Νηστίσιμο κέικ κακάο

Νηστίσιμο κέικ κακάο

Γιατί και η νηστεία θέλει τη λιχουδιά της!

 

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

½ φλιτζάνι του τσαγιού κακάο

? φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο

2 βανίλιες

2 φλιτζάνια του τσαγιού κρύο νερό

Ζάχαρη άχνη, ή γκλάσο κακάο

Για το γκλάσο με κακάο και μαργαρίνη,

4 κουταλιές της σούπας λειωμένη μαργαρίνη

3 κουταλιές της σούπας κακάο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

3-4 κουταλιές της σούπας πολύ καυτό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 175ο C.

2. Κοσκινίζουμε όλα τα στεγνά υλικά, σε ένα αλάδωτο ταψάκι Φ 22Χ32 εκατοστά και κάνουμε 3 λακκούβες.

3. Στην 1η λακκούβα ρίχνουμε το λάδι, στην 2η το ξύδι και στην 3η την βανίλια.

4. Το περιχύνουμε ολόκληρο με το νερό, αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί με ένα πιρούνι και το φουρνίζουμε για 40-45 λεπτά.

5. Όταν το ξεφουρνίσουμε, το πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, ή το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το αλείφουμε με γκλάσο.

6. Λειώνουμε την μαργαρίνη σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κακάο με την ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε δυνατά, προσθέτοντας λίγο-λίγο καυτό νερό, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν μας γίνει πολύ υγρό, προσθέτουμε ζάχαρη άχνη, εάν μας γίνει στεγνό, προσθέτουμε καυτό νερό. Το ζητούμενο είναι, να γίνει μια κρέμα που να στέκεται.

Ανθή Λαμπίρη