Μυστικά και κανόνες για μία τέλεια σχέση!

Μυστικά και κανόνες για μία τέλεια σχέση!

Έχει συμβεί σε όλους μας, συζητάμε με τον σύντροφο μας και ξαφνικά έχουμε χάσει κάθε επικοινωνία μαζί του. Πως συμβαίνει αυτό; Είτε είναι θέμα ασυνεννοησίας είτε θέμα τεμπελιάς, το αποτέλεσμα είναι ότι ερχόμαστε σε σύγκρουση. Ο καθημερινός κοινός βίος, μαζί με τις ευθύνες και τις ασχολίες που τον συνοδεύουν, μπορεί να συντελέσει ώστε να πάψει ο ουσιαστικός διάλογος σε ένα ζευγάρι.  Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά σύμφωνα με την άποψη των ειδικών πάνω στο θέμα, ο τρόπος με τον οποίο μαλώνει ένα ζευγάρι είναι αποφασιστικός για το αν θα παραμείνουν μαζί ή όχι. Το κρίσιμο στοιχείο, είναι η εύρεση λύσης ή μη, στο πρόβλημα που τους απασχολεί. Η λύση των προβλημάτων όμως σε ένα ζευγάρι είναι θέμα επικοινωνία. 

Επίσης είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η επικοινωνία είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του συντρόφου μας, αλλά μπορούμε να διορθώσουμε τη δική μας. Σας παραθέτουμε τέσσερις παγίδες που υπονομεύουν την ομαλή επικοινωνία στην σχέση σας:

Εσείς μιλάτε, αλλά ποιος σας ακούει;  

  • Το μοτίβο:
    Η παγίδα αυτή έχει να κάνει με την σιγουριά του ενός ότι ξέρει τι θα πει ο άλλος. Το αποτέλεσμα είναι μια προδιάθεση για αδιαφορία και κατά συνέπεια μπλοκάρισμα της επικοινωνίας.
  • Πως λειτουργεί:
    Οι γυναίκες είναι πιο εκφραστικές από τους άντρες και έχουν ανάγκη να αναλύουν τα συναισθήματα τους. Οι άντρες εκλαμβάνουν την κριτική σαν απόρριψη. Αυτό που ζητάνε οι γυναίκες, όμως, είναι απλώς να ακουστούν.
  • Πώς να το σπάσετε:
    Ζητήστε από το σύντροφο σας να σας αφιερώσει πέντε λεπτά από το χρόνο του, χωρίς διακοπές ή αντιρρήσεις. Εκφράστε την άποψη σας, απλά και κατανοητά και δώστε του χρόνο να σκεφθεί.
  Επίθεση και άμυνα 

  • Το μοτίβο:
    Όταν εκφράζονται παράπονα, είναι φυσικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Η επίθεση είναι κατά γενική ομολογία η καλύτερη άμυνα και έτσι τέτοιου είδους αντιλογίες συχνά καταλήγουν σε ανταλλαγή πυρών. Όσο νιώθει κανείς την ανάγκη να αμυνθεί, η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχίζεται επ΄άπειρον.
  • Πως λειτουργεί:
    Άτομα που αντιδρούν κατά αυτό τον τρόπο, έχουν δεχθεί έντονη κριτική στη παιδική τους ηλικία. Πιστεύουν και οι ίδιοι ότι δεν έχουν καμιά αξία, αλλά βέβαια αυτό δεν τους αρέσει και η αντίδραση τους είναι έντονη. Ένα ζευγάρι που αποτελείται από δύο τέτοια άτομα, θα καταλήξει να ζει σε μια πολεμική κατάσταση.
  • Πώς να το σπάσετε:
    Παρατηρήστε για μια εβδομάδα, πόσο συχνά παραπονιέστε ή κριτικάρετε τον σύντροφο σας. Την επόμενη εβδομάδα, σταματήστε εγκαίρως πριν αρχίσετε να κάνετε κριτική. Μπορεί να πάρει μήνες μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα επικοινωνίας, αλλά ακόμα και η μικρότερη αλλαγή είναι ένα θετικό βήμα. Ένας καλός τρόπος να αμυνθείτε στην κριτική, είναι να παραδεχθείτε αυτό για το οποίο σας κατηγορούν. Έτσι κλείνετε οριστικά τη συζήτηση.
Υποσχέσεις, υποσχέσεις  

  • Το μοτίβο:
    Οι υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται είναι άλλο ένα συχνό φαινόμενο στα ζευγάρια. Οι επιπτώσεις του είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτής της πλήρης αγνοίας και αδιαφορίας.
  • Πως λειτουργεί:
    Είτε είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί το πρόβλημα για το οποίο κατηγορείτε κανείς, είτε δεν του δίνει την ανάλογη βαρύτητα.
  • Πώς να το σπάσετε:
    Βρείτε άλλους τρόπους για να λύσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί, χωρίς να κατηγορήσετε το σύντροφο σας. με τον καιρό μπορεί να αναγνωρίσει το σφάλμα του και να αναλάβει τις ευθύνες του.
Το ίδιο παλιό πρόβλημα

  • Το μοτίβο:
    Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια ξανά και ξανά. Για παράδειγμα, ο σύντροφός σας, από τη στιγμή που μένετε μαζί, σας απαγορεύει να βλέπετε τις φίλες σας, επειδή φοβάται ότι θα σας βάλουν λόγια. Η σύντροφος απαγορεύει στον αγαπημένο της να έχει οποιαδήποτε σχέση με της πρώην φίλες του ή ακόμα και με φίλους ή συνεργάτες .
  • Πως λειτουργεί:
    Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ποτέ, με αποτέλεσμα να υποβόσκει και να ζητάει λύση όλο και πιο επιτακτικά κάθε φορά.
  • Πώς να το σπάσετε:
    Κάνετε κάτι, οτιδήποτε, που θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Τέτοιου είδους προβλήματα δημιουργούνται με τον καιρό και κυρίως επειδή οι δύο σύντροφοι είναι αυτοκόλλητοι. Επόμενος δεν λύνονται με τα λόγια. απαιτούν πράξεις. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να είμαστε μαζί πολλές ώρες στον ίδιο χώρο. Μην μπαίνετε επομένως στη διαδικασία του να παραπονιέστε γι αυτό. Προτείνετε μια λύση, αστειευτείτε ή αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.
      
Σιγή ιχθύος      

Το μοτίβο: Οι έγνοιες που δεν εκφράζονται, γιατί είναι πολύ προσωπικές ή φορτισμένες συναισθηματικά, έχουν σαν αποτέλεσμα την                 απομάκρυνση μέσα στο ζευγάρι.

  • Πως λειτουργεί:
    Αυτή η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά δημιουργείται από δυσαρέσκεια, η οποία δεν όμως εκφράζεται από φόβο μην πληγωθεί ο ένας από τους δύο συντρόφους. Έτσι το συναίσθημα καταπιέζεται, με αποτέλεσμα. να πληγώνονται και οι δυο σύντροφοι. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται συχνά στον ερωτικό τομέα.
  • Πώς να το σπάσετε:
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη των ευθυνών μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Το μυστικό βρίσκεται στην αποκάλυψη των φόβων και βαθύτερων εγνοιών μας και όχι στην επιθετική συμπεριφορά. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τις επιθυμίες μας, παίζει τεράστιο ρόλο στην κατανόηση τους από τον σύντροφο μας.