Ο έρωτας περνάει από το στομάχι!
Ηθικό δίδαγμα! Παρόλο που μας κολακεύει όταν μας επευφημούν για την μαγειρική μας, καλό φαΐ και ποικιλία, μόνον σε ειδικές περιπτώσεις! Για να έχουμε το κεφαλάκι μας ήσυχο και να το θυμούνται και να περιμένουν με λαχτάρα, μέχρι το επόμενο!!!
Θα ξεκινήσουμε το δείπνο μας με…
ΚΟΚΤΕΙΛ ΦΡΑΟΥΛΑ
30ml φράουλα λικέρ
2 μεγάλες φράουλες
200ml παγωμένο αφρώδες κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Μοιράζουμε το λικέρ σε 2 ψηλά ποτήρια σαμπάνιας και ρίχνουμε μέσα, από μια φραουλίτσα.
2. Γεμίζουμε τα ποτήρια με παγωμένο κρασί, το ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε.
ΦΩΛΙΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ
3 πατάτες
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
20γραμμ. Λειωμένο βούτυρο
Αλατάκι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 φέτες καπνιστό σολομό
Πιπέρι
Ψιλοκομμένο άνηθο για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις τρίβουμε με τον τρίφτη του κρεμμυδιού μέσα στο σουρωτήρι.
2. Τις πιέζουμε με τις χούφτες μας να στραγγίξουν καλά και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
3. Προσθέτουμε το χτυπημένο αβγό, αλάτι και πιπεράκι, το αλεύρι και το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
4. Βάζουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
5. Ρίχνουμε φουσκωτές κουταλιές τις σούπας από το μείγμα μας μέσα στο λάδι και τις πλαταίνουμε με μια τρυπητή σπάτουλα. Τις τηγανίζουμε για 2 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες.
6. Τις βγάζουμε από το τηγάνι με την τρυπητή και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
7. Χτυπάμε με το μπλεντεράκι μας την κρέμα γάλακτος με τον χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα που να στέκεται.
8. Βάζουμε πάνω στην τραγανιστή μας φωλιά 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας ξινή κρέμα, από πάνω μια φέτα σολομού και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.
ΦΙΛΕΤΟ ΓΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ ΜΕ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΡΔΑΜΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ CHUTNEY
Για το φιλέτο,
400γραμμ. Μονοκόμματο φιλέτο
Αλατάκι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
400γραμμ. λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν, ή ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρό
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, ίσως και περισσότερο
4 φέτες προσούτο
1 φύλλο σφολιάτας
2 κρόκους αβγού ελαφρώς χτυπημένους
Λίγο αλάτι σε νιφάδες
Για την σαλάτα,
80γραμμ. Φρέσκο κάρδαμο (2 φλιτζάνια του τσαγιού). Εάν δεν βρείτε, αντικαταστήστε το με ρόκα
2 φέτες μπέικον
1 κουταλιά της σούπας καβουρντισμένο κουκουνάρι
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λάδι
Αλατάκι και πιπέρι
Για την ντομάτα chutney,
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου λειωμένες
1 μικρή κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, χωρίς τα σποράκια της
500γραμμ. cherry ντοματίνια ψιλοκομμένα (Είναι οι μικρές ντομάτες που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με κοτσάνι)
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το φιλέτο,
1. Δένουμε το φιλέτο κατά μήκος με σπάγκο, ανά 4 εκατοστά και το αλατοπιπερώνουμε.
2. Βάζουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και το ροδοκοκκινίζουμε απ’ όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε, το ακουμπάμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει, για 30 λεπτά περίπου.
3. Βάζουμε τα χοντροκομμένα μανιτάρια στο μπλέντερ με λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ψιλοκόβουμε.
4. Τα αδειάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να αποβάλλουν όλο το νερό τους και να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το εστραγκόν με τον μαϊντανό, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
5. Απλώνουμε ένα κομμάτι μεμβράνης στον πάγκο μας. Ακουμπάμε παράλληλα σε μια στρώση, τις φέτες του προσούτο και απλώνουμε από πάνω με μια σπάτουλα τα μανιτάρια με τα μυρωδικά.
