Κάνε τους άλλους να σε ακούσουν

Κάνε τους άλλους να σε ακούσουν

Δυσκολεύεσαι να πείσεις τους άλλους ότι αξίζει να ακούσουν αυτά που λες; Νιώθεις ότι οι περισσότεροι γύρω σου σε «πνίγουν» με τον ένα ή άλλο τρόπο; Δεν γνωρίζεις τον τρόπο να βάλεις αυτούς που πρέπει στη θέση τους; Υπάρχουν τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο διεκδικητική και σαφώς πιο οριοθετημένη.

1. ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΥ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΕΡΟ. Σε κανέναν δεν αρέσει να εισβάλουν στον προσωπικό του χώρο και δεν πρέπει να το επιτρέπεις να συμβαίνει. Όταν νιώθεις άβολα με κάποιον που σε έχει πλησιάσει περισσότερο από ότι θα έπρεπε, κάνε ένα βήμα πίσω.

2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΟΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ. Η συνέπεια δείχνει ότι θεωρείς τον χρόνο σου πολύτιμο και δεν τον σπαταλάς. Κατ’ επέκταση, δίνει το μήνυμα ότι πιστεύεις στον εαυτό σου και στην αξία του.

3. ΔΗΛΩΣΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ. Αν σου προβάλλουν αντίσταση, επανέλαβε ξανά και ξανά μέχρι να ακουστείς. Μην ξεκινήσεις κουβέντα και μην αλλάξεις την φράση που επαναλαμβάνεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι πιεστικοί πωλητές. Δοκίμασε κάτι του τύπου: δεν ενδιαφέρομαι, ευχαριστώ. Μετά από δύο, τρεις επαναλήψεις ο πωλητής θα σταματήσει την προσπάθεια, γιατί δεν βρίσκει κενό για να εισχωρήσει.

4. ΠΕΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Όταν βλέπεις ότι ο άλλος δεν έχει καταλάβει κάτι, το να ανοιχτείς με ειλικρίνεια μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Όπως, αν βρίσκεστε σε χώρο με πολύ θόρυβο και δεν τον ακούς, πες του το. Μην συνεχίζεις να κουνάς το κεφάλι και να χαμογελάς γιατί μπορεί να βρεθείς σε άσχημη θέση, αν εκείνος περιμένει απάντηση στην ερώτησή του.

5. ΧΤΙΣΕ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Πώς; Πολύ απλά εισπράτεις την όποια κριτική ως θετική και απαντάς ανάλογα: «Έχεις δίκιο, θα μπορούσα να το χειριστώ καλύτερα» λές και… καθάρισες. Έτσι, δεν εισχωρούν τα κακοήθη σχόλια μέσα σου και σταματάς την όποια επίθεση θέλει κάποιος να σου κάνει.

6. ΚΡΑΤΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ. Όταν κρατάς το βλέμμα σου σταθερό δείχνεις πιο σίγουρη για τον εαυτό σου και επίσης, ότι σέβεσαι τον συνομιλητή σου. Αν κοιτάς κάτω ή αλλού εισπράττεται ως ανασφάλεια ή φόβος. Προσοσοχή όμως, να μην «καρφώνεις» το βλέμμα σου, γιατί ο άλλος μπορεί να το ερμηνεύσει ως επιθετικότητα.

7. ΕΧΕ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΣΟΥ ΙΣΙΟ. Αν καμπουριάζεις και το σώμα σου είναι μαζεμένο, οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Από την άλλη, ένα στρατιωτικά στητό κορμί θα σου δημιουργήσει πόνους στην πλάτη. Ίσιωσε το σώμα σου και περπάτα αργά όταν μπαίνεις σε ένα χώρο και θα δείχνεις σίγουρη για τον εαυτό σου.

8. ΚΑΘΙΣΕ ΣΩΣΤΑ. Ισχύει ο ίδιος κανόνας. Να κάθεσαι σωστά, χωρίς να διπλώνεις τα χέρια σου μπροστά γιατί δείχνεις ότι είσαι σε άμυνα. Η σωστή στάση θα σε κάνει να φαίνεσαι σε εγρήγορση και ότι ενδιαφέρεσαι για αυτό που ακούς.

9. ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΟΗ. Που θα πει να συμμετέχεις ενεργά με το να επαναλαμβάνεις περιληπτικά αυτό που είπε ο συνομιλητής σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φράσεις όπως: «αν κατάλαβα σωστά» ή «αυτό που μου λες είναι… Συμφωνείς;».

10. «ΣΤΡΩΣΕ» ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΣΟΥ. Πρέπει να είναι σταθερός, χωρίς αυξομειώσεις, καθαρός και αργός. Μία, δύο βαθιές αναπνοές βοηθούν στο να ξεπεράσεις την νευρικότητά σου και να αλλάξεις τη χροιά της φωνής σου. Έτσι θα ακουστείς πιο διεκδικητική και πιο οριοθετημένη.

Νάνσυ Χριστοφόρου

Ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια

nancychristoforou@yahoo.gr

Facebook: nancy christoforou