Κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς

Κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς

ΣΟΥΠΕΡ ΚΕΙΚ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ


½ φλιτζάνι του τσαγιού δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

1 ½ (250γραμμ.) φλιτζάνι του τσαγιού ξανθές σταφίδες

1 ½ (250γραμμ.) φλιτζάνι του τσαγιού μαύρες σταφίδες

½ φλιτζάνι του τσαγιού λικέρ κεράσι

½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ

125γραμμ. Βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

3 αβγά

1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ

? φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό

? φλιτζάνι του τσαγιού μαρμελάδα βερίκοκο

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλιά της σούπας κακάο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού (250γραμμ.) κερασάκια γλασέ

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού (250γραμμ.) χουρμάδες κομμένους στην μέση, χωρίς κουκούτσι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Μόνο το κίτρινο μέρος και το πορτοκαλί. Καθόλου λευκό για να μην είναι πικρό.

2 φλιτζάνια του τσαγιού (250γραμμ.) καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Περιχύστε τα με τα λικέρ και αφήστε τα όλη την νύχτα.

2. Βουτυρώστε ένα βαθύ ταψί 23εκατοστών διαμέτρου και καλύψτε το με τριπλή λαδόκολλα. Ανάψτε τον φούρνο στο πάνω-κάτω, στους 150ο C.

3. Διαλύστε μέσα στο ζεστό νερό τον καφέ και την μαρμελάδα.

4. Κοσκινίστε τα δυο αλεύρια, μαζί με το κακάο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

5. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίξτε χτυπώντας, ένα-ένα τα αβγά.

6. Προσθέστε το μείγμα του νερού και το μείγμα του αλευριού σε 2 δόσεις ανακατεύοντας.

7. Στην συνέχεια σουρώστε τα δαμάσκηνα με τις σταφίδες και κρατήστε το ζουμί. Ρίξτε τις στραγγισμένες σταφίδες με τα δαμάσκηνα στη ζύμη του κέικ.

8. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε το.

9. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και φουρνίστε το για 2 ώρες.

10. Όταν το ξεφουρνίσετε, αλείψτε το με ένα πινελάκι με το ζουμί που έχετε κρατήσει από τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα. Σκεπάστε το και αφήστε το να κρυώσει μέσα στο ταψί.

Διατηρείται 3 μήνες.

ΕΠΟΜΕΝΟ: ΔΙΧΡΩΜΟ ΚΕΙΚ ΦΡΟΥΤΩΝ

ΣΕΛΙΔΑ 1-4

ΔΙΧΡΩΜΟ ΚΕΙΚ ΦΡΟΥΤΩΝ


Για την σκούρα ζύμη,


1 φλιτζάνι του τσαγιού (250γραμμ) αποξηραμένο ανανά

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού (250γραμμ.) ξανθές σταφίδες

? φλιτζάνι του τσαγιού μαύρες σταφίδες

½ φλιτζάνι του τσαγιού ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι. Μόνο το κίτρινο μέρος και το πορτοκαλί. Καθόλου λευκό για να μην είναι πικρό.

1 φλιτζάνι του τσαγιού κερασάκια γλασέ κομμένα στην μέση

½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ

60γραμμ. Βούτυρο

? φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

3 αβγά

? φλιτζάνι του τσαγιού καβουρντισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα

60γραμμ. Τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα

? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής

200γραμμ. Έτοιμη αμυγδαλόπαστα

Για την ξανθιά ζύμη,


125γραμμ. Βούτυρο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

3 αβγά

1 ½ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ

? φλιτζάνι του τσαγιού ξανθές σταφίδες

½ φλιτζάνι του τσαγιού ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Μόνο το κίτρινο μέρος και το πορτοκαλί. Καθόλου λευκό για να μην είναι πικρό.

1 φλιτζάνι του τσαγιού κερασάκια γλασέ κομμένα στην μέση

? φλιτζάνι του τσαγιού (60γραμμ) αποξηραμένο ανανά

½ φλιτζάνι του τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια

? φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Για την σκούρα ζύμη,

1. Βάλτε σε ένα μπολ τα φρούτα, περιχύστε τα με το κονιάκ και αφήστε τα όλο το βράδυ.

2. Βουτυρώστε ένα βαθύ τετράγωνο ταψί 23Χ23 εκατοστά και καλύψτε τον πάτο του, με λαδόκολλα. Ανάψτε τον φούρνο στο πάνω-κάτω, στους 150ο C.

3. Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη και τα αβγά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνει αφράτο μείγμα.

4. Προσθέστε την τριμμένη σοκολάτα και τα φουντούκια.

5. Κοσκινίστε το αλεύρι με την σόδα και την κανέλα και προσθέστε τα στο μείγμα του βουτύρου.

6. Προσθέστε και τα φρούτα με το κονιάκ και ανακατέψτε τα.

7. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί.

