Κολλαγόνο περισσότερο κολλαγόνο!

Κολλαγόνο περισσότερο κολλαγόνο!

Είναι το βασικό συστατικό του οργανισμού για όμορφο και σφριγηλό δέρμα, όμως μετά τα 35 η παραγωγή του αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να το δημιουργούν. Ο ήλιος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός είναι επίσης μερικοί από τους εξωτερικούς παράγοντες που ευθύνονται για την σταδιακή μείωσή της παραγωγής κολλαγόνου.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Όπως αναφέρεται στο Healthpress οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με την κατάλληλη διατροφή μπορούμε να βελτιώσουμε την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας και να βοηθήσουμε το δέρμα μας να διατηρήσει την ελαστικότητα και τον όγκο του.

Οι φυσικές πηγές ενίσχυσης του κολλαγόνου

 

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν να επανακτήσετε, να βελτιώσετε και να αυξήσετε το κολλαγόνο στον οργανισμό σας.

1. Ψάρι

 

Δυναμώνει τα κύτταρα. Ο τόνος και ο σολομός περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα κύτταρα στο δέρμα περιβάλλονται από μια μεμβράνη λίπους που τα προστατευτεί. Όταν τα κύτταρα είναι υγιή, είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη δομή του δέρματος και να χαρίσουν σφριγηλή όψη.

2. Κόκκινα λαχανικά

 

Ενισχύουν την προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Ντομάτες, πιπεριές, παντζάρια περιέχουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που δρα σαν φυσικό προστατευτικό από τις υπεριώδεις ακτίνες, προστατεύοντας το δέρμα από τη φωτογήρανση και αυξάνοντας τα επίπεδα κολλαγόνου.

3. Σκούρα πράσινα λαχανικά

 

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του κολλαγόνου. Σε προϊόντα τοπικής χρήσης (κρέμες) η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες σταθεροποιούν τα ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο. Επίσης, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την αποδυνάμωση του κολλαγόνου.

4. Πορτοκαλί λαχανικά

 

Τα πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσια σε βιταμίνη A και βοηθούν στην αναδόμηση του κολλαγόνου.

5. Μούρα

 

Τα βατόμουρα και τα κόκκινα μούρα «πολεμούν» τις ελεύθερες ρίζες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα κολλαγόνου.

6. Σόγια

 

Τοφού, τυρί, γάλα σόγιας όλα περιέχουν γενιστεΐνη, μια ισοφλαβόνη που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και εμποδίζοντας τα ένζυμα που γερνάνε το δέρμα.

7. Άσπρο τσάι

 

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Kingston, το άσπρο τσάι προστατεύει τις δομικές πρωτεΐνες του δέρματος, ειδικά το κολλαγόνο. Επίσης προστατεύει και από την δράση των ενζύμων που αποδυναμώνουν το κολλαγόνο, βασική αιτία για τη δημιουργία των ρυτίδων.