Για να πιάνετε πουλιά στον αέρα

Για να πιάνετε πουλιά στον αέρα

Η εξάσκηση των 5 αισθήσεων είναι μια απλή και ευχάριστη διαδικασία που διαρκεί μόλις 10 λεπτά καθημερινά. Μέσα από αυτήν όχι μόνο θα καταφέρετε να μην σας ξεφεύγει τίποτα, αλλά θα μπορείτε να χαλαρώνετε το σώμα σας, να καθαρίζετε το μυαλό σας και να απολαμβάνετε το καθετί στο έπακρον. Η φύση είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αρχίσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και επιστρέφοντας στο σπίτι από τις διακοπές ή την εκδρομή σας δεν μπορείτε να συνεχίσετε την εξάσκηση.

Αν εξασκείτε συστηματικά τις 5 αισθήσεις σας, το πολύ μέσα σε ένα μήνα, θα μείνετε κατάπληκτοι από τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχετε.

Καθίστε χαλαρά, ή ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια σας, και πάρτε μερικές βαθιές εισπνοές.

Ακοή


Εστιάστε όλη σας την προσοχή στους ήχους που φτάνουν στα αυτιά σας. Προσπαθήστε να «πιάσετε» και τον πιο ανεπαίσθητο, ακόμα και αυτόν που μπορεί να προκαλείται από μια κίνηση του σώματός σας. Καταμετρήστε τους διαφορετικούς ήχους που «πιάνετε», προσπαθήστε να καταλάβετε από πού προέρχεται ο καθένας, τι είναι αυτό ή αυτά που τους προκαλούν. Αφού βεβαιωθείτε ότι τίποτα άλλο δεν μπορείτε να ακούσετε, προχωρήστε στην επόμενη φάση. Αν ένας από αυτούς τους ήχους σας είναι άγνωστος ή αδιευκρίνιστος, ανοίξτε τα μάτια σας, προσπαθήστε να τον εντοπίσετε και να ανακαλύψετε τι τον προκαλεί.

Όσφρηση


Με κλειστά μάτια εστιάστε όλη σας την προσοχή στις μυρωδιές που υπάρχουν στο περιβάλλον σας. Εισπνέετε και εκπνέετε βαθιά και ρυθμικά, προσπαθώντας να εντοπίσετε όλες τις διαφορετικές μυρωδιές και από πού προέρχεται η καθεμιά. Αν για κάτι δεν είστε βέβαιοι, ανοίξτε τα μάτια σας και ψάξτε το.

Όραση


Ανοίξτε τα μάτια σας και παρατηρήστε με προσοχή ότι υπάρχει γύρω σας.

Τα σχήματα, τα χρώματα, το φως, τις σκιές, τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν κάθε αντικείμενο ή τοπίο. Προσπαθήστε να αποτυπώσετε στο μυαλό σας αυτές τις εικόνες.

Γεύση


Για να ασκήσετε την γεύση σας, φροντίστε κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός γεύματος της μέρας- όχι το ίδιο κάθε μέρα- να εστιάζετε την προσοχή σας σε καθετί που βάζετε στο στόμα σας. Τι γεύση έχει; Γλυκιά ή ξινή; Πικρή, αλμυρή ή στυφή; Με ποια υλικά μαγειρεύτηκε το φαγητό που τρώτε; Αν κάτι δυσκολεύεστε να το εντοπίσετε ρωτήστε να μάθετε τι είναι αυτό.

Αφή


Για να ασκήσετε την αφή σας αρχίστε να πιάνετε στα χέρια σας αντικείμενα από διαφορετικό υλικό και σχήμα. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε την αίσθηση που σας προκαλούν, όταν τα σφίγγετε στα χέρια σας ή τα χαϊδεύετε. Προσπαθήστε να μαντέψετε το υλικό από τα οποία είναι φτιαγμένα. Όταν ξαπλώνετε στην άμμο, στην ξαπλώστρα ή στο κρεβάτι σας ποια αίσθηση σας προκαλεί η επαφή σας με αυτά; Όταν ντύνεστε ποια αίσθηση σας προκαλούν τα διαφορετικά υφάσματα από τα οποία είναι φτιαγμένα τα ρούχα σας;

Άρτεμη Παπαδοπούλου