Έγινες… χαλί, σε πάτησε, κι έφυγε

Έγινες… χαλί, σε πάτησε, κι έφυγε

Λογικό δεν είναι, δυνατόν όμως είναι μια σύγχρονη, δραστήρια και φιλόδοξη γυναίκα να μετατρέπεται σε χαλί να την πατήσει Εκείνος (ναι, με κεφαλαίο «Ε» στα μάτια της).

Ευτυχώς υπάρχουν βασικοί κανόνες που αν τους τηρήσουμε, μπορούμε να αποφύγουμε την παγίδα, και επιπλέον να κάνουμε τον πρίγκιπά μας, να μας εκτιμήσει γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε.

Η ιδέα γι αυτό το άρθρο γεννήθηκε από ένα τηλεφώνημα: «Ένα κλικ στο Share your story είναι πραγματική ψυχοθεραπεία, αν είσαι λίγο πεσμένη!». Ήταν το μόνο που δεν περίμενα να ακούσω από τη Ρένα. Όταν, τη συνηθισμένη ώρα, χτύπησε το τηλέφωνο, ήμουν σίγουρη ότι για τα επόμενα τρία τέταρτα ­-όπως κάνει μέρα παρά μέρα τον τελευταίο μήνα- θα την άκουγα να μου διηγείται ακόμη μία ιστορία με τον «πρώην» της. Πάντα διαφορετική. Σαν να λέμε, πέντε χρόνια μαζί του, επί τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες ο χρόνος, ίσον κάπου δύο χιλιάδες ενοχοποιητικές αποδείξεις που τεκμηριώνουν την άποψη ότι η Ρένα ήταν θύμα!

«Το έγραψε κάποια Δωροθέα. Μία από τα ίδια, δηλαδή: “Τ’ άφησα όλα γι’ αυτόν και με παράτησε!” Μα τι στο καλό παραπάνω ήθελε ο τύπος;»

Κι αυτή ακριβώς είναι η ερώτηση-κλειδί: «Τι στο καλό παραπάνω ήθελε;». Τίποτα παραπάνω δεν ήθελε. Ίσα- ίσα. Η Δωροθέα, η Ρένα και η κάθε… ψυχή του είδους απλώς έδωσαν πολύ περισσότερα από αυτά που έπρεπε στον πρίγκιπά τους.

Αν έχεις βιώσει κι εσύ την εμπειρία να δίνεις τα πάντα και να εισπράττεις την εγκατάλειψη, ή αν ζεις μέσα σε μια σχέση, όπου εσύ γίνεσαι χαλί να σε πατήσει, κι εκείνος με ελαφριά καρδιά το κάνει, δοκίμασε να εφαρμόσεις τους παρακάτω κανόνες:

  • Μην τον κατηγορείς

Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι σχέσεις γενικά είναι εύκολο πράγμα. Σε μια συντροφική σχέση, όμως, δεν τίθεται θέμα ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Εδώ και οι δύο δίνουν και οι δύο απολαμβάνουν. Αν τελικά μόνο εσύ δίνεις, τότε το λάθος είναι όλο δικό σου, άρα ήρθε και η στιγμή να επανεξετάσεις τη συμπεριφορά σου.

  • Η αυτοεκτίμηση είναι αφροδισιακό

Συνειδητοποίησε τις ικανότητές σου. Πρώτα εσύ, για να μπορέσει να τις εκτιμήσει και εκείνος. Οι άντρες προτιμούν τις γυναίκες με προσωπικότητα. Ή πιο απλά, τις γυναίκες που έχουν τα δικά τους «πιστεύω» και μάλιστα είναι ικανές να τα υποστηρίζουν. Αν θέλει να σε αλλάξει ή αν εσύ θέλεις να τον αλλάξεις, τότε δεν ταιριάζετε… Κι αν με το χρόνο υπάρξει κάποια αλλαγή στις πεποιθήσεις σου, τότε αυτό θα είναι αποτέλεσμα της δικής σου εξέλιξης και όχι πειθήνια αποδοχή των «κανόνων» του.

  • Έχεις κι εσύ ανάγκες

Αξίζεις το καλύτερο. Και εκείνος το ίδιο. Και σίγουρα η γυναίκα που τρέχει να ικανοποιήσει μόνο τις δικές του ανάγκες δεν είναι το καλύτερο για κανέναν. Η σχέση δεν είναι αυτοσκοπός. Όλα τα άλλα μικρά και καθημερινά που τη συνθέτουν είναι εκείνα που την κάνουν πετυχημένη ή όχι. «Δείξε», λοιπόν, αυτές τις απλές ανάγκες σου και να είσαι σίγουρη πως εκείνος θα νιώσει ευτυχισμένος αν καταφέρει να τις ικανοποιήσει.

