Κι όμως, η ευτυχία είναι στο χέρι σας!

Κι όμως, η ευτυχία είναι στο χέρι σας!

Όταν έρχονται εκείνες οι στιγμές που νιώθουμε στενοχωρημένοι επειδή κάτι απροσδόκητο μας συνέβη, ή απογοητευμένοι από την πορεία της ζωής μας, συνήθως κάποιοι από εμάς κάνουμε ένα πολύ μεγάλο σφάλμα: κατηγορούμε τους άλλους για τη δυστυχία μας.

«Πετάμε», με άλλα λόγια, το μπαλάκι της ευθύνης στους οικείους μας κυρίως γιατί είναι πιο εύκολο να κατηγορήσουμε κάποιον τρίτο για τη λύπη που αισθανόμαστε, αλλά και γιατί μας τρομοκρατεί η ιδέα να παραδεχτούμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς τη συμπεριφορά μας, ή κάποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας, ακόμα και να διορθώσουμε κάτι που δεν κάναμε σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευτυχία μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και δεν επαφίεται στο πεδίο ευθύνης των ανθρώπων που βρίσκονται στον οικογενειακό και φιλικό μας περίγυρο. Γι αυτό, χρειάζεται να σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι του «κατηγορώ» και να ξεκινήσουμε να διεκδικούμε μόνοι μας την ευτυχία μας.

Αν και εσείς νιώθετε ότι άλλοι σάς κάνουν δυστυχισμένη, διαβάστε 3 στρατηγικές που χρειάζεται να εντάξετε στη ζωή σας ώστε να καταφέρετε να γίνετε ευτυχισμένη.

1. Αναλάβετε τις ευθύνες σας!


Το να επιτρέπετε η ευτυχία σας να εξαρτάται από τις διαθέσεις των άλλων, τους οποίους μάλιστα σπεύδετε να κατηγορήσετε αν σας προκαλέσουν δυσάρεστα συναισθήματα, καταδεικνύει ότι έχετε σταματήσει να αναλαμβάνετε την ευθύνη του εαυτού σας. Και αυτό χρειάζεται να «διορθώσετε», εφόσον επιθυμείτε να γίνετε ευτυχισμένη.

Μη διστάζετε λοιπόν να παίρνετε πρωτοβουλίες που αφορούν εσάς και ξεκινήστε από σήμερα να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας για οτιδήποτε διαπιστώνετε ότι «πληγώνει» την ευτυχία σας. Αρχίστε από τις «μικρές» ευθύνες, όπως για παράδειγμα να προτείνετε εσείς μια δραστηριότητα για να κάνετε με τους φίλους σας, ώστε σιγά σιγά να συνηθίσετε και να αναλάβετε και μεγαλύτερες ευθύνες, όπως την προσωπική σας ευτυχία.

2. Ακούστε τον φύλακα – άγγελό σας!


Όσοι επιμένουν να παίζουν το «παιχνίδι» της επίρριψης ευθυνών, είναι συχνά πολύ «σκληροί» με τον εαυτό τους – νομίζουν ότι κάποιος άλλος δεν τους έχει αγαπήσει αρκετά ή δεν τους φέρεται με τον τρόπο που επιθυμούν, επειδή ακούνε μέσα τους μία φωνή που τους «λέει» ότι δεν είναι αρκετά «καλοί» για να θέλουν το καλύτερο.

Αν και εσείς ακούτε αυτή την… διαβολική φωνή μέσα σας, χρειάζεται να την κάνετε να σωπάσει, αντικαθιστώντας τη με μία πιο… φιλική για το «εγώ» σας. Αυτός ο νέος φύλακας άγγελος που θα δημιουργήσετε για τον εαυτό σας θα πρέπει να σας θυμίζει συνεχώς ότι αξίζετε όλου του κόσμου τα καλά και ότι είναι στο χέρι σας να τα διεκδικήσετε, ώστε να σας ενθαρρύνει για να αναλάβετε και τις ευθύνες της ζωής σας.

3. Αναγνωρίστε τα ελαττωματικά «κατηγορώ» σας!


Κάθε φορά που σας «βγαίνει» να κατηγορήσετε κάποιον άλλον για τον τρόπο που αισθάνεστε, πείτε στον εαυτό σας ότι αυτή η σκέψη σας είναι… ελαττωματική – αυτή η στάση θα σας βοηθήσει να αναλάβετε την ευθύνη της δικής σας ευτυχίας.

«Σημειώστε» στο μυαλό σας τη στιγμή που είστε έτοιμη να κατηγορήσετε κάποιον για τη δυστυχία σας και σκεφτείτε αργότερα τι θα μπορούσατε να κάνετε ώστε να αποτρέψετε την επόμενη φορά να σας προκαλέσει κάποιος δυσάρεστα συναισθήματα. Κι αν προσπαθήσετε και το τρίτο πρόσωπο εξακολουθεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, πάρτε την πρωτοβουλία να τον βγάλετε έξω από τη ζωή σας, αφού υπονομεύεται η ευτυχία σας.

Μαρία Κόλλια


ΠΗΓΗ: www.ivillage.co.uk