Πες ΟΧΙ στο άγχος και το στρες

Πες ΟΧΙ στο άγχος και το στρες

Οι επαγγελματικές και οι οικογενειακές υποχρεώσεις πάντα θα υπάρχουν, αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε κάτω από συνεχή πίεση, άγχος και στρες.

Η λειτουργική αντιμετώπιση του άγχους έχει να κάνει με το ότι αρχίζεις, εσύ, να ορίζεις τις σκέψεις, το συναίσθημα, τον χρόνο σου και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα προβλήματα σου.

1. Αναγνώρισε τις πηγές του άγχους σου. Συνήθως, σκεφτόμαστε τις εξωτερικές πηγές και δεν συμπεριλαμβάνουμε τις εσωτερικές – σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές- που είναι και οι πιο σημαντικές. Παρατήρησε τις συνήθειες, τη διάθεση και τις δικαιολογίες σου. Πιστεύεις ότι το άγχος σου είναι κάτι προσωρινό; Ή, ότι είναι μέρος της ζωής σου ή της δουλειάς σου; Ή, ότι έχει να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες και είναι φυσιολογικό και μη εξαιρετέο; Αν δεν αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου, για την δημιουργία και συντήρηση του άγχους σου, δεν θα μπορέσεις να το ορίσεις.

2. Παρατήρησε τον τρόπο που, μέχρι τώρα, αντιμετώπιζες το στρες στην ζωή σου. Είναι ο τρόπος σου, λειτουργικός ή καταστροφικός; Πολλοί αντιμετωπίζουμε το άγχος μας με τρόπους που το εντείνουν αντί να το κατευνάσουν. Για παράδειγμα: κάπνισμα, κακή διατροφή, αλκοόλ, αποστασιοποίηση από τους κοντινούς φίλους ή συγγενείς, ηρεμιστικά χάπια, αναβλητικότητα, προβλήματα ύπνου. Υπάρχουν λειτουργικότεροι τρόποι για να αντιμετωπίσεις το άγχος. Όλοι, όμως, απαιτούν να αλλάξεις, είτε την κατάσταση που σε αγχώνει, είτε την αντίδρασή σου σε αυτήν.

3. Μάθε να λες όχι. Αναγνώρισε τα όριά σου και παρέμεινε συνεπής σε αυτά. Απέφυγε τους ανθρώπους που σε στρεσάρουν ή μείωσε την επαφή μαζί τους. Έλεγξε το περιβάλλον σου. Αν οι ειδήσεις σε αγχώνουν, κλείσε την τηλεόραση. Μην μιλάς για θέματα που προκαλούν άγχος, όπως, πολιτική ή εργασία. Αν η λίστα της ημέρας έχει πολλά πράγματα και θεωρείς ότι δεν θα τα προλάβεις, μετατόπισε τα λιγότερο σημαντικά για την επόμενη.

4. Άλλαξε την κατάσταση. Αν κάτι ή κάποιος σε ενοχλεί, μίλησε γι’ αυτό, με όμορφο τρόπο. Αν ζητήσεις από κάποιον να αλλάξει συμπεριφορά, να είσαι έτοιμος να αλλάξεις και εσύ. Γίνε ο πρωταγωνιστής της ζωής σου, μην επιτρέπεις στους άλλους να σε καταπιέζουν. Διευθέτησε τον χρόνο σου καλύτερα για να μην μένεις πίσω και αγχώνεσαι.

5. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση, άλλαξε τις προσδοκίες σου. Βρες τις θετικές πλευρές στην κατάσταση που σε αγχώνει. Η κίνηση μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία για να οργανώσεις το μυαλό σου. Αναρωτήσου πόσο σημαντικό θα είναι για σένα μετά από ένα μήνα ή ένα χρόνο αυτό που σε στρεσάρει σήμερα. Το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού. Μην ψάχνεις την τελειότητα. Όταν το άγχος σε ρίχνει, σκέψου και εκτίμησε τα όμορφα πράγματα της ζωής σου.

6. Αποδέξου τα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις, όπως, την συμπεριφορά των άλλων. Αυτό που μπορείς να αλλάξεις είναι την δική σου αντίδραση απέναντί τους. Μοιράσου τα συναισθήματά σου με έναν φίλο, είναι ανακουφιστικό. Δες τις δυσκολίες σαν ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης. Μάθε να συγχωρείς με το να αποδεχτείς ότι ζούμε σε ένα μη τέλειο κόσμο και ότι όλοι κάνουμε λάθη.

7. Βρες χρόνο για διασκέδαση και ξεκούραση. Φόρτισε τις μπαταρίες σου για να αντέξεις στα δύσκολα. Προγραμμάτισε να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί , κάθε μέρα. Διατήρησε την αίσθηση του χιούμορ σου. Μίλα με ανθρώπους που σε κάνουν να γελάς.

8. Τέλος, υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ασκήσου συστηματικά. Φτιάξε την διατροφή σου. Μείωσε τον καφέ και την ζάχαρη. Απέφυγε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Βελτίωσε το ωράριο και την ποιότητα του ύπνου σου.

Νάνσυ Χριστοφόρου

Ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια

nancychristoforou@yahoo.gr

Facebook: nancy christoforou