Ιστορία Νο2 “Αβοκάντο-εμμονή»

Ιστορία Νο2 “Αβοκάντο-εμμονή»

Η ιστορία αυτή είναι εμπνευσμένη από μια αγαπημένη μου φίλη που με αφορμή το blog μου μου θύμισε η ίδια για ένα θέμα που έχουμε γελάσει πάρα πολύ!

Σας έχει τύχει ποτέ να τρώτε κάτι που από τον πολύ τον ενθουσιασμό σας που ανακαλύψατε μια νέα τροφή να την καταναλώσετε σε υπερβολικό βαθμό για ένα διάστημα και να φτάσετε στο επίπεδο της εμμονής; Η φίλη μας η Ε. σίγουρα το έχει περάσει αυτό το στάδιο! Τώρα που το σκέφτομαι όλες μου οι φίλες έχουν εμμονές βραχείας ή μακράς διάρκειας , άλλη με τα μακαρόνια, άλλη με το μάνγκο , άλλη με το μπούκοβο αλλά η Ε. ερωτεύτηκε το αβοκάντο!

Όλα ξεκίνησαν όταν για πολλοστή συνεχόμενη μέρα μιλούσαμε στο τηλέφωνο και κάθε φορά μου έλεγε πως ψωνίζει αβοκάντο!

–         – Πού είσαι φίλη μου;

–          -Στο super market!

–          -Τι καλά ψωνίζεις ;

–          -Αβοκάντο!

–          -Εχθές δεν πήρες αβοκάντο;;

–          -Βεβαίως!

–          -Και προχθές… και αντιπροχθές;;;

–          -Ναι ναι κάθε μέρα ψωνίζω 2!

Και κάπως έτσι ανακάλυψα πως η Ε. υποφέρει από «αβοκάντο-εμμονή»! Για έναν περίεργο λόγο ακούμε πως κάτι κάνει καλό και το παρακάνουμε αλλά το κορίτσι της ιστορίας μας επί μήνες έτρωγε αβοκάντο με κοτόπουλο , αβοκάντο με ψάρι , αβοκάντο με καλαμάκι , αβοκάντο με τόνο, αβοκάντο με μπιφτέκια , αβοκάντο με μπριζόλα , αβοκάντο με τα ΠΑΝΤΑ! Κυριολεκτώ με τα πάντα!

Το θέμα είναι πως πλέον το αβοκάντο είχε αποκτήσει ειδικό τελετουργικό! Καθαριζόταν σχολαστικά το αβοκάντο της , κοβόταν λεπτές λεπτές φετούλες , έβαζε αλάτι πιπέρι λάδι και λεμόνι και συνόδευε κάθε της πιάτο! Αυτό γινόταν μεσημέρι και βράδυ!

Σε κάθε λοιπόν πείραγμα μας η Ε. απαντούσε:

–          Κάνει καλό στα μαλλιά

–          Κάνει καλό στο δέρμα

–          Κάνει καλό στη καρδιά

Μπλα μπλα μπλα… Αφού είχε εξαντλήσει τις πηγές που κάνει καλό απλά σταμάτησε να μας απαντάει!

Το αβοκάντο όντως είναι τρομερά ωφέλιμο!

Το αβοκάντο μειώνει τη χοληστερίνη

Είναι πλούσιο σε στερόλες, χημικές ενώσεις που έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, επειδή εμποδίζουν το αίμα να την απορροφάει. H αντικατάσταση των υδατανθράκων στην διατροφή με τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οδηγεί σε μείωση της πίεσης και καλύτερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα

Το αβοκάντο μειώνε ι την πιθανότητα καρδιακής ασθένειας

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ακόρεστα λιπαρά, σήμα-κατατεθέν του αβοκάντο, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρδιακών ασθενειών,  η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βοηθάει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, του εγκεφαλικού και της στεφανιαίας νόσου.
Το αβοκάντο μειώνει την πιθανότητα καρκίνου

Τα υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν τον οργανισμό μας να απορροφάει πιο αποτελεσματικά τις αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο
Το αβοκάντο ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα

Τα καλά λιπαρά που περιέχει καθυστερούν την πέψη, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο το ζάχαρο στο αίμα, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες του αβοκάντο σταθεροποιούν το επίπεδο ζαχάρου, ώστε να καταπολεμήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το αβοκάντο προκαλεί κορεσμό

Όσοι τρώνε μισό αβοκάντο με το μεσημεριανό τους, νιώθουν περισσότερο ικανοποιημένοι από το γεύμα και έχουν μειωμένη όρεξη στο υπόλοιπο της ημέρας.

 

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε πως το αβοκάντο παχαίνει ένα μέτριο αβοκάντο 200 γρ έχει περίπου 320 θερμίδες και μισό αβοκάντο την ημέρα καλύπτει περίπου την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε καλά λιπαρά!

Όπως όλες οι εμμονές έτσι μια μέρα η Ε. ξέμεινε από αβοκάντο και συνειδητοποίησε πως μπορεί να ζει και χωρίς αυτό! Μετά ήρθαν άλλες εμμονές για το κορίτσι μας όπως η βρώμη στο μπρίκι με φέτα , τα βραζιλιάνικα φιστίκια , η μπανάνες με κρέας και άλλα πολλά αλλά τουλάχιστον για το αβοκάντο αποκτήσαμε το «Πάν μέτρον άριστον!»

Λίγα μυστικά για το αβοκάντο από εμένα με αγάπη σε όλους τους φανατικούς φίλους του αβοκάντο:

Το αβοκάντο βοηθάει  στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών που περιέχονται τόσο στο ίδιο όσο και σε άλλα λαχανικά (όπως το καρότο και το σπανάκι) οπότε προσθέστε το στις ωμές σαλάτες σας

Το λεμόνι βοηθάει να μην μαυρίζει η κομμένη επιφάνεια του

Πριν το βάλετε στο ψυγείο βάλτε μεμβράνη για να μην μαυρίσει

Το αβοκάντο είναι νοστιμότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι

Η γεύση του είναι βουτυρώδης και σε συνδυασμό με ντομάτα λεμόνι αλάτι πιπέρι λάδι πιπεριά κόκκινη γίνεται τέλειο ντιπ για το κρέας σας

Το αβοκάντο ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές και στη Ελλάδα έχουμε τέλεια αβοκάντο από τη Κρήτη να τα προτιμάτε