Παστίτσιο, μουσακά, γιουβέτσι

Παστίτσιο, μουσακά, γιουβέτσι

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

1 πακέτο μακαρόνια Νο 2 για παστίτσιο

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για το κιμά,

3 κουταλιές της σούπας λάδι

750γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά

2 κρεμμύδια τριμμένα

1 ποτηράκι κρασί

1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 ξυλαράκι κανέλλα

Αλάτι- πιπέρι

1 ποτήρι νερό

Για τη μπεσαμέλ,


3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 λίτρο γάλα

Μοσχοκάρυδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αυγά

1 κύβο κότας

2 φλιτζάνια τριμμένη γλυκιά γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το κιμά, και τον τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνετε αλάτι και πιπεράκι και το περιχύνετε με το κρασί.

2. Το ανακατεύετε για2-3 λεπτά και προσθέτετε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη κανέλλα και το νερό.

3. Χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.

4. Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, τα σουρώνετε και τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Τα ανακατεύετε να αλειφθούν και τα αφήνετε στην άκρη να περιμένουν.

Ανάβετε το φούρνο στους 180ο C, και φτιάχνετε τη μπεσαμέλ.

1. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα το βούτυρο να λειώσει, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε.

2. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι στο γάλα. Προσθέτετε το κύβο.

3. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σας βράσουν, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το τυρί και το πιπέρι.

5. Σε ένα βαθύ παραλληλόγραμμο πυρέξ, στρώνετε τα μισά μακαρόνια, από πάνω απλώνετε το κιμά, συνεχίζετε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τελειώνετε με τη μπεσαμέλ.

6. Το φουρνίζετε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η μπασαμέλ να ροδοκοκκινίσει.

7. Όταν το βγάλετε από το φούρνο, θα το αφήσετε για 15 λεπτά να δέσει και μετά θα το κόψετε.

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

1 κιλό πατάτες

1 κιλό κολοκυθάκια

1 κιλό μελιτζάνες

Λάδι για τηγάνισμα

1 φλιτζάνι τριμμένη γλυκιά γραβιέρα

Αλάτι-πιπέρι

Για το κιμά,

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 ποτηράκι κρασί

1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι- πιπέρι

1 ποτήρι νερό

Για τη μπεσαμέλ,


3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 λίτρο γάλα

Μοσχοκάρυδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αυγά

1 κύβο κότας

1 φλιτζάνι τριμμένη γλυκιά γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Για να γίνει ελαφρύς ο μουσακάς, θα τηγανίσετε τα λαχανικά από το χθεσινό βράδυ και θα τα αφήσετε όλη τη νύχτα να στραγγίζουν στο σουρωτήρι.

1. Καθαρίστε και κόψτε της πατάτες σε στρογγυλές φέτες και βάλτε τις σε ένα μπολ με νερό.

2. Πλένετε, κόβετε τα κολοκυθάκια και αυτά σε ροδέλες.

3. Καθαρίζετε το φλούδι από τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις βάζετε σε αλατισμένο νερό.

4. Σουρώνετε τις πατάτες, τις τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι και τις βάζετε στο σουρωτήρι. Στη συνέχεια τηγανίζετε τα κολοκυθάκια και τέλος στραγγίζετε και τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Σκεπάζετε με χαρτί κουζίνας το σουρωτήρι με τα λαχανικά και τα αφήνετε όλο το βράδυ να στραγγίξουν.

Την επομένη φτιάχνετε το κιμά και τη μπεσαμέλ.

Για το κιμά,

1. Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το κιμά, και τον τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνετε αλάτι και πιπεράκι και το περιχύνετε με το κρασί.

2. Το ανακατεύετε για2-3 λεπτά και προσθέτετε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη κανέλλα και το νερό.

3. Χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.

Για τη μπεσαμέλ,

1. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα το βούτυρο να λειώσει, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε.

2. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι στο γάλα. Προσθέτετε το κύβο.

3. Το ξαναβάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει.

4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σας βράσουν, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το τυρί και το πιπέρι.

Συναρμολόγηση:


1. Σε ένα βαθύ παραλληλόγραμμο πυρέξ, στρώνετε τις πατάτες, τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, πιπέρι και το 1/3 του κιμά και του τυριού.

2. Συνεχίζετε με τα κολοκύθια, λίγο αλάτι, πιπέρι, τυρί, κιμά και τελειώνετε με τις μελιτζάνες, λίγο αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο τυρί και τον κιμά.

3. Το στρώνετε λίγο με ένα κουτάλι να γίνει επίπεδο και απλώνετε τη μπεσαμέλ.

4. Το φουρνίζετε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδοκοκκινίσει.

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ

1 ½ κιλό μοσχάρι ελιά, ή σπάλα κομμένο σε μερίδες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

½ φλιτζάνι λάδι

1 ξυλαράκι κανέλλα

1 δάφνη

2 κύβους κότας

Αλάτι-πιπέρι

1 πακέτο κριθαράκι μέτριο

Τυρί τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάψτε το φούρνο στους 180ο C.

2. Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το κριθαράκι, σε ένα ταψί και πλημμυρίστε το με νερό.

3. Όταν πάρει χρώμα το κρέας, από τη μια πλευρά, γυρίστε το και από την άλλη. Σε 1 ώρα περίπου τρυπήστε το, για να δείτε πόσο χρόνο χρειάζεται ακόμα για να ετοιμαστεί.

4. Όταν βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί, βγάλτε το από το ταψί και βάλτε το σε ένα μπολ σκεπασμένο καλά με αλουμινόχαρτο για να διατηρεί τη θερμοκρασία του. Ρίξτε στο ζουμί του το κριθαράκι και ανακατέψτε το. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να προσθέσετε νερό, αλλά αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέστε ζεστό νερό. Να ανακατεύετε συχνά το κριθαράκι όσο ψήνεται, για να μη σας κολλήσει.

6. Έπειτα από 15-20 λεπτά περίπου που θα είναι σχεδόν έτοιμο, ξαναβάλτε το κρέας στο ταψί βυθίζοντας το μέσα στο κριθαράκι για 5-10 λεπτά.

7. Εάν δεν σερβίρετε το γιουβέτσι αμέσως, σβήστε το φούρνο και αφήστε το φαί μέσα, βάζοντας μια ξύλινη κουτάλα στην πόρτα του φούρνου, για να μείνει μισάνοιχτη. Θα το συνοδέψετε πασπαλισμένο με μπόλικο τριμμένο τυρί.

Ανθή Λαμπίρη