Μίνι σιροπιαστά κεκάκια για όλες τις ώρες
ΖΟΥΜΕΡΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΕ ΓΚΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Για τα κεκάκια,
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ
Ελάχιστο αλατάκι
160γραμμ. Βούτυρο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 αβγά
Βανίλια
2/3 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
Για το σιρόπι,
½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Βανίλια
Για το γκλάσο σοκολάτας,
90γραμμ. βούτυρο
150γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα
½ κουταλιά της σούπας μέλι
½ κουταλιά της σούπας κονιάκ
Τρούφα, ή θρυμματισμένο καβουρντισμένο αμύγδαλο για στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190ο C, τοποθετούμε την σχάρα στην τελευταία κάτω θέση του φούρνου και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 ατομικές φορμίτσες.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπαίκιν-πάουντερ και το αλατάκι.
3. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια, μέχρι να γίνει αφράτο μίγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και στην συνέχεια, το μίγμα του αλευριού, αλληλοδιαδόχως με το γάλα.
4. Μοιράζουμε το μίγμα στις φορμίτσες μας, γεμίζοντας τις κατά τα 2/3 τους. Φουρνίζουμε τα κεκάκια, για 20-25 λεπτά.
5. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε μέσα στις φορμίτσες να κρυώσουν για 10-12 λεπτά. Στην συνέχεια, ακουμπάμε ένα κομμάτι λαδόκολλας πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρουμε τα κεκάκια επάνω της.
6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό, για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε.
7. Τρυπάμε τα κεκάκια σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα και έτσι όπως είναι καυτό το σιρόπι, τα περιχύνουμε ένα-ένα, με ένα κουτάλι της σούπας.
8. Όταν κρυώσουν τελείως, ετοιμάζουμε το γκλάσο. Βάζουμε ένα μπολ πάνω από νερό που βράζει. Ρίχνουμε στο μπολ το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, την σοκολάτα σε κομματάκια και το μέλι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να λειώσουν και να ομογενοποιηθούν. Βγάζουμε το μπολ από την φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και περιχύνουμε ένα-ένα τα κεκάκια. Όσο είναι υγρό το γκλάσο, τα πασπαλίσουμε με τρούφα, ή με ότι άλλο μας αρέσει.
Σημ: Το…κόλπο μου, για το μπολ πάνω από το νερό που βράζει, είναι το εξής. Έχω βρει μια στρογγυλή κατσαρολίτσα στα κουζινικά μου, Φ18 εκατοστά, έχω και ένα μεταλλικό στρογγυλό σουπλά, Φ 20 εκατοστά. (Το κοινό σουπλά που βάζουμε στο τραπέζι για να ακουμπήσουμε κάτι καυτό). Ακουμπάω το σουπλά στην κατσαρολίτσα, σαν καπάκι. Αυτό δε το σουπλά, όπως και όλα, έχει κάτι μπαλίτσες για ποδαράκια. Αυτές οι μπαλίτσες είναι έξω από την κατσαρολίτσα, οπότε λειτουργούν σαν φρένο. Έτσι, ανακατεύω με την ησυχία μου και δεν κινείται τίποτα.
ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ
Λειωμένο βούτυρο
125γραμμ. Βούτυρο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 αβγά
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
? φλιτζάνι του τσαγιού, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη καρύδα
Βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
Για το σιρόπι,
½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Φλούδα λεμονιού
Για το γκλάσο,
2 φλιτζάνια του τσαγιού κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
2-2 ½ κουταλιές της σούπας γάλα
Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Βουτυρώνουμε 12 ατομικές φορμίτσες χωρητικότητας 80ml ( 1/3 του φλιτζανιού), ή τον ειδικό δίσκο για muffins.
2. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, τα αλεύρια, την καρύδα, την βανίλια, το ξύσμα και το γάλα.
3. Μοιράζουμε το μίγμα στις φορμίτσες μας και τις φουρνίζουμε για 30 λεπτά.
4. Τις ξεφουρνίζουμε και τις ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
5. Όταν κρυώσουν τελείως τα κεκάκια, τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
6. Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και την φλούδα του λεμονιού να βράσουν για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τα βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
7. Έτσι όπως είναι καυτό το σιρόπι, περιχύνουμε ένα-ένα τα κεκάκια με κουτάλι της σούπας.
8. Όταν κρυώσουν τελείως, ετοιμάζουμε το γκλάσο.
9. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη με το γάλα και την βανίλια, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη, να γίνει όλο μαζί μια αραιή κρέμα και περιχύνουμε τα κεκάκια.
ΚΕΚΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Για τα κεκάκια,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν 2 κουταλιές της σούπας
φλιτζάνι του τσαγιού κακάο, συν 2 κουταλιές της σούπας ακόμα
κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ
κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
Ελάχιστο αλατάκι
1 αβγό
½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
Βανίλια
½ φλιτζάνι του τσαγιού καυτό νερό
Για το γκλάσο-σιρόπι,
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
30γραμμ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο, 4 ατομικές φορμίτσες. (Αλευρώνουμε τις φορμίτσες με κακάο αντί για αλεύρι, για να μη μας αφήσει το αλεύρι λευκούς λεκέδες πάνω στο σοκολατένιο κέικ).
2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα στεγνά υλικα. Προσθέτουμε το αβγό, το γάλα, το λάδι και τα χτυπάμε με το μιξεράκι για 2 λεπτά. Τελευταίο ρίχνουμε το καυτό νερό. Το μίγμα θα είναι αραιό.
3. Μοιράζουμε το μίγμα στις φορμίτσες και τις φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά. Θα βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αν βγει καθαρή και τα ξεφουρνίζουμε.
4. Αφήνουμε 10 λεπτά τα κεκάκια μέσα στις φορμίτσες να κρυώσουν και έπειτα τα ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. Όταν κρυώσουν τελείως, τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα.
5. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το βούτυρο και την σοκολάτα και τα ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να λειώσουν.
6. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, ρίχνουμε την βανίλια και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε, ή καλύτερα πλημμυρίζουμε ένα-ένα κεκάκι μέσα στο πιάτο.
Φανταστείτε τώρα εσείς…το κεκάκι με μια μπάλα παγωτό βανίλια από πάνω και περιχυμένο όλο μαζί, με αυτή την απίστευτη καυτή καραμελοσοκολατένια σάλτσα!!!
Ανθή Λαμπίρη