Πατήστε «restart» στη ζωή σας

Πατήστε «restart» στη ζωή σας

Για πολλούς η έλευση του νέου έτους αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανανέωση σε στόχους, επιθυμίες, σχέδια και όνειρα – και δεν είναι «παράλογο» αφού συνήθως όταν τελειώνει ο χρόνος όλοι λίγο πολύ κάνουμε τον προσωπικό μας «απολογισμό».

Διαβάστε λοιπόν πώς μπορείτε και εσείς να θέσετε νέους στόχους στη ζωή σας και να επαναπροσδιορίσετε ό,τι δεν καταφέρατε να πραγματοποιήσετε την χρονιά που έφυγε.

1. Κάντε μια νέα αρχή. Θέστε έναν καινούριο, πιο εφικτό στόχο και έχοντας μάθει από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, προσπαθήστε να ξεκινήσετε οτιδήποτε και αν σχεδιάζετε εξ αρχής.

2. Σχεδιάστε τα πρώτα βήματα. Έχοντας τον στόχο σας κατά νου, συλλογιστείτε τι κινήσεις πρέπει να κάνετε ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχετε επιτύχει το πρώτο ή και το δεύτερο στάδιο της υλοποίησής του.

3. Πιστέψτε στις ιδέες σας. Μερικές φορές, οι μικρές ιδέες μπορούν να μετατραπούν σε μεγάλα πράγματα γι αυτό οραματιστείτε σε κάθε περίπτωση τη θετική έκβαση του στόχου σας.

4. Σταματήστε ό,τι δεν προχωράει. Το να ματαιώσετε έναν στόχο, δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει – συνήθως αποτελεί ένδειξη διορατικότητας. Αναθεωρήστε τα σχέδιά σας και μη φοβηθείτε να σταματήσετε κάτι που δεν είναι στο χέρι σας η εξέλιξή του.

5. Μην φοβάστε να αλλάξετε κατεύθυνση. Μοιάζει τρομακτικό αλλά είναι καλύτερο να στοχεύσετε σε κάτι καινούριο και πιο… προσιτό, από το «παλεύετε» για κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

6. Μην «κολλάτε» στο παρελθόν. Αποκομίστε τις εμπειρίες του παρελθόντος, από το να χάνετε το χρόνο σας στα «πώς» και τα «γιατί» τα οποία δεν συνέδραμαν ώστε να συμβεί κάτι που επιθυμούσατε.

7. Ζητήστε τη στήριξη των οικείων σας. Μην φοβηθείτε να μοιραστείτε τα σχέδιά σας με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο – μπορεί να σας βοηθήσει, να σας συμβουλεύσει ή απλά να σας εμπνεύσει.

8. Κόψτε τις κακές σας συνήθειες. Εντοπίστε τα σημεία εκείνα του χαρακτήρα σας που δεν σας επιτρέπουν να εξελιχθείτε και διορθώστε τα. Ή πάρτε το απόφαση να κόψετε όλες εκείνες τις κακές συνήθειες που σας εμποδίζουν από το να προοδεύσετε.

9. Μη σας τρομάζουν τυχόν «αναποδιές». Δείτε κάθε αποτυχία σαν ένα μάθημα που χρειάζεται να μάθετε και να μην επαναλάβετε.

10. Δώστε στον εαυτό σας μια ευκαιρία για πραγματική ευτυχία. Οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη των σχεδίων σας, μην ξεχνάτε πως η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει και μπορεί να σας ικανοποιήσει. Στη χειρότερη, σκεφτείτε πως κάθε φορά που καταπιάνεστε με κάτι εξελίσσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας και κυρίως, ετοιμάζεστε για την εκπλήρωση ενός ακόμα πιο σημαντικού στόχου ζωής.

Μαρία Κόλλια


ΠΗΓΗ: www.psychologytoday.com