ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟ

Όλοι θα έχετε αναρωτηθεί για το πόσα αυγά μπορείτε να καταναλώσετε εβδομαδιαίως, λόγω του φόβου ότι στον κρόκο του αυγού περιέχεται μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης. Ευτυχώς μπορούμε πλέον να απαλλαχθούμε από αυτή την ανησυχία αφού σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες αποδεικνύεται ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει την ολική χοληστερόλη στο αίμα.

Τι λένε οι έρευνες για την κατανάλωση αυγού;

Μελέτες στη δεκαετία του ’70 μας έδωσαν μια καλή εικόνα σχετικά με το πώς παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και το κάπνισμα επηρεάζουν άμεσα την υγεία της καρδιάς. Έγινε ξεκάθαρο πως τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αυξάνουν την πιθανότητα για καρδιακή νόσο. Βασιζόμενη σε αυτά τα ευρήματα, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία το 1968 σύστησε ως μέσο πρόληψης περιορισμό της κατανάλωσης χοληστερόλης από τις τροφές σε έως 300 mg την ημέρα και μέχρι 3 κρόκους αυγών την εβδομάδα, αφού ένας κρόκος περιέχει περίπου 213mg. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κατανάλωση αυγών να μειωθεί κατακόρυφα και χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια και πολλές μελέτες για την απενοχοποίησή τους.

Ευτυχώς για τους λάτρεις του αυγού, το διατροφικό αυτό δόγμα «όχι πάνω από 3 κρόκους τη βδομάδα» άρχισε να εγκαταλείπεται όταν νέες μελέτες έδειξαν πως η χοληστερόλη των τροφών δεν επηρεάζει τόσο τη χοληστερόλη του αίματος ή τουλάχιστον όσο νομίζαμε παλιότερα, αλλά κατά περίπου 10%. Το υπόλοιπο οφείλεται σε ενδογενή σχηματισμό της αφού πρόκειται για μια χρήσιμη ουσία για τον οργανισμό (παραγωγή ορμονών, πέψη κ.ά.). Με το παραπάνω συμφωνούν και οι τελευταίες επίσημες οδηγίες του 2015-2020 για τους Αμερικανούς μιας και δεν θέτουν κάποιο συγκεκριμένο όριο για τη διαιτητική χοληστερόλη. Μάλιστα, μια μετανάλυση μελετών του 2016 υποστηρίζει πως ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι μειωμένος σε άτομα που καταναλώνουν 1 αυγό καθημερινά ενώ σε πρόσφατη μελέτη από τη Φινλανδία φάνηκε πως αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα με γενετική προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα. Αυτό που αυξάνει τελικά τη χοληστερόλη του αίματος είναι η υπερκατανάλωση κορεσμένου λίπους (λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά), ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.

Διατροφική αξία αυγού:

Καταρχάς από θερμιδικής πρόσληψης, ένα ολόκληρο αυγό μας παρέχει μόνο 70 θερμίδες. Πολύ διάσημη είναι η περιεκτικότητά του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεϊνών. Επιπλέον πρόκειται για μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης, εύκολη στο μαγείρεμα, τη μάσηση και την πέψη κι έτσι μπορεί να φανεί χρήσιμη τόσο στη διατροφή των βρεφών όσων και των ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα ο κρόκος του αυγού περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D, καθώς το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχει χολίνη, (συστατικό της γνωστής λεκιθίνης) η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του χοληστερόλης στο έντερο. Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε χολίνη συμβάλλει στη μείωση δεικτών φλεγμονής στο αίμα (π.χ. ομοκυστεΐνη) και παρουσιάζει καρδιοπροστατευτική δράση. Δυο ακόμη ουσίες, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που τις εντοπίζουμε στον κρόκο έχουν σχετιστεί ερευνητικά με μειωμένο κίνδυνο για καταρράκτη και αθηροσκλήρωση των καρωτίδων.

Συμπερασματικά, το αυγό είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο και δεν επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς, χωρίς φυσικά να γίνονται υπερβολές. Τα άτομα με αυξημένη χοληστερόλη οφείλουν να εστιάζουν σε ένα σύνολο οδηγιών που θα ωφελήσουν την πάθησή τους και όχι στον αποκλεισμό ενός και μόνο τρόφιμου.

2 εύκολες και γρήγορες συνταγές για ομελέτα:

Ομελέτα για αθλητή:

?  2 αυγά ολόκληρα

?  4 ασπράδια

?  4 φέτες γαλοπούλας

?  2 κ.σ. βρώμη

?  1 φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια

?  ½ φλιτζάνι τυρί cottage

Η συγκεκριμένη συνταγή σας προφέρει: 74γρ. Πρωτεΐνης και περίπου 560 θερμίδες.

Ομελέτα δίαιτας:

?  4 ασπράδια

?  2 φέτες γαλοπούλας

?  2 κ.σ. τυρί light

?  1 κόκκινη πιπεριά

?  1 ξυσμένο κολοκύθι

?  1φλιτζάνι σπανάκι

Η συγκεκριμένη συνταγή σας προσφέρει περίπου 315 θερμίδες.