Καλλιεργήστε την καλή διάθεση

Καλλιεργήστε την καλή διάθεση

Δεδομένου ότι ανήκουμε στα πιο κοινωνικά και εξελιγμένα είδη στον πλανήτη, έχουμε από την φύση μας την υπέροχη ικανότητα και την τάση να συνδεόμαστε με τους άλλους, να είμαστε συναισθηματικοί, να συνεργαζόμαστε, να φροντίζουμε, να αγαπάμε. Από την άλλη πλευρά, έχουμε και την ικανότητα και την τάση να είμαστε φοβισμένα επιθετικοί προς οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα θεωρούμε ως «τους άλλους».

Για να δαμάσετε το «λύκο του μίσους» είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε τι σημαίνει για εσάς η «κακή διάθεση»: είστε ευερέθιστοι, αγανακτισμένοι και θυμωμένοι και έχετε τις… χείριστες προθέσεις προς τους άλλους. Σίγουρα, μπορεί τα συναισθήματά σας να φαίνονται δικαιολογημένα εκείνη τη στιγμή, αυτή η ένταση όμως που βιώνετε να ξέρετε ότι βλάπτει εσάς ίσως περισσότερο από ό, τι βλάπτει τους άλλους ενάντια στους οποίους πνέετε μένεα. Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα, με την κακή διάθεση και την οργή προς τους άλλους είναι σαν να εκτοξεύετε αναμμένα κάρβουνα με γυμνά χέρια: μη γελιέστε; δύο άνθρωποι θα καούν…

– Όχι στην αδικία


Το να αποφύγετε την κακή διάθεση δεν σημαίνει να υιοθετήσετε την παθητικότητα, επιτρέποντας στους άλλους να σας εκμεταλλευτούν, μένοντας σιωπηλοί απέναντι στην αδικία κλπ. Υπάρχει άφθονος χώρος για να πείτε την αλήθεια και να δράσετε αποτελεσματικά, χωρίς να υποκύψετε στο μίσος και τις ακρότητες. Σκεφτείτε τον Γκάντι , τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή τον Δαλάι Λάμα ως παραδείγματα.

Στην πραγματικότητα, με καθαρό μυαλό και ειρηνική καρδιά οι ενέργειές σας είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές.

Η οργή και η κακή διάθεση δημιουργούν αρνητική ενέργεια και φαύλους κύκλους. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η καλή διάθεση μπορεί να ανοίξει θετικούς κύκλους στη ζωή σας και να προσφέρει θετική ενέργεια σε εσάς. Πώς;

– Καλλιεργήστε τα θετικά συναισθήματα


Σε γενικές γραμμές, κυνηγήστε τους τρόπους που σας βοηθούν να αναπτύξετε θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία, η ικανοποίηση και ηρεμία . Για παράδειγμα, αναζητήστε τις καθημερινές σας συνήθειες που σας κάνουν ευτυχείς και να απολαύσετε το καλό όποτε είναι δυνατόν. Τα θετικά συναισθήματα ηρεμούν το σώμα, ησυχάζουν το μυαλό, δημιουργούν μια ασπίδα κατά του στρες και προωθούν τις υποστηρικτικές σχέσεις οι οποίες μειώνουν την κακή διάθεση.

– Αρνηθείτε τους αναίτιους καυγάδες


Μην καυγαδίζετε, εκτός αν είναι αναπόφευκτο. Προσπαθήστε να εμποδίσετε το μυαλό σας να… στροβιλίζεται μαζί με τα μυαλά (τρελές διαθέσεις…) των άλλων. Καλύτερα, προβληματιστείτε για τη νευρολογική αναταραχή που διέπει τις σκέψεις τους: σκεφτείτε πως η απίστευτα πολύπλοκη, δυναμική και σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετη στιγμιαία ανατάραξη της νευρικής τους συνοχής, οδηγεί στο χάος! Αυτό θα πάθετε κι εσείς αν αντιδράσετε παρόμοια!

Το να εξοργιστείτε για τις ανοησίες που ξεστομίζει ένας διαταραγμένος από τα νεύρα του συνάνθρωπος σας, είναι σαν να θυμώνετε που βραχήκατε επειδή πέσατε στη… θάλασσα. Προσπαθήστε να αποσυνδέσετε τις σκέψεις σας από αυτές των άλλων. Πείτε στον εαυτό σας: «Είναι εκεί και είμαι εδώ. Το μυαλό τους είναι ξεχωριστό από το μυαλό μου».

– Να είστε προσεκτικοί στην απόδοση προθέσεων


Προσοχή στις προθέσεις που αποδίδετε στους άλλους. Το να κρίνετε αυτόν που έχετε απέναντί σας βάσει προηγούμενων εμπειριών είναι λάθος. Τις περισσότερες φορές είστε απλά ένας από τους πολλούς «παίκτες» στα δράματα των άλλων ανθρώπων. Δεν στοχεύουν ειδικότερα εσάς.

– Επικοινωνήστε από καρδιάς


Στο βαθμό που αυτό είναι χρήσιμο για την κάθε κατάσταση που έχετε να αντιμετωπίσετε, πείτε την αλήθεια σας και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με αυτοπεποίθηση. Η αρνητική διάθεση που σας καταλαμβάνει κάτι σημαίνει. Η επιτυχία είναι να καταλάβουν οι «απέναντι» το μήνυμά σας: ίσως το άλλο πρόσωπο δεν είναι ένας πραγματικός φίλος ή εσείς θα πρέπει να είστε σαφέστεροι σχετικά με τα όριά σας. Όλα αυτά χωρίς να παρασυρθείτε από τον θυμό σας.

– Δείτε τα πράγματα με προοπτική


Εξετάστε ό,τι συνέβη προοπτικά… Τα αποτελέσματα των περισσοτέρων γεγονότων ξεθωριάζουν με το χρόνο. Είναι επίσης μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου γεγονότων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι συνήθως μια χαρά…

– Εξασκήστε τη γενναιοδωρία


Χρησιμοποιήστε τα πράγματα που σας εξοργίζουν ως ένας τρόπος για να ασκηθείτε στην γενναιοδωρία. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αφήσετε τους ανθρώπους να έχουν ό,τι πήραν: τη νίκη τους, το δικό τους μερίδιο των χρημάτων ή χρόνου. Να είστε γενναιόδωροι με την ανοχή και την υπομονή.

– Καλλιεργήστε τις θετικές ιδιότητες…


… όπως η ευγένεια, η συμπόνια, η ενσυναίσθηση και η ηρεμία. Δώστε τροφή στο δική σας καλή θέληση.

– Αντιμετωπίστε την επιθετικότητα με αγάπη και καλοσύνη


Παραδοσιακά η στοργική καλοσύνη θεωρείται άμεσο αντίδοτο στην κακή βούληση. Εύκολο; Δεν υπάρχει πιο δύσκολο! Αν παρ’ όλα αυτά, με την ενδοσκόπηση και τη δουλειά με τον εαυτό σας φτάσετε σε αυτό το επίπεδο τότε όλα τα υπόλοιπα θα είναι για εσάς παιχνίδι!


Σοφία Δεδεμάδη