Ομορφιά express με… μηλόξυδο!

Ομορφιά express με… μηλόξυδο!

Η υγεία μας, η ομορφιά και η καλή μας εμφάνιση έχουν πολλά να ωφεληθούν από το γνωστό σε όλους μας μηλόξυδο, που παράγεται από χυμό μήλου, αφού έχει υποστεί ζύμωση και μετατρέπεται σε μηλίτη.

Το ξύδι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και σύμφωνα με έρευνες οι απαρχές του δείχνουν να βρίσκονται στην Κίνα περίπου το 2000 π.Χ. Στη χώρα μας ο Ιπποκράτης πρώτος μιλάει για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ενώ υπάρχουν ιστορικές αναφορές που δείχνουν ότι το χρησιμοποιούσαν και οι Φοίνικες όπως επίσης οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι για να αντιμετωπίζουν τις μολυσμένες πληγές.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη A,Β1, C, περιέχει 30 αμινοξέα και 12 ένζυμα και είναι πλούσιο σε γαλακτικό, κιτρικό και μηλικό οξύ. Είναι ένα συστατικό με πολλαπλές χρήσεις που μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές μέσα στην οικογένεια.

Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν την ικανότητά του να ελέγχει το βάρος, ωστόσο στη πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει κάτι ανάλογο γι’ αυτό, και θα πρότεινα να είμαστε πιο προσεκτικοί στις βαρβαρότητες που υποβάλουμε τον οργανισμό μας.

Εδώ και χρόνια το χρησιμοποιούσαν οι μαμάδες μας στις διάφορες δουλειές του σπιτιού σαν απολυμαντικό ή για να δώσει λάμψη στα τζάμια,  υπάρχουν όμως και άλλες εφαρμογές οι οποίες είναι αθώες, αποτελεσματικές και μας βοηθούν να νοιώσουμε αλλά και να δείχνουμε καλύτερα .  

Απαλύνει την επιδερμίδα

Γέμισε τη μπανιέρα σου με ζεστό νερό και ρίξε μέσα 10 κουταλιές μηλόξυδο. Μούλιασε σε αυτό το περιβάλλον για 15 λεπτά. Τα επίπεδα του pH που έχει το μηλόξυδο είναι ίδια με το pH του προσατευτικού μανδύα της επιδερμίδας σου. Έτσι το μηλόξυδο σε βοηθά να αποκαταστήσεις την ισορροπία του.

Να θυμάσαι: Αυτή η φροντίδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για να σε βοηθήσει να επαναφέρεις σε ισορροπία το pH της επιδερμίδας σου.

Σούπερ τονωτικό

Σε ένα γυάλινο μπολ ανακάτεψε δύο φλυτζάνια νερό με μία κουταλιά μηλόξυδο. Βούτηξε στο μίγμα ένα καθαρό βαμβάκι και άπλωσε το υγρό στο πρόσωπό σου, αφού έχεις καθαρίσει και στεγνώσει την επιδερμίδα σου. Άφησε να στεγνώσει χωρίς να το ξεβγάλεις. Η μυρωδιά θα υποχωρήσει σε λίγα λεπτά και η επιδερμίδα θα έχει ανακτήσει την τόνωση και τη σφριγηλότητα της.

Να θυμάσαι: Το μηλόξυδο περιέχει φυσικά AHA (οξέα φρούτων) και οξικό οξύ τα οποία τονώνουν το κυκλοφορικό και ελαχιστοποιούν την εμφάνιση των πόρων.

Λάμψη και απαλότητα στα μαλλιά

Το ξύδι στο ξέβγαλμα των μαλλιών το έχουμε αναγάγει σε παραδοσιακή συνταγή ομορφιάς. Κάνε το όμως σωστά για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Βάλε σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού δύο κουταλιές μηλόξυδο και ρίξε το στα μαλλιά σου μετά το λούσιμο. Ξέβγαλε μετά από ένα λεπτό με άφθονο χλιαρό νερό και ολοκλήρωσε τη φροντίδα με ένα κοντίσιονερ.

Να θυμάσαι: Το οξικό οξύ που περιέχεται στο μηλόξυδο απομακρύνει από τα μαλλιά τα κατάλοιπα των προϊόντων styling και τους εξασφαλίζει λάμψη και υπέροχη υφή. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν επίσης ότι δίνει λάμψη στο χρώμα των βαμμένων αλλά και των φυσικών μαλλιών. Και κάτι ακόμα: το μηλόξυδο λειτουργεί σαν μία πολύ καλή προληπτική αγωγή για τις ψείρες. Το πρωί πριν τα παιδιά πάνε στο σχολείο βούτηξε το χτένι σε ένα ποτήρι με μηλόξυδο και πέρασε όλα τα μαλλιά ιδιαίτερα στα σημεία επάνω από τα αφτιά και χαμηλά στο σβέρκο.

