5 τρόποι για να αντιστρέψετε τον χρόνο

5 τρόποι για να αντιστρέψετε τον χρόνο

Η αλήθεια είναι ότι εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές μπορεί να συμβαίνει να είστε σε οποιαδήποτε ηλικία από 30 και πάνω, φτάνοντας μέχρι τα 80 και βάλε (η εξέλιξη της επιστήμης έχει ανοίξει τους ορίζοντές μας). Ή και λιγότερο από 30, αφού οι περισσότεροι τότε περίπου αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε την πραγματική σχέση μας με το χρόνο και τι ακριβώς σημαίνουν τα ετήσια γενέθλιά μας που τόσο απολαμβάνουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Υπάρχει τρόπος να αντιστρέψουμε το χρόνο; Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι αυτό που ονομάζεται κινητήριος νοοτροπία. Σκεφτείτε το έτσι: πέρα από την καλή διατροφή και την άσκηση που στηρίζουν το σώμα μας και τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία, το να έχουμε κίνητρα είναι το κλειδί για να στηρίξουμε το μυαλό, να «θρέψουμε» την ψυχή μας και να αντισταθούμε σθεναρά στο χρόνο.

Αποκτήστε την απαραίτητη κινητήριο νοοτροπία λοιπόν και στη συνέχεια, θα μπορείτε και εσείς να προστεθείτε στην μεγάλη λίστα όλων όσων μετράμε το ημερολόγιο πίσω σε κάθε γενέθλια! Εμείς σας προτείνουμε πέντε τρόπους για να ξεκινήσετε:

1 . Αντικαταστήστε το «ε και;» με το «αλήθεια;» στο λεξιλόγιό σας


Δεν υπάρχει πιο ισχυρό αντικίνητρο για να αντισταθείτε στο χρόνο από το να ζείτε σε έναν κόσμο γεμάτο αδιαφορία και απαξίωση (όπως αποδίδεται σε ελεύθερη μετάφραση η φράση «ε και;»). Ο κόσμος της συγκεκριμένης έκφρασης είναι γκρίζος και αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από την μη εύρεση οποιουδήποτε ερεθίσματος γύρω για να ασχοληθείτε παραπάνω από ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το «ε και;» όπως και η απαξίωση όλων είναι σαν βδέλλα που ρουφάει το πνεύμα της ζωής μακριά από εσάς.

Αντίθετα το «αλήθεια;» (που πολύ απλά δείχνει έκπληξη, ενδιαφέρον, διάθεση να μάθεις παραπάνω, να ασχοληθείς…) εμποτίζει κάθε στιγμή σας με ενθουσιασμό για τον κόσμο γύρω σας. Είναι η φράση που λειτουργεί σαν εσωτερική φλόγα και σας παρακινεί να αγκαλιάσετε πλήρως ό, τι κάνετε.

Όχι, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα από το «ε και;». Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Αλλά μπορείτε να επιλέξετε να ελαχιστοποιήσετε την παρουσία του στη ζωή σας. Το κλειδί είναι να αποκτήσετε επίγνωση της παρουσίας του και συνειδητά να προτιμάτε να λέτε «αλήθεια;». Δοκιμάστε το.

(Το ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει γύρω μας και ο ενθουσιασμός για τη ζωή που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας είναι χαρακτηριστικό της νεότητας. Η αδιαφορία και η απαξίωση είναι… δύο μόνο από τα συμπτώματα του χρόνου που περνάει. Τι επιλέγετε;)

2 . Γίνετε περίεργοι


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο «γυμνάζετε» το μυαλό σας, τόσο υγιέστερο θα είναι. Εκτός από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες οικοδόμησης των εγκεφαλικών κυττάρων, όπως τα παζλ και τα σταυρόλεξα, βοηθάει πολύ το να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς λειτουργούν τα πράγματα και γιατί τα πράγματα είναι έτσι. Πιστέψτε μας, τίποτα δεν παρακινεί όπως μια καλή ερώτηση.

