόνο αυτά που πρέπει να αλλαχτούν. Απέφυγε τις περίσσιες αλλαγές.

5. ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Αλλαγή σημαίνει αναχώρηση από το παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προηγούμενες επιλογές ήταν λανθασμένες. Οι αποφάσεις παίρνονται, πάντα, με κριτήριο την συγκεκριμένη στιγμή και σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής. Ο κόσμος, όμως, αλλάζει και πρέπει να μάθεις να μην είσαι αγκιστρωμένη στα παλιά.

6. ΑΝΗΣΥΧΙΑ. Μπορώ να τα καταφέρω; Έχω τις ικανότητες; Μπορεί να αντιστέκεσαι στην αλλαγή γιατί φοβάσαι ότι δεν είσαι ικανή να την αντιμετωπίσεις. Πολλές φορές ο εαυτός σου μπορεί να σε εκπλήξει με τις ικανότητες που διαθέτει. Χρησιμοποίησε ότι μέσο έχεις – γνώση, υποστήριξη, μέντορες – για να σε βοηθήσουν στην μετάβαση.

7. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Η αλλαγή σημαίνει περισσότερο κόπο. Πρέπει να επανεκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σε καινούργια πράγματα. Αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Όταν, όμως, τα καινούργια γίνουν κτήμα σου, η ζωή σου θα διευκολυνθεί. Πραγματικά, αξίζει η προσπάθεια!

8. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Η μία αλλαγή φέρνει κι άλλες αλλαγές. Όταν αλλάξεις λίγο τον τρόπο αντιμετώπισης, αλλάζει και ο τρόπος αντίδρασης από τους άλλους. Παρέμεινε σταθερή στις δικές σου αλλαγές και δώσε χρόνο στους άλλους, για να τις καταλάβουν.

9. ΠΑΛΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ. Τα συναισθήματα που ακολουθούν τις αλλαγές μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια παλιές πληγές που δεν είχαν κλείσει. Ευκαιρία είναι τώρα να τις επουλώσεις και αυτές. Μην προσπαθήσεις να τις κουκουλώσεις, γιατί, στην επόμενη αλλαγή θα ξεπεταχτούν πάλι.

10. ΠΟΝΟΣ. Οι αλλαγές πληγώνουν και πονάνε. Όπως το απόστημα πρέπει να καθαριστεί, έτσι και ότι είναι δυσλειτουργικό πρέπει να αλλάξει. Είναι προτιμότερος ο οξύς πόνος που τελειώνει γρήγορα, παρά ο παρατεταμένος πόνος, που σου τρώει όλη την ενέργεια. Σταμάτα να αναβάλλεις και κάνε την βουτιά. Οι αλλαγές θα σε δυναμώσουν και θα σε ανακουφίσουν.

Νάνσυ Χριστοφόρου

Ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια

nancychristoforou@yahoo.gr

Facebook: nancy christoforou