«Καθαρίστε» το μυαλό σας από τα περιττά!

«Καθαρίστε» το μυαλό σας από τα περιττά!

Καθαρίζουμε το σπίτι μας τακτικά, αερίζουμε τις ντουλάπες και τα ρούχα μας, φροντίζουμε το σώμα μας σχολαστικά και περιποιούμαστε πρόσωπο και μαλλιά με θρησκευτική ευλάβεια… Αλήθεια με το μυαλό μας τι γίνεται;

Η πνευματική ακαταστασία λειτουργεί ακριβώς όπως και η πρακτική: οδηγεί στο χάος. Αν δεν αποτοξινώσουμε και καθαρίσουμε το μυαλό μας, κάποια στιγμή θα μας αφήσει ακυβέρνητους. Και αυτό μπορεί να είναι ολέθρια επιβαρυντικό.

5 τρόποι για να “ξεσκονίσουμε” το μυαλό μας


Ένα ακατάστατο μυαλό δεν μας αφήνει την παραμικρή ευκαιρία να νιώσουμε χαρούμενοι, δημιουργικοί, ορεξάτοι απλά γιατί «έχουμε πολλά στο μυαλό μας». Τώρα λοιπόν, ας βάλουμε ένα στόχο: όπως η ηλεκτρική σκούπα ρουφάει τη σκόνη, έτσι κι εμείς ας ξεκαθαρίσουμε το μυαλό μας από τα άχρηστα του παρελθόντος και την σκόνη της ανούσιας υπερπληροφόρησης.

1. Κλείσ’ το!


Tablets, κινητά, κομπιούτερ όλα καλούν, προσφέρουν, δίνουν πληροφορίες, μας προτρέπουν να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες, καταναλώνουν ρεύμα και την ενέργειά μας για να είμαστε πάντα εκεί για αυτά!

Σκεφτείτε μόνο αυτό: αν ο Μότσαρτ και ο Ντα Βίντσι ήταν απορροφημένοι 5 ώρες την ημέρα στο Facebook πότε θα έβρισκαν χρόνο να ξεδιπλώσουν την ιδιοφυία τους; Αν αφήσουμε το μυαλό μας να ηρεμήσει λίγο από όλη αυτή την υψηλής τεχνολογίας υπερπροσφορά ίσως να είχαμε χρόνο να του προσφέρουμε μια ουσιαστική εμπειρία, όπως μία πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση με έναν δικό μας άνθρωπο.

2. Τάισε τον εγκέφαλό σου υγιεινά.


Οι άχρηστες πληροφορίες είναι τόσο ανθυγιεινές για το μυαλό όσο το πλαστικό φαγητό για τον οργανισμό. Πόση καταστροφολογία, τρομοκρατία, δυστυχία αλλά και «ψεύτικη ομορφιά» μπορεί να αντέξει ο εγκέφαλός μας; Ας θεωρήσουμε τις πληροφορίες τροφή για τον εγκέφαλό μας και ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε κάθε τι που μας προκαλεί αρνητική διάθεση, αγωνία, πισωγυρίσματα, ανασφάλεια. Ποτέ δεν είναι αργά να πούμε, ως εδώ!

3. Κάνε και μία ποιοτική επιλογή!


Αντί να μιλάς με τις ώρες στο Facebook για τον πρώην σου ή την πρώην του πήγαινε μια βόλτα με τις φίλες σου μήπως γνωρίσεις κάποιον… νυν. Αντί να παρακολουθείς στην τηλεόραση τα ίδια και τα ίδια διάβασε ένα βιβλίο. Αντί να ασχολείσαι με τις ώρες με το κινητό σου, κάλεσε τους φίλους σου στο σπίτι για «τσάι και συμπάθεια». Έχουμε τόσες πολλές επιλογές, γιατί να μένουμε στα ίδια και τα ίδια;

4. Ανακάλυψε αυτά που έχεις ήδη.


Πόσες φορές έχουμε συνειδητοποιήσει, με ασήμαντη αφορμή, ότι αυτό που υπάρχει δίπλα μας απλά ξεχνάμε να το απολαύσουμε γιατί το θεωρούμε τόσο πολύ δεδομένο; Αντί λοιπόν, να ζητάμε λαίμαργα κι άλλο, να αναλωνόμαστε σε άσκοπα «μα γιατί δεν μπορώ να έχω και εγώ αυτό;» ή σε ανάλογες σκέψεις, μπορούμε πολύ απλά να απαριθμήσουμε στον εαυτό μας όλα τα θετικά που έχει ήδη και να βρούμε πρωτότυπους τρόπους να τα απολαύσουμε από την αρχή.

5. Οραματίσου.


Τόσο απλό και τόσο αποτελεσματικό! Ας κλείσουμε τα μάτια και ας οραματιστούμε τον εαυτό μας χαρούμενο, ήρεμο, αναγεννημένο, απαλλαγμένο από όλα αυτά τα «βαρίδια» που τον κρατάνε δεμένο στα ίδια και τα ίδια. Κάπως έτσι το μυαλό θα ξεκαθαρίσει, στέλνοντας στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» όλα τα παλιά και περιττά. Ακόμη κι εκείνο το τσιπ της ανεκπλήρωτης αγάπης. Έλεος!

Σοφία Δεδεμάδη