Κάντε τη δίαιτα του νερού!

Κάντε τη δίαιτα του νερού!

Η δίαιτα του νερού είναι ό,τι πρέπει για να χάσουμε κιλά χωρίς να στερηθούμε αλλά και για να διατηρήσουμε το βάρος μας χωρίς ιδιαίτερες προσπάθειες.

Το σημαντικότερο προτέρημα της είναι ότι ταιριάζει και συνδυάζεται άριστα με οποιαδήποτε δίαιτα αδυνατίσματος ακολουθούμε ήδη ή σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Επιπλέον είναι ιδανική για την περίοδο των εορτών και πριν από αυτές, ενώ δεν έχει καθορισμένη διάρκεια και λήξη, μπορεί δηλαδή να γίνει τρόπος ζωής.

Υδωρ το θαυματουργό

 

Το νερό:

– Διατηρεί σε καλή κατάσταση τα ζωτικά μας όργανα.

– Προλαμβάνει την αφυδάτωση.

– Μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες δημιουργίας πέτρας στα νεφρά.

– Βοηθά στην πρόληψη της ουρολοίμωξης και της κυστίτιδας.

– Διατηρεί το δέρμα υγιές, ελαστικό και λαμπερό.

– Ελαττώνει την πείνα.

– Διευκολύνει τις λειτουργίες του μεταβολισμού.

– Ευνοεί τη διάσπαση των λιπών.

– Απομακρύνει τα άχρηστα παράγωγα των καύσεων.

– Αποτρέπει ή μειώνει τα πρηξίματα και τις κατακρατήσεις υγρών.

– Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Αδυνατίστε πίνοντας

 

Με την αύξηση της κατανάλωσης νερού, μπορούμε να εμποδίσουμε την κατακράτηση περιττών υγρών και να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος. Για να το επιτύχουμε όμως σωστά και με ασφάλεια, πρέπει να υιοθετήσουμε «πρόγραμμα νερού» πίνοντας νερό οπωσδήποτε μόλις σηκωθούμε το πρωί, το βράδυ πριν κοιμηθούμε και τουλάχιστον 8-12 ποτήρια όλη την υπόλοιπη ημέρα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα κι όταν δεν διψάμε.

Σημασία στις λεπτομέρειες

 

– Αυξάνουμε σταδιακά κι όχι απότομα τις ποσότητες νερού που πίνουμε.

– Δεν περνάμε από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή από την έλλειψη στην υπερβολή. Ακόμη και η υπερβολική λήψη νερού έχει τις συνέπειες της.

– Πίνουμε το νερό γουλιά-γουλιά κι όχι απότομα, δροσερό και όχι παγωμένο όλες τις εποχές.

– Για να βελτιώσουμε τη γεύση του μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.

– Εάν πίνουμε νερό βρύσης καλό είναι να χρησιμοποιούμε φίλτρο καθαρισμού.

– Όταν πίνουμε εμφιαλωμένο καλό είναι να επιλέγουμε κάποιο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αναφέρεται στην ετικέτα).

– Δεν αυξάνουμε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε. Αντίθετα προσπαθούμε να την περιορίσουμε, αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια.

Προσοχή! Εάν κόψουμε εντελώς το αλάτι και αυξήσουμε σημαντικά το νερό, μέχρι ο οργανισμός μας να ισορροπήσει την κατάσταση και για διάστημα λίγων ημερών, θα χάνουμε βάρος με πολύ ταχύ ρυθμό. Η αθρόα όμως αποβολή νερού μέσω της διούρησης δεν θα μας κάνει καλό γιατί μπορεί να δημιουργηθεί υποκαλιαιμία ή υπονατριαιμία (πτώση επιπέδων καλίου ή νατρίου αντίστοιχα που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά, την αρτηριακή πίεση και το νευρομυϊκό σύστημα).

Αύξηση αλλά με μέτρο

 

1. Μετράμε και καταγράφουμε για τρεις ημέρες πόσο νερό πίνουμε.

2. Υπολογίζουμε το μέσο όρο νερού που καταναλώνουμε καθημερινά.

3. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε το βάρος μας επί τον αριθμό 40 και διαιρούμε δια το 240. Το αποτέλεσμα μας δίνει την ποσότητα νερού σε ποτήρια που χρειαζόμαστε καθημερινά ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποβολής του περιττού λίπους.

Για παράδειγμα αν ζυγίζουμε 70 κιλά πολλαπλασιάζουμε επί 40 (=2.800), διαιρούμε δια 240 και βρίσκουμε ότι χρειαζόμαστε περίπου 11,5 ποτήρια νερό ημερησίως (τα 4 ποτήρια είναι ίσα με περίπου 1 λίτρο).

4. Αυξάνουμε κάθε 2-3 ημέρες κατά ένα τα ποτήρια νερού που καταναλώνουμε, μέχρι να φτάσουμε στην απαιτούμενη ποσότητα.

5. Πίνουμε οπωσδήποτε ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάμε, 10 λεπτά πριν τα κυρίως γεύματα και πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από σωματικές δραστηριότητες ή γυμναστική.

6. Δεν πίνουμε ποτέ μαζεμένα πάνω από δύο ποτήρια.

7. Το βράδυ έχουμε πάντα δίπλα από το κρεβάτι μας μία κανάτα νερό.

8. Πίνουμε οπωσδήποτε ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε καφέ, τσάι, αναψυκτικό ή αλκοολούχο ποτό που καταναλώνουμε.

9. Πίνουμε νερό πριν από κάθε γεύμα και κάθε φορά που αισθανόμαστε αδικαιολόγητη πείνα.

10. Εάν δεν μας ενοχλεί και δεν έχουμε προβλήματα με το στομάχι μας, πίνουμε νερό και μαζί με το φαγητό αλλά σε μικρή ποσότητα.

11. Μετά από 2-3 εβδομάδες αγοράζουμε ποτήρια μεγαλύτερης περιεκτικότητας από ό,τι τα συνηθισμένα και συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας πίνοντας νερό κυρίως με αυτά.

Προσοχή! Πρέπει να ξέρουμε ότι ένας υγιής οργανισμός μπορεί να αντέξει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, ως και 15-20 λίτρα. Εάν όμως υπάρχουν προβλήματα υγείας ή το νερό δεν είναι καθαρό και ασφαλές, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

Γι’ αυτό προσέχουμε τι πίνουμε!