«Η καλύτερη μου φίλη, φλερτάρει το αγόρι μου! Τι να κάνω;»

«Η καλύτερη μου φίλη, φλερτάρει το αγόρι μου! Τι να κάνω;»

Η μαρτυρία…


«Η καλύτερη μου φίλη κι εγώ μένουμε στο ίδιο σπίτι. Ένα Σαββατοκύριακο λοιπόν βγήκαμε με κάποιους φίλους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν ένα αγόρι που μου άρεσε. Το επόμενο πράγμα που μαθαίνω είναι ότι η φί­λη μου τον κρατά από το χέρι και χορεύει μαζί του. Προ­σπάθησα να μην το αφήσω να με πειράξει, διότι γνωρίζω πως δεν θα έκανε κάτι για να με πονέσει. Έπειτα από με­ρικές εβδομάδες, όμως, πάλι φλέρταρε και μονοπωλού­σε ένα αγόρι με το οποίο γνώριζε ότι είχα μια σχέση σε εξέλιξη. Δεν μιλήσαμε γι’ αυτό, αφού καμία από τις δυο μας δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με το θέμα. Τώρα εί­ναι πολύ θυμωμένη μαζί μου, γιατί δεν τη βοηθώ να πιά­σει δουλειά εκεί όπου εργάζομαι εγώ, όπως είχα κάνει και στο παρελθόν. Δεν ξέρω τι να κάνω…»

Η άποψη της ειδικής στα θέματα σχέσεων Τένιας Μακρή

Διώξτε την «κα Κακία» από τη ζωή σου


Επειδή όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, θα πρότεινα να δούμε το θέμα… θετικά ! Πώς; Σκεφτείτε απλά πως έτσι παίρνετε ένα πρώτο μάθημα υψηλής ποιότητας σε ό,τι αφορά την… κακοποίηση των σχέσεων! Βλέπετε, μερικά κορί­τσια είναι τόσο «καλά» στο να είναι «κακά», που η φιλία μαζί τους είναι… τοξική. Τι κάνετε λοιπόν;

1. Λύνετε αυτό το πρόβλη­μα αμέσως, παύοντας να δηλώνετε στην «κα Κακία» τις προ­θέσεις και τα σχέδια σας, γιατί η κάθε σας κατάθεση, δήλωση, πληροφόρηση και αναγνώριση των διαθέσεων σας της προ­σφέρει «τροφή» για να σας εξαπατά.

2. Χωρίς να της δώσετε σημασία και λογαριασμό, βρείτε μια νέα συγκάτοικο και φύγε­τε, απομακρυνθείτε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σας φαί­νεται σκληρό αυτό που σας λέω; Τότε, πρέπει να σας διευκρι­νίσω ότι οι κακοποιητικές προσωπικότητες, όπως αυτή της φίλης σας, της «κα Κακίας», δεν διαλέγουν την «οποιαδήποτε». Βλέπετε, έχει ήδη αναγνωρίσει σε σας την «αδυναμία» να μη συ­ζητάτε μαζί της για το πόσο άσχημα και δυσάρεστα νιώθετε από τις πράξεις της και το εκμεταλλεύεται! Άλλωστε, οι «ενο­χές» που έχετε αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν υποστηρί­ζετε τον εαυτό σας, πράγμα που της δίνει το «εισιτήριο» να σας χειρίζεται όπως τη συμφέρει και τελικά να σας πονά.

3. Πάρτε το σαν ένα πολύτιμο μά­θημα, καθώς η κατάσταση αυτή θα σας δείξει πώς πρέπει να μάθετε να «αναγνωρίζετε» τους ανθρώπους και πώς να συμπε­ριφέρεστε μέσα σε όλες σας τις σχέσεις, τώρα και στο μέλλον. Το να υποστηρίζετε τον εαυτό σας δεν σημαίνει πως χρειάζεται απαραιτήτως και να διαπληκτίζεστε με κατηγορηματικά ή κρι­τικά σχόλια.

4. Μάθετε να μιλάτε καθαρά για το τι δεν σας αρέ­σει και πώς αυτό σας κάνει να νιώθετε. Μη φοβάστε να… δεί­χνετε τον εαυτό σας. “Άλλωστε, όσοι πραγματικά σας αγαπούν θα σας καταλάβουν και θα συζητήσουν μαζί σας τις όποιες αντιρρήσεις τους. Θα… διαπραγματευτούν μαζί σας κι εσείς θα κάνετε το ίδιο, αν επίσης τους αγαπάτε και θέλετε να παραμεί­νουν στη ζωή σας ως φίλοι, σύντροφοι και συνοδοιπόροι. Όσο για τους άλλους; Έτσι κι αλλιώς, δεν πρέπει να σας αφορούν. Οπότε…

Τένια Μακρή

Από το βιβλίο «Αγάπη με το ζόρι;», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα