Μάθετε στο παιδί σας να είναι ευγενικό

Μάθετε στο παιδί σας να είναι ευγενικό

Δίνοντάς του τις σωστές βάσεις από πολύ μικρή ηλικία, φτιάχνετε έναν καλύτερο άνθρωπο, έναν καλύτερο ενήλικα. Αναλογιστείτε πώς θα αισθανόσασταν, εάν μαθαίνατε ότι ο γιος σας κακοποιεί τη σύντροφό του ή βλέπατε ότι αδιαφορεί για την οικογένειά του, για εσάς.

Δώσετέ του, λοιπόν, αρχές, τις οποίες θα ακολουθεί απαράβατα σε όλη του τη ζωή.

Από τη νηπιακή ηλικία μπορεί να μάθει να είναι ευγενικό και να ενδιαφέρεται για τους γύρω του. Φράσεις όπως “είσαι καλά”, “μπορώ να σε βοηθήσω”, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο εντυπώνονται στο μυαλό του και δεν τις ξεχνά όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ζητήστε του να βοηθήσει (με όποιον τρόπο μπορεί ανάλογα με την ηλικία του) κάποιον, που έχει ανάγκη. Εάν, για παράδειγμα, εσείς είστε άρρωστοι, παρακαλέστε το να σας φέρει ένα ποτήρι νερό για να πιείτε το χάπι σας, να κάνει ησυχία σε περίπτωση που έχετε πονοκέφαλο ή να μαζέψει τα παιχνίδια του, επειδή πονά η μέση σας.

Μάθετέ το, ειδικά το αγόρι, τί πραγματικά σημαίνει να είσαι γενναίος και δυνατός. Δείξτε του τη διαφορά μεταξύ της γενναιότητας του να καλύψει τη σκανδαλιά του διπλανού του και εκείνης του να πει την αλήθεια σε εσάς, όσο σκληρή και να είναι. Δυνατός δεν σημαίνει μόνο ρώμη, σημαίνει και μυαλό. Έτσι θα τοο θωρακίσετε.


Διδάξτε το να βοηθά τον εαυτό του και να ζητά τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων.
Δεν θα είστε πάντοτε δίπλα του για να το προστατεύετε, αλλά εάν το μάθετε να αυτοπροστατεύεται τότε έχετε πετύχει!

Η ανατροφή των αγοριών είναι λίγο πιο δύσκολη σε αυτά τα ζητήματα, γιατί όσο και να μην το παραδεχόμαστε η κοινωνία μας έχει διαφορετικές απαιτήσεις από έναν άνδρα σε σχέση με τη γυναίκα. Δώστε την προσοχή, που χρειάζεται. Μην το “σέρνετε με τη φούστα σας”, που λέγανε παλαιότερα. Μόνο καλό θα του κάνει!

Συμβουλές από το www.mother.gr