Κοσμοπολίτικα Μπέργκερς

Κοσμοπολίτικα Μπέργκερς

ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ

Υλικά για 4 άτομα

4 στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ

150γραμμ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κουταλιές της σούπας λάδι

75γραμμ. μουστάρδα Ντιζόν

100γραμμ. ρόκα

50γραμμ. τυρί Brie

Για τα μπιφτέκια


700γραμμ. κιμά

3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά

3 κουταλιές της σούπας ζωμό κοτόπουλου, ή βοδινού από κύβο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Τσιγαρίστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το λάδι σε χαμηλή θερμοκρασία, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα, χωρίς να καούν. Όταν ετοιμαστούν, αφήστε τα στην άκρη, να κρυώσουν.

2. Αναμείξτε όλα τα υλικά της ζύμης του μπιφτεκιού σε ένα μπολ. Μοιράστε τη ζύμη στα 4 και πλάστε 4 μπιφτέκια, που θα βυθίσετε ένα κομμάτι τυρί στο κάθε ένα και θα το ξαναπλάσετε για να φυλακιστεί καλά μέσα στη ζύμη. Ψήστε τα, για 8-10 λεπτά από τη κάθε πλευρά.

3. Κόψτε το ψωμάκι του μπέργκερ στα δυο και βάλτε να ζεσταθεί η εσωτερική πλευρά του.

4. Συναρμολογείστε το μπέργκερ βάζοντας πάνω στο κάτω ψωμί, φυλλαράκια ρόκας, μουστάρδα, μπιφτέκι, κρεμμυδάκια και κλείστε το, με το επάνω ψωμάκι. Σερβίρετε το ζεστό.

ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΚΟΥΑΚΑΜΟΛΕ


Υλικά για 4 άτομα

4 στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ

Για τη Γκουακαμόλε


2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κρεμμύδι

1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια

2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

2 ντοματίνια ψιλοκομμένα χωρίς τα σποράκια τους

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λάιμ, ή λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη

Αλάτι

Για τα μπιφτέκια


750γραμμ. κιμά

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 μικρές καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Τρίψτε το κρεμμύδι και βάλτε το σε ένα σουρωτήρι-σίτα, σαν κι αυτό που σουρώνουμε το τσάι. Βάλτε το κάτω από τη βρύση να ξεπλυθεί και αφήστε το στην άκρη, να στραγγίξει.

2. Βάλτε τα κομματάκια του αβοκάντο μαζί με τη μαγιονέζα σε ένα μπολ και λειώστε το αβοκάντο με ένα πιρούνι, όσο περισσότερο μπορείτε. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε τα. Κόψτε ένα κομμάτι μεμβράνη μεγαλύτερη από το μπολ. Ακουμπήστε τη μεμβράνη πάνω στη γκουακαμόλε και έπειτα στο μπολ και βάλτε τη στο ψυγείο. (Μπορείτε να τη φτιάξετε και 8 ώρες πριν τη σερβίρετε).

3. Αναμείξτε όλα τα υλικά της ζύμης των μπιφτεκιών σε ένα μπολ, πλάστε 4 μπιφτέκια και ψήστε τα.

4. Ζεσταίνετε τα ψωμάκια και συναρμολογείτε το μπέργκερ. Ψωμάκι, μπιφτέκι, γκουακαμόλε και κλείστε το.

ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ


Υλικά για 6 άτομα

6 Κυπριακές πίτες

Λάδι

Για τη σάλτσα


125γραμμ. στραγγιχτό γιαούρτι

125γραμμ. ταχίνι

25γραμμ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας λάδι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη σαλάτα


175γραμμ. μικρά ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα

100γραμμ. ψιλοκομμένο αγγούρι

40γραμμ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Λίγο αλάτι

Για τα μπιφτέκια


750γραμμ. κιμά

4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχάρια

? κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ) τριμμένο

? κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Αναμείξτε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.

2. Αναμείξτε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.

3. Αναμείξτε όλα τα υλικά των μπιφτεκιών και μοιράστε τη ζύμη στα 6. Πλάστε τα σε σχήμα μπιφτεκιού, λαδώστε τα και ψήστε τα.

