Πατήστε «φρένο» στην παιδική παχυσαρκία

Πατήστε «φρένο» στην παιδική παχυσαρκία

Ενα… στρουμπουλό παιδί μοιάζει χαριτωμένο στα περισσότερα ενήλικα μάτια, αλλά για τους ειδικούς, το περιττό βάρος του σώματός του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της υγείας του στο άμεσο, αλλά και πιο μακρινό, μέλλον.

Τα νούμερα δε, της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι κατηγορηματικά: 1 στα 2 Ελληνόπουλα αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οπότε, δεν είναι καθόλου απίθανο και το δικό σας παιδί να μην είναι απλά «γεματούτσικο», αλλά να τείνει προς την παχυσαρκία. Μήπως χρειάζεται να λάβετε τα μέτρα σας;

Οι λόγοι που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία

Πέρα από τις γονιδιακές καταβολές της παχυσαρκίας, οι συγκρουσιακές ενδοοικογενειακές σχέσεις, η ελλειμματική σχέση του παιδιού με την μητέρα, η δυσαρμονία της δεύτερης με το σώμα της και… τα διατροφικά λάθη της οικογένειας που το παιδί μιμείται και αναπαράγει (παράλειψη γευμάτων, κακές διατροφικές συνήθειες των γονιών, επιβράβευση μέσω του φαγητού, εμμονή να ταΐζουμε τα παιδιά μας υπερβολικά στο όνομα μιας υπέρτατης υγείας και ευημερίας) είναι κεντρικά.

Μεγάλο ρόλο στο πρόβλημα του πάχους, όσο κι αν φαίνεται αρχικά αθώα, παίζει και η τηλεόραση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «Int.J. Obesity» έδειξε ότι παιδιά ηλικίας 4 ετών που βλέπουν 2,4 ώρες τηλεόραση την ημέρα προσλαμβάνουν 1.600 θερμίδες τη μέρα, ενώ αυτά που βλέπουν 1,1 ώρα τη μέρα παίρνουν 1.400 θερμίδες τη μέρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως μέσα σε ένα χρόνο, τα τηλεορασόπληκτα παιδιά θα ζυγίζουν 5-6 κιλά περισσότερο από εκείνα που βλέπουν λιγότερη τηλεόραση.

15 τρόποι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

1) Παραδεχτείτε το πρόβλημα. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 57% των μπαμπάδων και το 33% των μαμάδων δεν γνώριζαν ότι τα παιδιά τους ήταν υπέρβαρα. Σε μια αντίστοιχη έρευνα της αμερικανικής εταιρείας παχυσαρκίας φάνηκε ότι μόνο το 12% των γονέων πιστεύει ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα και μόνο το 27% ότι δεν διατρέφονται υγιεινά.

2) Προγραμματίστε σωστά τη διατροφή του παιδιού. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολλών γευμάτων μέσα στη μέρα : πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, βραδινό.

3) Καθιερώστε τη συνήθεια του πρωινού. Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά.

4) Τα κυρίως γεύματά του πρέπει να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται από λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).

5) Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό του διαιτολόγιο και προτιμήστε τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, αντί για αναψυκτικά.

6) Αποφύγετε να συζητάτε για τις απαγορευμένες τροφές. Απλώς περιορίστε τις. Μόνο έτσι θα του γίνει συνήθεια και όχι εμμονή . Ένα παιδί που έχει στερηθεί κάτι μπορεί να το αποζητήσει με λαχτάρα όταν εσείς δεν θα είστε μπροστά.

7) Επιλέξτε πιο υγιεινά σνακ. Προτείνετε του ένα υγιεινό κολατσιό, όπως γαλακτοκομικά με μέλι, ψωμί με ταχίνι και μέλι, φρουτοσαλάτες, από τα κρουασάν και τις σοκολάτες.

8) Μειώστε τη συχνότητα κατανάλωσης έτοιμου φαγητού. Σουβλάκια, πίτσες, χάμπουργκερ θα πρέπει να μειωθούν αισθητά.

9) Κάντε την άσκηση «μέλος» της οικογένειας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 30-40 λεπτά άσκηση, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα.

10) Δώστε το καλό παράδειγμα. Δεν μπορείτε να μιλάτε για σωστή διατροφή και τα γεύματα σας να «κολυμπούν» στα λίπη.

11) Περιορίστε την ώρα που περνάνε τα παιδιά μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

12) Μάθετέ το να πίνει νερό. Τα παιδιά όταν διψάνε πίνουν συνήθως αναψυκτικά. Συνηθίστε το να ξεδιψάει με νερό, χυμούς (100% φυσικούς) και γάλα χαμηλών λιπαρών.

13) Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για τιμωρία ή ανταμοιβή. Το να στερείτε το φαγητό από το παιδί θα έχει ως αποτέλεσμα να τρώει οτιδήποτε και οποτεδήποτε βρει την ευκαιρία.

14) Θηλάστε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες, ο μητρικός θηλασμός ελαττώνει κατά 20-40% τις πιθανότητες του παιδιού να γίνει παχύσαρκο αργότερα, στην παιδική του ηλικία, με τα ποσοστά να αυξάνονται για κάθε μήνα επιπλέον θηλασμού.

15) Προσπαθήστε να τρώτε όσο γίνεται συχνότερα όλοι μαζί. Αν δει το γεύμα ως μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση με τους γονείς, τότε το φαγητό θα γίνει γι’ αυτό μια ευχάριστη διαδικασία και όχι μια ώρα γεμάτη στρες.

Πληροφορίες από vipnews.gr, mothersblog.gr, iatronet.gr, kids.in.gr