  • Να είσαι ο εαυτός σου

Φοβάσαι μήπως δεν ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες του. Φοβάσαι μήπως τον χάσεις. «Ο φόβος μυρίζει», έλεγε η γιαγιά μου και είχε απόλυτο δίκιο. Βγάλε, λοιπόν, αυτήν τη «μυρωδιά» από πάνω σου. Είσαι αυτό που είσαι και αυτό που εκείνος ερωτεύτηκε. Πάνω απ’ όλα, είσαι ο εαυτός σου και δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις γι’ αυτό.

  • Βάλε τα δικά σου όρια

Και μην κάνεις εκπτώσεις κάθε φορά που εκείνος τα «δοκιμάζει». Το βασικό όμως είναι τα «όρια» να τα βάλεις στον εαυτό σου. Μέχρι πού είσαι διατεθειμένη να φτάσεις εσύ. Έτσι θα συνειδητοποιήσεις πόσα είναι όλα εκείνα που ενσυνείδητα δίνεις, χωρίς να επιτρέπεις στον άλλον να σε χειραγωγεί.

  • Δεν έχεις πονοκέφαλο

Η δικαιολογία «έχω πονοκέφαλο», όταν δεν θέλεις σεξ, είναι παρωχημένη. Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καμιά δικαιολογία. Απλώς το συζητάς και λες την πραγματική αιτία, η οποία καλό είναι να περιορίζεται σε οργανικό επίπεδο, γιατί οποιαδήποτε άλλη υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα. Προσπάθησε, λοιπόν, να λες ξεκάθαρα αυτό που νιώθεις. Και όχι μόνο στο σεξ. Παντού. Ευγενικά και χωρίς υπεκφυγές.

  • Μάθε να λες «όχι»

Δεν σημαίνει ότι η λεξούλα αυτή θα γίνει καραμέλα στο στόμα σου. Άκουσε τι σου ζητάει εκείνος, κέρδισε χρόνο για να το σκεφτείς και έπειτα αποφάσισε αν θα το δεχτείς. Συνήθως οι άλλοι ανταποκρίνονται καλύτερα, αν, μαζί με το «όχι», υπάρχει και αντιπρόταση, ενώ το «όχι» για να εκτιμηθεί δεν πρέπει να μεταφράζεται σε «ίσως» ή «τραβάτε με κι ας κλαίω!».

  • Ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω του

Προσωπική ζωή δεν σημαίνει κρυφή ζωή. Διατήρησε τις φιλικές σχέσεις και δραστηριότητες που είχες πριν τον γνωρίσεις – κάτι που στατιστικά δεν κάνουν οι περισσότερες δεσμευμένες ή παντρεμένες γυναίκες, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά. Έχεις κι εσύ επιθυμίες και δεν είναι εγωιστικό να θέλεις να τις καλύψεις. Μπορεί να είναι μία ώρα στο γυμναστήριο, στα μαγαζιά, για καφέ. Κάτι που θα σε βγάζει από τη ρουτίνα της σχέσης.

  • Ο καθένας με τις ευθύνες του

Εργάζεστε και οι δύο, επιστρέφετε το ίδιο κουρασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι καθένας έχει τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά την πρακτική πλευρά της συμβίωσης. Εγώ θα μαγειρεύω, εσύ θα πλένεις τα πιάτα. Έτσι απλά. Ακόμη κι αν ο ματσό τύπος σου, σου παρέχει δύο υπηρέτριες, ακόμη και τότε, αυτό δεν είναι το αντίτιμο υποτέλειας (της δικής σου). Να θυμάσαι ότι στη σχέση συνυπάρχετε ισότιμα.

Κι αν εκείνος θέλει ελεύθερη σχέση; Take it or leave it, κατά το αγγλικόν! Ή μάλλον ασ’ το, αν εσύ ονειρεύεσαι τρυφερές αγκαλιές, οικογενειακές στιγμές και παιδιά. Το ξέρεις από την αρχή και δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για το «με άφησε», ακόμη κι αν μετουσιωθείς σε ολόμαλλο, χειροποίητο, πέρσικο χαλί!

Τίνα Χριστοπούλου