4. Ραντίστε τις πίτες με λίγο νερό και κλείστε τη κάθε μια ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο. Ψήστε τις για 5 λεπτά, γυρίζοντας τις μια φορά.

5. Ανοίξτε την πίτα στο πλάι να γίνει τσεπούλα και βάλτε μέσα, 3 κουταλιές της σούπας σαλάτα, σάλτσα, το μπιφτέκι και πάλι σάλτσα. Σερβίρετε το ζεστό.

ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΒΗΡΥΤΟΥ


Υλικά για 6 άτομα

6 πίτες για σουβλάκι, ή 6 πίτες Αραβικές

Λάδι

6 καλαμάκια για σουβλάκι

Για τη σαλάτα

4 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο σκόρδο

3 ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τα σποράκια τους

½ αγγούρι ψιλοκομμένο χωρίς τα σποράκια του

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

40γραμμ. φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα

25γραμμ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Για τα μπιφτεκάκια

750γραμμ. αρνίσιο κιμά

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σκόρδο

2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Για τη σάλτσα


375γραμμ. γιαούρτι στραγγιχτό

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

15γραμμ. ψιλοκομμένο δυόσμο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε σε ένα σέικερ από τα υλικά της σαλάτας, το λάδι, το ξύδι, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο και χτυπήστε τα.

2. Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, περιχύστε τα με το μίγμα του σέικερ, ανακατέψτε τα και αφήστε τα στην άκρη.

3. Βάλτε όλα τα υλικά για τα μπιφτεκάκια σε ένα μπολ. Αναμείξτε τα μαλακά χωρίς να τα ζυμώσετε, γιατί θα γίνουν σκληρά. Μοιράστε τη ζύμη στα 24 και πλάστε 24 στρογγυλά κεφτεδάκια. Περάστε ανά 4 στα σουβλάκια, λαδώστε τα και ψήστε τα.

4. Αναμείξτε το γιαούρτι με το λεμόνι σε ένα μπολ. Πασπαλίστε το με το δυόσμο και το αλάτι, ανακατέψτε τα και αφήστε τα στην άκρη.

5. Λαδώστε και ψήστε τις πίτες, ή ζεστάνετε τις Αραβικές και συναρμολογείστε τα.

Μερικές μικρές συμβουλές για επιτυχημένα μπέργκερς.


1η Το ζουμερό μπέργκερ βασίζετε στην ποιότητα του κιμά. Ίσως πρέπει να κάνετε μια αβαρία και να πείτε στο χασάπη σας να σας δώσει κιμά λάπα, που έχει το παχάκι του και το κάνει πιο αφράτο.

2η Εκτός από το αλατοπίπερο μέσα στο κιμα που είναι απαραίτητο, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο κρεμμύδι, γούστερ-σος, τσίλι κέτσαπ, κ.λ.π. Όλα αυτά τα υλικά τα κάνουν πιο ζουμερά.

3η Το πάχος του μπιφτεκιού, να μην είναι ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο από 1,5-2 εκατοστά.

4η Τα μπιφτέκια συνηθίζουν να φουσκώνουν στο κέντρο όταν ψήνονται, γι’ αυτό εσείς, όταν τα πλάσετε, με την ανάποδη ενός κουταλιού, θα κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Όταν ψηθούν θα έρθουν στην ευθεία τους.

5η Μπορείτε να τα ψήσετε στα κάρβουνα και μάλιστα αν έχετε ψησταριά με καπάκι, θα τα ψήσετε με κλειστό καπάκι για 8-10 λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά. Επίσης, μπορείτε να τα ψήσετε στη τοστιέρα σας, που θα την έχετε προθερμάνει και θα την ανοίξετε στα δυο για να γίνει μια ενιαία πλάκα. Σε προθερμασμένο γκριλ-τηγάνι, ή σε ένα απλό προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι.

6η Τα μπιφτέκια, θα τα γυρίσετε μόνο μια φορά. Πρώτα να έχουν ψηθεί καλά από την κάτω πλευρά και να έχουν κάνει κρούστα και έπειτα θα τα γυρίσετε να ψηθούν και από την άλλη, για να μη σας διαλυθούν, ή κολλήσουν πάνω σε ότι τα ψήνετε…

Ανθή Λαμπίρη