Καλή η απόφαση, αλλά…

Καλή η απόφαση, αλλά…

Πρέπει να αδυνατίσουμε αλλά η θέλησή μας, μας διαψεύδει! Ξεκινάμε μια δίαιτα και πριν ακόμη περάσει βδομάδα τα παρατάμε απελπισμένοι και γεμάτοι ενοχές. Τι συμβαίνει τελικά και δεν μπορούμε να πειθαρχήσουμε σε ένα διατροφικό πρόγραμμα ώστε να έχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα;

«Παρότι το να κάνουμε δίαιτα φαίνεται θεωρητικά απλό, όταν φτάνουμε στην εφαρμογή ανακαλύπτουμε ότι δεν είναι. Το πρόβλημα συνήθως εντοπίζεται στη δυσκολία να φροντίσουμε τον εαυτό μας», μας λέει η ψυχοθεραπεύτρια Νάνσυ Χριστοφόρου. «Η διατήρηση του βάρους και της καλής φυσικής κατάστασης είναι στο χέρι μας. Τα άτομα που δεν τα καταφέρνουν μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, από το πιο απλό και συνηθισμένο που είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι τις πιο περίπλοκες διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία (bulimia nervosa) ή η ανορεξία (anorexia nervosa) ή και τα δύο».

Φαύλος κύκλος

«Τα αίτια της αναβλητικότητας είναι πιο βαθιά. Αν το άτομο που πρέπει να κάνει δίαιτα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και πιστεύει ότι δεν αξίζει, η αντίληψη του αυτή επεκτείνεται και στο σώμα του. Το αποτέλεσμα είναι να υιοθετεί ακραίες συμπεριφορές όπως η υπερκατανάλωση τροφών και να διαιωνίζει το πρόβλημα του ή και να το κάνει πιο έντονο».

Τι γίνεται όμως, όταν παίρνουμε μια απόφαση την οποία δεν κάνουμε πράξη ποτέ;

«Η αναβολή της απόφασης δημιουργεί ενοχές και απογοήτευση και παράλληλα επιβεβαιώνει την «άσχημη γνώμη» που έχουμε για τον εαυτό μας. Έτσι η κατάσταση αυτή γίνεται ένας φαύλος κύκλος που μας αποσυντονίζει και μας κάνει να βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στο πρόβλημα μας», λέει η κ. Χριστοφόρου.

Ας αγαπήσουμε το σώμα μας

Εάν λοιπόν θέλουμε η απόφαση μας για δίαιτα να έχει ισχύ και διάρκεια, πριν προχωρήσουμε στην πρακτική εφαρμογή θα πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας, να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι αγαπάμε τον εαυτό και το σώμα μας.

Ο πιο «εύκολος» τρόπος είναι να ζητήσουμε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και να τα αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται δηλαδή, να πιστέψουμε ότι κάνουμε δίαιτα για εμάς και για κανέναν άλλο, γιατί θέλουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, γιατί αγαπάμε το σώμα μας και δεν θέλουμε να το επιβαρύνουμε άλλο και γιατί τελικά η απόφαση μας μένει μετέωρη και εμείς συνεχίζουμε να είμαστε υπέρβαροι;

Διότι επιτέλους, αυτή η Δευτέρα πρέπει κάποτε να έρθει…

Σοφία Δεδεμάδη