Ανακάλυψε τον γίγαντα μέσα σου!

Ανακάλυψε τον γίγαντα μέσα σου!

Σκέψου… Πότε ήταν η τελευταία φορά που αθέτησες μια υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου;

Εγώ πάντως μπορώ αμέσως να θυμηθώ παραπάνω από δύο- τρείς και μάλιστα μέσα σε ένα 24ωρο! Από ένα σοκολατάκι και μία αγορά, που ειλικρινά δε χρειαζόμουν τίποτα από τα δύο, έως και την αναβολή για ακόμα μία φορά να προτείνω στο διευθυντή μου μια καινούρια ιδέα πάνω στη δουλειά μας.

Μεμονωμένα περιστατικά που με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται να έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Σε βάθος χρόνου όμως ίσως και να σημαίνουν την ίδια μας τη ζωή.

Τι κοινό έχουν ο Superman, oBatman και oSpiderman με σένα;

Το βιβλίο ” I CAN THEREFORE I WILL” των ηλεκτρονικών εκδόσεων white dove books, εταιρείας που διεθύνει ο Will Edwards, ξεκινάει με την ερώτηση: τι κοινό έχουν ο Superman, o Batman, o Spiderman, o X-man και ο Hulk μεταξύ τους; Η απάντηση είναι εύκολη. Όλοι έχουν υπερφυσικές δυνάμεις, ειδικές ικανότητες να τους κάνουν ξεχωριστούς και ανίκητους, στοιχεία δηλαδή που τους κάνουν να τους αναγνωρίζουμε σαν σουπερ ήρωες. Και συνεχίζει ο συγγραφέας:Πάμε να φτιάξουμε μια διαφορετική λίστα προσώπων τώρα: Superman, Spiderman, Batman, X-man, Hulk και εσένα. Πάλι κάνουμε την ίδια ερώτηση: Ποιός θα ήταν ο κοινός παρανομαστής ανάμεσα τους; Πριν απαντήσεις μπορείς να κάνεις άλλη μια ερώτηση.” Υπάρχει πραγματικά κάτι που όλοι κατέχουμε;” Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Ακόμα κι αν στην ίδια λίστα εκτός από εσένα προσθέσουμε το γείτονά μας, το δάσκαλό μας, έναν φίλο μας, πάντα θα υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στους σουπερ ήρωες και σε μας.

Και αυτό είναι η δύναμη!

Ως πραγματικοί άνθρωποι σε έναν πραγματικό κόσμο ποτέ δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τις υπερφυσικές δυνάμεις των σούπερ ηρώων. Η δύναμη όμως που σίγουρα έχουμε όλοι είναι να πλάσουμε την προσωπικότητά μας, να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, να δημιουργήσουμε το πεπρωμένο μας και να καθορίσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να είμαστε. Αυτή δεν είναι άλλη από τη δύναμη του μυαλού.

“Η συμπεριφορά σου είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων που προηγήθηκαν. Άρα, αυτό που πρέπει να δουλέψεις δεν είναι η ίδια η συμπεριφορά αλλά οι σκέψεις σου που ευθύνονται γι αυτήν” υποστηρίζει ο dr. Wayne Dyer

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο βιβλίο, υπάρχουν τρόποι να εκπαιδευτούμε σε αυτή τη διαδικασία:

1.Ξεκινώ τη μέρα μου με χαμόγελο

Όλη η ημέρα σου εξαρτάται από το πως καλωσορίζεις το πρωινό σου. Συνεπώς αν υποδεχτείς την καινούρια ημέρα με ενέργεια και αισιοδοξία, έτσι θα συνεχίσει και η υπόλοιπη.

2. Σχεδιάζω προκαταβολικά τη μέρα μου

Φτιάχνουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα μέσα στο μυαλό μας βάζοντας σε σειρά τους στόχους μας. Είναι σημαντικό οι στόχοι αυτοί να είναι ξεκάθαροι και συνειδητοποιημένοι.

3. Κρατώ το μυαλό μου προσηλωμένο σε σημαντικά πράγματα

Βάζουμε στόχους και θέτουμε προτεραιότητες. Οραματιζόμαστε ότι δρούμε πάνω στους στόχους αυτούς και αναπτύσσουμε τις στρατηγικές μας προκειμένου να διαχειριστούμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν .

4. Θυμάμαι τον “αστάθμητο παράγοντα”

Σε πολλά ιστορικά γεγονότα το ρυθμιστικό ρόλο της έκβασης τον είχε ένας παράγοντας που κανένας δεν είχε καταφέρει να προβλέψει, ο αστάθμητος. Δεν πρέπει να μας ενοχλεί αν δεν πετύχουμε να έχουμε αυτό που ζητάμε. Σημασία έχει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

5. Δοκιμάζω νέα πράγματα και προκλήσεις

Βλέπουμε τις αλλαγές σαν ευκαιρίες. Δεν είναι κακό να αλλάζουμε τακτικές και συμπεριφορά, πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας ότι δεν κάνουμε κακό σε κάποιον, προσαρμόζοντας νέες στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων μας.

6. “Ζυγίζω” τις επιθυμίες μου

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο αντιθέσεων. Ποτέ δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα καλά ταυτόχρονα . Στην αγάπη για παράδειγμα, κάποιος θα πληγωθεί, στον πλούτο κάποιος θα ευνοηθεί. Το να είμαστε ολιγαρκείς, είναι το βασικό μας κλειδί.

7. Εχω ρεαλιστικές προσδοκίες

Πρέπει αυτά που επιθυμούμε να είναι και πράγματα που μπορούν να γίνουν! Αν ζητάμε το άπιαστο είναι λογικό να απογοητευόμαστε…. Ακόμα και αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μία μέρα ούτε φυσικά αρκεί μόνο να το σκεπτόμαστε…

8. Γνωρίζω τον εαυτό μου

Κανένας άλλος στον κόσμο, εκτός από εμάς δεν μπορεί να πει ποιοι πραγματικά είμαστε. Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, προκειμένου να τον μάθουμε καλύτερα κι έτσι να ξέρουμε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε.

9. Αγαπώ τον εαυτό μου

Πριν αρχίσουμε να απαιτούμε από τους άλλους να μας αγαπούν πρέπει να εμείς να αγαπήσουμε πρώτοι τον εαυτό μας και εννοείται να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση.

10. Συναναστρέφομαι με θετικούς ανθρώπους

Αναζητούμε στην καθημερινότητά μας αισιόδοξους ανθρώπους. Η παρέα, η μαζί τους μπορεί να μας βοηθήσει να βλέπουμε κι εμείς τη θετική πλευρά της ζωής και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

11. Ρωτάω συνέχεια

Αναζητώντας συνεχώς πληροφορίες, και ρωτώντας πώς και γιατί, διευρύνουμε τις γνώσεις μας άρα γινόμαστε πιο δυνατοί.

12. Είμαι δεκτικός

Παραδεχόμαστε το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα πάντα και ότι συνέχεια μαθαίνουμε πράγματα όπου κι αν πηγαίνουμε. Αν έχουμε ανοιχτό μυαλό θα αποκτήσουμε νέες εμπειρίες που θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

13. Μαθαίνω από τις εμπειρίες μου

Σε αντίθεση με το σχολείο στη ζωή μας περνάμε τα τεστ και μετά μαθαίνουμε το μάθημά μας! Αν αποτύχουμε το συναίσθημα είναι δυσάρεστο αλλά έχουμε αποκτήσει μία πολύτιμη γνώση που μας βοηθάει να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος.

Χριστίνα Λαμπίρη