Κατακτήστε την ευτυχία!

Κατακτήστε την ευτυχία!

Δεν συμβαίνει απλώς. Δεν ξυπνάμε ένα πρωί κι έτσι μαγικά, απ’ το πουθενά, νιώθουμε ευτυχισμένοι. Δεν έχω ακούσει κανέναν άνθρωπο να λέει «μου συμβαίνει να είμαι ευτυχισμένος, τυχαίνει να είμαι ευτυχισμένος, γεννήθηκα ευτυχισμένος». Αντιθέτως, έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να λένε «προσπαθώ να περνάω καλά, κάνω θετικές σκέψεις, δεν βάζω το κακό με το μυαλό μου, βλέπω τα πράγματα αισιόδοξα».

Αυτή είναι η αλήθεια. Η ευτυχία δεν είναι μια τυχαία, ούτε μια στατική κατάσταση. Δεν είμαστε μια φορά ευτυχισμένοι και μένουμε για πάντα έτσι. Δεν την μαθαίνουμε μια φορά, όπως το ποδήλατο, και την ξέρουμε για πάντα. Η ευτυχία δεν μπαίνει στην κατάψυξη, για να βγαίνει αναλλοίωτη άκοπα και όποτε εμείς θέλουμε. Δεν παίρνουμε ένα χάπι και ευτυχούμε μια κι έξω. Μακάρι… αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Αυτό που, ευτυχώς, συμβαίνει είναι ότι μπορούμε να είμαστε happy μέσα από μια εξελικτική διαδικασία. Μπορούμε να νιώθουμε και να παράγουμε την ευτυχία συνέχεια. Κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα. Η ευτυχία θέλει συνειδητή προσπάθεια, επίμονη προσήλωση και στρατηγικό σχέδιο. «Θα κάνω αυτό που θα μου δώσει εκείνη την ικανοποίηση, θα πω το άλλο που θα με οδηγήσει στην κατάκτηση του στόχου μου, θα αλλάξω εκείνη την κακή μου συνήθεια και θα νιώθω καλά με τον εαυτό μου που βελτιώθηκα, θα ικανοποιώ τις ορέξεις μου, τις διαθέσεις μου και τα ενδιαφέροντά μου και θα γεμίζω με αυτά που έχω ανάγκη χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις».

Μπορεί να μοιάζει ψυχρό και τελείως στεγνό από ρομαντισμό, όμως είναι ρεαλιστικό και απολύτως αποτελεσματικό: η ευτυχία, που είναι ίσως η πιο όμορφη συναισθηματική εμπειρία, απαιτεί στοχευμένους υπολογισμούς, όπως ακριβώς όλα τα συγκροτημένα σχέδια, που φέρνουν ωφέλιμα αποτελέσματα.

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό και απολύτως απαραίτητο. Δράση. Η ευτυχία θέλει δράση. Κανένας δεν μπορεί να κάθεται στ’ αυγά του και να ευτυχεί. Και όπως κάθε δράση, έχει και την αντίδρασή της. Με την ευτυχία όμως, συμβαίνει κάτι μοναδικό. Γιατί ενώ στη φύση και στην φυσική, η δράση και η αντίδραση παράγονται και επηρεάζουν διαφορετικά σώματα, στην περίπτωση της ευτυχίας ταυτίζονται στο ίδιο σώμα. Στην ίδια καρδιά. Στην ίδια ψυχή. Στου καθενός από εμάς.

Με άλλα λόγια, η ευτυχία είναι απολύτως προσωπική υπόθεση, είναι μέσα μας και έχει το προνομιακό χάρισμα να μην εξαρτάται από κανέναν άλλον. Εμείς ευτυχούμε γιατί το θέλουμε, εμείς ευτυχούμε γιατί το βάζουμε στόχο, εμείς ευτυχούμε γιατί το πετυχαίνουμε.

Το «δεν είμαι ευτυχισμένος» είναι σαφής δήλωση αδυναμίας και μισή αλήθεια. Η μισή αλήθεια είναι ψέμα. Το «δεν είμαι ευτυχισμένος, γιατί δεν κάνω όλα όσα μπορώ» είναι σαφής δήλωση συνειδητοποίησης και η αλήθεια, πλήρης και λυτρωτική για μια καινούργια αρχή.

Το «είμαι ευτυχισμένος» είναι μαγκιά και αξίζει πραγματικά σε όποιον το δηλώνει, γιατί είναι το πολυτιμότερο έπαθλο της πιο σπουδαίας προσπάθειάς του.

Η ευτυχία δεν συμβαίνει απλώς. Συμβαίνει ευτυχώς.

ΠΗΓΗ: www.tsemperlidou.gr