Βρείτε κάθε μέρα έναν τίτλο από την ιστορία για τον οποίο θέλετε να μάθετε περισσότερα. Ανακαλύψτε κάθε εβδομάδα ένα θέμα που θέλετε να το ερευνήσετε μέσω των βιβλίων ή μέσω διαδικτύου. Υιοθετήστε την περιέργεια ενός παιδιού. Όσο πιο νέα πράγματα μαθαίνετε, τόσο περισσότερο θα σας δοθούν κίνητρα για να ανακαλύψετε νέους τομείς ενδιαφέροντος.

3 . Επενδύστε στη στιγμή


Είναι τόσο συχνό, μετά από καιρό, να κοιτάζουμε πίσω με λύπη ή νοσταλγία κατηγορώντας τον εαυτό μας επειδή ξεχάσαμε να δούμε τη χαρά του τι συμβαίνει στο παρόν.

Κάντε ένα πείραμα: κάθε μέρα αφιερώστε πέντε λεπτά με επίκεντρο το εδώ και τώρα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι εντελώς παρών, χωρίς τίποτα άλλο να σας αποσπά την προσοχή, και να επενδύσει σε οτιδήποτε κι αν κάνετε, είτε πρόκειται για δουλειά ή για διασκέδαση. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτή την «ψυχολογική άσκηση» όλο και πιο συχνά. Όταν φτάσετε να νιώθετε άνετα με αυτή την ιδέα επεκτείνετε το χρόνο που περνάτε στο εδώ και τώρα κάθε μέρα…

4 . Αποκτήστε πιο… αφ’ υψηλού προοπτική


Πριν από μερικά χρόνια το ζητούμενο ήταν να έχουμε απ’ όλα, όλο και περισσότερα – περισσότερα χρήματα, περισσότερα αγαθά, περισσότερα ρούχα, περισσότερη προσοχή, περισσότερο από οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Είναι περίεργο που κάποια στιγμή η πίεση γίνεται μέγγενη; Ήρθε η ώρα να απελευθερωθείτε. Αφήστε αυτή τη στάση ζωής να πάει στο καλό! Είναι φυσικό να έχετε στόχο να διεκδικήσετε ένα πράγμα και να αγωνιστείτε γι΄αυτό, αλλά είναι αφύσικο να ανταγωνίζεστε ενάντια σε άλλους, διεκδικώντας τα πάντα, θέλοντας… όλα και σε υπερθετικό βαθμό.

Αποκτήστε μία πιο αφ’ υψηλού προοπτική και θα σας δοθούν κίνητρα για να εκτιμήσετε αυτά τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία και πιθανώς να έχετε ήδη.

5 . Κάντε ό,τι σας φτιάχνει τη διάθεση


Η καλή διάθεση δεν συμβαίνει έτσι απλά. Την αποκτάμε όταν ασχολούμαστε με πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχείς, τα πράγματα που απολαμβάνουμε.

Όταν ήμασταν έφηβοι, ήταν εύκολο να νιώσουμε καλά: Όταν το σχολείο τελείωνε, πετάγαμε τα βιβλία, αφήναμε τα μαλλιά μας κάτω και λέγαμε στον εαυτό μας «τώρα, και για λίγη ώρα θα διασκεδάσω πίνοντας καφέ με τους φίλους μου».

Μπορείτε να ανακτήσετε αυτή η συνήθεια τώρα. Ενσωματώστε στη ρουτίνα σας, τουλάχιστον ένα πράγμα την ημέρα που σας βάζει σε καλή διάθεση είτε πρόκειται για μια βόλτα ή ένας καφές με φίλους ή ένα σινεμά ή…

Όταν αισθάνεστε καλά, τότε σίγουρα θα είστε πιο πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Και πιστέψτε μας, αυτό θα σας βοηθήσει σχεδόν να… ακούσετε το ρολόι που θα χτυπάει προς τα πίσω.

Να ξέρετε ωστόσο, ότι μια κινητήριος νοοτροπία δεν έρχεται από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται προσπάθεια. Αλλά όσο πιο δεκτικοί είστε σε αυτό, τόσο περισσότερο θα απολαύσετε το να ξυπνάτε κάθε πρωί και να γυρνάτε μία ακόμη σελίδα προς τα… πίσω στο εσωτερικό ημερολόγιό σας!

Σοφία Δεδεμάδη