Κάθε μέρα και καλύτερα με… Feng Shui!

Κάθε μέρα και καλύτερα με… Feng Shui!

To Feng Shui είναι η αρχαία κινέζικη τέχνη της διαμόρφωσης του χώρου-της χωροθεσίας- και η πιο διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Η ακριβής μετάφραση του όρου σημαίνει «αέρας και νερό», ονομασία που παραπέμπει άμεσα στη φύση, στα δυο βασικά στοιχεία του σύμπαντος χάρη στα οποία ζουν και ενεργούν όλα τα πλάσματα που ζουν στον πλανήτη.

Για τους Κινέζους η οργάνωση των χώρων με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Feng Shui είναι τρόπος ζωής. Σύμφωνα μάλιστα με μια παλιά κινέζικη παροιμία «το πιο σημαντικό, στη ζωή είναι το πεπρωμένο και μετά έρχεται η τύχη, το τρίτο είναι το Feng Shui και μετά από αυτό η φιλανθρωπία και η μόρφωση».

Chi (τσι), περισσότερο chi

Το γιατί το Feng Shui έχει τόσο μεγάλη σημασία για τους Κινέζους το εξηγεί η κοσμοθεωρία τους: Το τσι, η ζωτική ενέργεια που πλημμυρίζει το σύμπαν σαν αόρατο ποτάμι, κι έχει τη δύναμη να διαπερνά και να επηρεάζει τα πάντα, έμψυχα και άψυχα, παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής.

Oι Κινέζοι πιστεύουν ότι η παρουσία του τσι στους χώρους που ζουν και εργάζονται, είναι απαραίτητη προκειμένου να ευημερούν. Αν απουσιάζει, τότε η τύχη και η ευτυχία μένουν μακριά, ο πλούτος και η ευημερία δεν χτυπούν την πόρτα τους, η υγεία, η φήμη, ο γάμος, τα παιδιά και οι ανθρώπινες σχέσεις τους πάσχουν ή θα πάθουν.

Σε ένα σπίτι γεμάτο τσι, δηλαδή ζωτική ενέργεια, το «καλό» σε κάθε τομέα της ζωής, αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνιση του και θα εγκατασταθεί. Αντίθετα, το μπλοκάρισμα και η απουσία αυτής της ενέργειας από το σπίτι, είναι η αιτία κάθε κακού: Ότι και αν κάνει ένας άνθρωπος, αν ζει σ ένα σπίτι όπου το τσι δεν μπορεί να εισχωρήσει, η ροή του εμποδίζεται ή μπλοκάρεται, δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του, ή θα δυσκολευτεί πάρα πολύ.

Το γεγονός λοιπόν ότι το Feng Shui είναι ένα σύστημα χωροταξίας που αποσκοπεί στην αρμονική ροή του τσι, μέσα στο χώρο και γύρω από αυτόν, είναι ο λόγος που το καθιστά εκ των ων ουκ άνευ στη ζωή των Κινέζων και όχι μόνο τώρα πια.

Το τσι των Κινέζων δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που κάποιοι άλλοι ονομάζουν συμπαντική ζωογόνο ενέργεια ή θετική ενέργεια.

Στόχος του Feng Shui είναι η συνεχής παρουσία του τσι – θετικής ενέργειας – μέσα στους προσωπικούς μας χώρους και η προστασία των χώρων αυτών από την αρνητική ενέργεια.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η εφαρμογή μιας σειράς κανόνων που σχετίζονται με τον προσανατολισμό του σπιτιού και της εισόδου του, καθώς και όλων των υπόλοιπων χώρων του, με τη θέση των επίπλων, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, με τα χρώματα των τοίχων και των αντικειμένων, τον φωτισμό, φυσικό και τεχνητό, με το εξωτερικό του περιβάλλον, και με πολλούς άλλους παράγοντες. Πρόκειται δηλαδή για ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα, που λόγω της οικονομίας του χώρου, δεν μπορεί να αναπτυχθεί εδώ-κυκλοφορούν άλλωστε πολλά σχετικά βιβλία και στα ελληνικά.

Όμως για να εφαρμόσουμε το Feng Shui στη πράξη και να προσαρμόσουμε το σπίτι μας στους κανόνες του και να το βελτιώσουμε ενεργειακά, δεν είναι απαραίτητο να το παίζουμε στα δάχτυλα. Αρκεί να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές του, να εφοδιαστούμε με μερικά απλά εργαλεία και να κάνουμε μερικές απλές αλλαγές στο χώρο μας.

Για να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη διαβάστε το άρθρο “ Το Feng Shui στην πράξη”.