6. Αλείφουμε ολόκληρο το φιλέτο με μια γενναία δόση μουστάρδας και το ακουμπάμε στο κέντρο. Το τυλίγουμε σιγά-σιγά με την μεμβράνη για να αγκαλιαστεί από τα μανιτάρια και το προσούτο. Το σφίγγουμε με την μεμβράνη για να κολλήσει επάνω του όλο το υλικό και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
7. Απλώνουμε την σφολιάτα στον πάγκο μας και αλείφουμε όλη την επιφάνεια της με αβγό. Ακουμπάμε το φιλέτο 5 εκατοστά μέσα από την μεγάλη πλευρά και το τυλίγουμε. Κολλάμε τις 2 άκρες δεξιά και αριστερά του φύλλου και κόβουμε τα περισσεύματα. Το αλείφουμε ολόκληρο με αβγό και το βάζουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά.
8. Το βγάζουμε από το ψυγείο και το αλείφουμε ξανά με αβγό. Το ακουμπάμε στην λαδόκολλα που έχουμε στο ταψί, με την ένωση της ζύμης προς τα κάτω. Του κάνουμε στο επάνω μέρος μερικές χαρακιές με ένα μαχαίρι, το πασπαλίζουμε με νιφάδες αλατιού και το φουρνίζουμε για 40 λεπτά.
9. Όταν το ξεφουρνίσουμε, θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες 2.5 εκατοστών φάρδους περίπου.
10. Το σερβίρουμε συνοδευμένο με ωραία σαλάτα κάρδαμου και ντομάτα chutney.
Για την σαλάτα κάρδαμου,
1. Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
2. Καθαρίζουμε το τηγάνι με λίγο χαρτί κουζίνας και τηγανίζουμε τις φέτες του μπέικον, μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε από το τηγάνι, τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Στην συνέχεια τις ψιλοκόβουμε.
3. Πλένουμε, στραγγίζουμε και ταμπονάρουμε το κάρδαμο με χαρτί. Το κόβουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, το μπέικον και τα ανακατεύουμε.
4. Χτυπάμε στο μπλεντεράκι μας το λάδι με το ξύδι, την ζάχαρη, το αλατάκι και το πιπέρι. Περιχύνουμε την σαλάτα, την ανακατεύουμε καλά και την στολίζουμε δίπλα στα φιλέτα.
Για την ντομάτα chutney,
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
2. Ρίχνουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε και αυτό για 2 λεπτά περίπου.
3. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια και τα τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τα συνέχεια.
4. Τέλος, προσθέτουμε την ζάχαρη και το ξύδι και τα βράζουμε όλα μαζί για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και την προσθέτουμε σαν τελευταία πινελιά, πάνω στο φιλέτο μας πριν το σερβίρουμε.
ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ
60γραμμ. βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
50γραμμ. αλεύρι (1/3 φλιτζάνι του τσαγιού)
2 κουταλιές της σούπας φουντούκια πούδρα
80γραμμ. τυρί μασκαρπόνε (1/3 φλιτζάνι του τσαγιού)
1 κουταλιά της σούπας λικέρ Frangelico
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη και λίγη ακόμα
120γραμμ. φρέσκα βατόμουρα, ή φράουλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι.
2. Βάζουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ και τα τρίβουμε σιγά-σιγά, μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι. Χτυπάμε με το μιξεράκι χειρός το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
3. Προσθέτουμε την πούδρα των φουντουκιών, το αλεύρι και τα ζυμώνουμε.
4. Απλώνουμε στον πάγκο μας μεμβράνη. Ακουμπάμε την ζύμη, την σκεπάζουμε με την μεμβράνη, την πιέζουμε να γίνει σαν δίσκος και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
5. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη, την ακουμπάμε ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε φύλλο πάχους 4 χιλιοστών περίπου.
6. Κόβουμε με κουπ-πατ με σχήμα καρδιάς 7 εκατοστών, 4 καρδούλες. Μεταφέρουμε τις καρδούλες με προσοχή πάνω στην λαδόκολλα που έχουμε καλύψει από πριν το ταψάκι μας, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
7. Τις φουρνίζουμε για 12 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε μέσα στο ταψί, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
8. Βάζουμε τα βατόμουρα σε ένα μπολάκι με την ½ ζάχαρη και το ½ λικέρ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να περιμένουν.
9. Αναμιγνύουμε το μασκαρπόνε με την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο λικέρ.
10. Όταν φτάσει το δείπνο μας στην ώρα του γλυκού, βάζουμε από ένα μπισκότο σε κάθε πιάτο, από πάνω μοιράζουμε την κρέμα, προσθέτουμε τα βατόμουρα, ακουμπάμε το δεύτερο μπισκότο, τα χιονίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε.
Ανθή Λαμπίρη