8. Ανοίξτε την πάστα αμυγδάλου με τον πλάστη σας σε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη επιφάνεια και απλώστε την πάνω στη ζύμη του κέικ. Σκεπάστε το ταψί με μεμβράνη και ετοιμάστε την ξανθιά ζύμη.

Για την ξανθιά ζύμη,

1. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και ρίξτε χτυπώντας, ένα-ένα τα αβγά.

2. Προσθέστε το ½ αλεύρι, αλληλοδιαδόχως με το ½ κονιάκ, ανακατεύοντας. Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι, το υπόλοιπο κονιάκ, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε τα.

3. Βγάλτε την μεμβράνη, αδειάστε το μείγμα πάνω στην πάστα αμυγδάλου και φουρνίστε το κέικ, για 2 ώρες. Όταν το ξεφουρνίσετε, καλύψτε το σφιχτά με αλουμινόχαρτο και αφήστε το μέσα στο ταψί να κρυώσει.

Διατηρείται 1 μήνα.

Σημ: Εάν δεν βρείτε στο Super Market πάστα αμυγδάλου, μπορείτε να την φτιάξετε μόνη σας, ή και να την παραλείψετε.

Η πάστα αμυγδάλου φτιάχνεται με,

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ωμά λευκά αμύγδαλα

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

1 ασπράδι από μεγάλο αβγό ελαφρώς χτυπημένο.

Βανίλια, ή ½ κουταλάκι του γλυκού άρωμα πικραμύγδαλου, ή ξύσμα από ½ λεμόνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε τα αμύγδαλα με την ½ ζάχαρη στο μπλέντερ και θρυμματίστε τα.

2. Όταν τα αμύγδαλα έχουν θρυμματιστεί αρκετά, προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και ξαναχτυπήστε τα να γίνουν σαν πούδρα.

3. Σταματήστε το μπλέντερ, προσθέστε το ασπράδι και το άρωμα και ξαναχτυπήστε τα να γίνουν μια ζύμη.

4. Ανοίξτε την ζύμη με τον πλάστη, σε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη επιφάνεια. Εάν σας κολλάει πολύ στα χέρια, προσθέστε λίγη ζάχαρη άχνη ακόμα.

ΕΠΟΜΕΝΟ: ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ

ΣΕΛΙΔΑ 2-4

ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ


500γραμμ. Χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

185γραμμ. Βούτυρο

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

3 αβγά

Βανίλια

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε τους χουρμάδες σε ένα μπολ, πασπαλίστε τους με την σόδα και περιχύστε τους με το νερό. Αφήστε τους να μείνουν εκεί, όλο το βράδυ.

2. Βουτυρώστε ένα 4γων. Ταψί 19Χ19 εκατοστά. Καλύψτε το με βουτυρωμένη λαδόκολλα. Ανάψτε τον φούρνο στο πάνω-κάτω, στους 190ο C.

3. Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια, να γίνουν αφράτο μείγμα και προσθέστε χτυπώντας, ένα-ένα τα αβγά.

4. Προσθέστε το ½ αλεύρι με τους ½ χουρμάδες, ανακατέψτε τα και ρίξτε στη συνέχεια το υπόλοιπο αλεύρι και τους χουρμάδες.

5. Ανακατέψτε τα, αδειάστε το μείγμα στο ταψί και φουρνίστε το 1 ώρα και 15 λεπτά.

6. Ξεφουρνίστε το, αφήστε το να μείνει 5 λεπτά και αναποδογυρίστε το σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει τελείως.

Διατηρείται 1 εβδομάδα.

ΕΠΟΜΕΝΟ: ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΣΕΛΙΔΑ 3-4

ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΦΡΟΥΤΑ


185γραμμ. Βούτυρο

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 βανίλια

3 αβγά

? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο αποξηραμένο ανανά

1 ½ (250γραμμ.) φλιτζάνι του τσαγιού κερασάκια γλασέ κόκκινα και πράσινα, κομμένα σε φετούλες

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1 κουταλιά της σούπας λικέρ κεράσι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάψτε τον φούρνο στο πάνω-κάτω, στους 165ο C. Βουτυρώστε μια φόρμα για ψωμί 15Χ25 εκατοστά. Καλύψτε την με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

2. Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια, να γίνει αφράτο και ρίξτε χτυπώντας, ένα-ένα τα αβγά.

3. Προσθέστε τα φρούτα, την ½ ποσότητα του αλευριού, το ½ γάλα και το λικέρ. Ανακατέψτε τα και ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα.

4. Ανακατέψτε τα πάλι και αδειάστε τα στο ταψί. Φουρνίστε τα για 2 ώρες.

5. Όταν ξεφουρνίσετε το κέικ, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να κρυώσει μέσα στο ταψί.

Διατηρείται 2 εβδομάδες.

ΣΕΛΙΔΑ 4-4

Ανθή Λαμπίρη