Ο τολμών… μιλά!

Ο τολμών… μιλά!

Γνωρίζετε ότι πολλοί από τους μεγάλους ρήτορες, που μάγευαν τα πλήθη, είχαν τρακ; Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εκφράσουν τελικά αυτό που ήθελαν. Αν αυτό σας φαίνεται αδύνατον να συμβεί στη δική σας περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να σας αλλάξουμε γνώμη.

Διαβάστε προσεκτικά τις δικές μας οδηγίες… που θα λύσουν τη γλώσσα σας και καλέστε μας στην επόμενη διάλεξη που θα δώσετε!

1. Πιστέψτε στον εαυτό σας. Δεν υστερείτε σε τίποτα από τους άλλους. Και ο δικός σας εγκέφαλος έχει άπειρες ικανότητες. Αν εκπέμπετε αυτοπεποίθηση, το ακροατήριο σας θα σας δεχτεί όπως είστε.

2. Σκεφτείτε έντονα αυτό που λέτε και εκφράζετε. Να είστε δηλαδή απόλυτα παρόντες όταν μιλάτε. Τότε δεν το λέτε μόνο, το εκπέμπετε.

3. Εμπλουτίστε το λεξιλόγιο σας. Αν μιλάτε με 1000 λέξεις (όπως δυστυχώς, οι περισσότεροι γύρω μας) θα επικοινωνείτε προβληματικά.

4. Τολμήστε να πάρετε το λόγο σε συνθήκες που μέχρι τώρα αποφεύγατε. Έτσι, θα διδαχτείτε από τα λάθη σας, θα πάψετε να κρύβεστε και πολύ σύντομα θα συνηθίσετε να …τολμάτε.

Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα


5. Δοκιμάστε να πείτε την ίδια ιστορία, με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές παρέες. Φροντίστε να μην επαναλαμβάνεστε γιατί η διήγηση χάνει την ορμή της. Όταν μιλάμε, πρέπει τα λόγια να γεννιούνται εκείνη τη στιγμή και να μην είναι προκατασκευασμένα γιατί αυτό φαίνεται στο ακροατήριο και μας απορρίπτει χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί.

6. Επιλέξτε πως μιλάτε: Στην αρχή προσεκτικά και μετά θα γίνει πιο αυθόρμητο.

7. Αποφύγετε τα κλισέ, τις φράσεις της μόδας ή τις αντανακλαστικές εκφράσεις. Ακόμη, παρατηρήστε τρόπους έκφρασης του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος σας, που σας έχουν κολλήσει και τους κουβαλάτε μια ζωή!

Κρατήστε μόνο αυτά που πραγματικά θέλετε και ταιριάζουν στην προσωπικότητα σας. Μη μιμείστε τον μέσο όρο για να γίνετε αρεστοί, γιατί έτσι θα γίνετε κι εσείς «όπως όλοι»! Και βέβαια δεν θα πείθετε κανέναν!

ΤΕΥΛΕΥΤΑΙΟ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ


Αν τελικά αποτύχετε σε μία ομιλία ή συνομιλία μη ψάχνετε το λάθος στους άλλους! Καλύτερα αναλύστε πρώτα τα δικά σας εκφραστικά μέσα. Γιατί πρώτα αλλάζουμε ότι αφορά σε εμάς και μετά προχωράμε στους άλλους…

Ελπίδα Δεδεμάδη