Προλαμβάνει και καταπολεμά την πιτυρίδα

Σε ένα γυάλινο μπολ ανάμειξε δύο ίσα μέρη από μηλόξυδο και νερό. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το μίγμα κάνε μασάζ με τις άκρες των δακτύλων σου στο τριχωτό της κεφαλής για 5 λεπτά και προχώρησε στο λούσιμο. Μία άλλη επιλογή που έχεις είναι να αναμίξεις το σαμπουάν σου με μηλόξυδο. Μπορείς να βάλεις 2 κουταλιές ξύδι μέσα στη συσκευασία και να κάνεις απαλό μασάζ στα μαλλιά ενώ τα σαπουνίζεις.

 Να θυμάσαι: το μηλόξυδο έχει φυσικές αντιμυκητιακές ιδιότητες οι οποίες μπορούν να έχουν καλό αποτέλεσμα στoν έλεγχο της πιτυρίδας. Επιπλέον οι όξινες ιδιότητες του βοηθούν στην ισορροπία του pH του τριχωτού της κεφαλής  προστατεύοντας τον όξινο μανδύα από την ανάπτυξη μυκήτων.

Περιποιείται ερεθισμούς, γρατσουνιές και μώλωπες

Βάλε σε ένα φλυτζάνι του καφέ αδιάλυτο μηλόξυδο, βούτηξε ένα βαμβάκι και πέρασε με το υγρό όλη την περιοχή που έχει ερεθιστεί από το ξύρισμα ή που έχει γρατσουνιστεί. Αν ο ερεθισμός είναι πολύ έντονος  άπλωσε προηγουμένως ένα λεπτό στρώμα από μέλι στη περιοχή, άφησέ το σαν μάσκα για 5 λεπτά,  και στη συνέχεια ξέπλυνε, στέγνωσε καλά και άπλωσε το ξύδι.  Να θυμάσαι! Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μηλόξυδου καταπραΰνουν τον ερεθισμό της επιδερμίδας ενώ το οξικό οξύ απαλύνει το δέρμα σου και κάνει πιο εύκολη την αποτρίχωση.  Επίσης καταπραΰνει από τις δερματικές αντιδράσεις που προκαλεί το τσίμπημα κουνουπιών. Βούτηξε ένα βαμβάκι σε αδιάλυτο μηλόξυδο και τοποθέτησέ το κατευθείαν στη περιοχή του τσιμπήματος.

Να θυμάσαι: τα οξέα του μηλόξυδου εξουδετερώνουν την φαγούρα, ενώ οι αντιγλεγμονώδεις ιδιότητές του καταπραΰνουν το οίδημα και επιταχύνουν την αποκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τους μώλωπες : Μούλιασε ένα βαμβάκι σε αδιάλυτο μηλόξυδο και τοποθέτησέ το πάνω στο μώλωπα. Τύλιξέ το με ένα επίδεσμο και άφησε να δράσει για μία ώρα.

Να θυμάσαι: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μηλόξυδου καλμάρουν το τραυματισμένο δέρμα, επίσης το οξικό οξύ εντείνει το κυκλοφορικό και βοηθά στην γρήγορη θεραπεία.  

Καταπολεμά τη κακοσμία του στόματος

Φτιάξε ένα μίγμα χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι νερό και μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Κάνε με αυτό καθημερινά στοματικές πλύσεις χωρίς να το καταπίνεις.

Να θυμάσαι: Χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες καταπολεμά τη κακοσμία και ελέγχει τον ερεθισμό των ούλων.

Καταπολεμά την κακοσμία των ποδιών

Τοποθέτησε σε μία λεκάνη 4 φλυτζάνια χλιαρό νερό και ένα φλυτζάνι μηλόξυδο. Μούλιασε τα πόδια σου για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε και σκούπισε καλά.

Να θυμάσαι: Το μηλόξυδο έχει αντισηπτικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της κακοσμίας  και απολυμαίνουν. Επίσης οι αντιμηκυτιακές του ιδιότητες προστατεύουν από την ανάπτυξη μηκύτων στα πόδια σου.

Άννα Μαρία Παπίρη

Σύμβουλος ομορφιάς & ευεξίας