Γιατί τρώμε περισσότερο χωρίς… να το καταλαβαίνουμε;

Γιατί τρώμε περισσότερο χωρίς… να το καταλαβαίνουμε;

Μπορεί να ξέρετε ότι δεν πρέπει να τρώτε πολλά γλυκά ή να αποφεύγετε το φαγητό αργά το βράδυ, αλλά παρ’ όλα αυτά η ζυγαριά δεν λέει να πέσει. Ίσως φταίνε κάποιες συνήθειές σας που σας κάνουν να τρώτε περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Διαβάστε ποιες είναι αυτές:

1. Δεν κοιμάστε αρκετά

 

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Έρευνας Ύπνου του Πανεπιστημίου του Standford, όταν είστε κουρασμένη το σώμα σας μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της πρωτεΐνης που ρυθμίζει την όρεξη και το βάρος. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι νιώθετε περισσότερο πεινασμένη και καίτε πιο αργά θερμίδες. Παράλληλα, τα επίπεδα της κορτιζόλης σας αυξάνουν, μαζί με την επιθυμία σας για υδατάνθρακες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το σώμα σας δεν αποβάλλει επαρκώς τα σάκκχαρα και είναι πιο πιθανό να τα αποθηκεύσει ως λίπος.

2. Το φαγητό που τρώτε δεν σας χορταίνει

 

Αν τρώτε μικρότερες ποσότητες από αυτές που σας χορταίνουν, θα πεινάσετε πολύ γρήγορα ξανά και είναι πολύ πιθανό να φάτε ό,τι βρείτε μπροστά σας, αν η πείνα σας φτάσει σε επίπεδα που δεν θα μπορείτε να ελέγξετε. Για να νιώσετε χορτάτη, χωρίς να πάρετε βάρος, βάλτε στο τραπέζι σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως είναι τα περισσότερα λαχανικά και ορισμένα φρούτα. Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις χωνέψετε και αυτό σας κάνει να νιώθετε για μεγαλύτερο διάστημα χορτάτη.

3. Σερβίρετε το φαγητό σας σε μεγάλα πιάτα

 

Όσο πιο μεγάλο είναι ένα πιάτο τόσο περισσότερο φαγητό θα βάλετε. Και όσο περισσότερο φαγητό έχετε μπροστά σας, τόσο περισσότερο τρώτε, το έχει επιβεβαιώσει και έρευνα του καθηγητή Brian Wansink στο Πανεπιστήμιο του Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν δεν λάβετε σοβαρά υπόψη σας το θέμα της ποσότητας, όσο υγιεινό κι αν είναι το φαγητό σας, θα αρχίσετε να παίρνετε βάρος.

4. Έχετε υιοθετήσει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

 

Θα έχετε ακούσει ότι οι πολλοί υδατάνθρακες δεν κάνουν καλό, δεν χρειάζονται όμως υπερβολές. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ohio βρήκε ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν εντελώς τους υδατάνθρακες από το γεύμα τους, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο αργότερα. Ιδανικά, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καλύπτουν τις μισές από τις θερμίδες που προσλαμβάνετε κάθε μέρα, ώστε να διατηρείτε σε καλά επίπεδα τη σεροτονίνη, τη χημική ουσία που σχετίζεται με τη διάθεση αλλά και με τον έλεγχο του φαγητού. Η έλλειψη υδατανθράκων οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και τελικά σε αύξηση της όρεξης.

5. Τρώτε σοκολάτα σε λάθος στιγμή

 

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα με άδειο στομάχι έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα και είχαν περισσότερη ανάγκη να φάνε γενικότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψετε εντελώς τη σοκολάτα, απλώς κρατήστε τη για επιδόρπιο, αφού, σύμφωνα με την έρευνα, όσοι έτρωγαν σοκολάτα 15 με 30 λεπτά μετά το φαγητό, είχαν λιγότερες πιθανότητες να θέλουν να φάνε και μετά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6. Τρώτε μπροστά στην τηλεόραση

 

Αν συνηθίζετε να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, διατρέχετε δυο κινδύνους: πρώτον το μυαλό σας συνδέει την τηλεόραση με το φαγητό και αυτό σημαίνει ότι θα θέλετε να φάτε κάθε φορά που κάθεστε μπροστά στην οθόνη είτε πεινάτε είτε όχι. Δεύτερον, δεν εστιάζετε στο φαγητό σας με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να τρώτε ακόμα κι αν έχετε χορτάσει. «Καλύτερα να απολαμβάνεις το φαγητό σου με ησυχία και χωρίς περισπασμούς», συμβουλεύει η Amanda Wynne του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων.

Πληροφορίες από το www.cosmo.gr