Γαλέος έτσι… κι αλλιώς!

Γαλέος έτσι… κι αλλιώς!

Γαλέος με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας λάδι

4 φέτες φιλέτο γαλέου

1 κρεμμύδι τριμμένο με το τρίφτη

2 κουταλιές της σούπας κάπαρη

Αλάτι-πιπέρι

150ml λευκό κρασί

25 γραμμ. βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 χτυπημένα αυγά

Φετούλες λεμονιού για τη διακόσμηση

Εκτέλεση:

1. Ανάβετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

2. Βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος το ψάρι.

3. Περιχύστε το ψάρι με τα ολάδι.

4. Πασπαλίστε το με το τριμμένο κρεμμύδι, τη 1 κουταλιά κάπαρη, περιχύστε το με το κρασί, βάλτε αλατάκι πιπεράκι και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο.

5. Βάλτε το στο φούρνο να ψηθεί σκεπασμένο για 20 λεπτά.

6. Βγάλτε το από το φούρνο, αδειάστε με ένα κουτάλι σε ένα μπολ ότι ζουμί έχει μείνει στο ταψί σας και βάλτε το ψάρι ξεσκέπαστο, πάλι μέσα στο φούρνο για να πάρει χρώμα.

7. Χτυπήστε τα αβγά.

8. Κάψτε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίξτε μέσα το αλεύρι. Το ανακατεύετε για ένα λεπτό, του ρίχνετε το χυμό του ψαριού ανακατεύοντας και μόλις βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και του προσθέτετε τη μουστάρδα, την υπόλοιπη κάπαρη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα χτυπημένα αβγά.

9. Ανακατεύετε χωρίς να το αφήσετε να κοχλάσει μέχρι να πήξει.

10. Δοκιμάστε μήπως χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο.

11. Βγάζετε το ψάρι από το φούρνο και το περιχύνετε με τη σάλτσα μουστάρδας.

12. Το διακοσμείτε με φετούλες λεμονιού.

Γαλέος ω γκρατέν με σπανάκι

Υλικά:

1 σακούλα κατεψυγμένο σπανάκι, ή 500γαμμ. Φρέσκο

Αλάτι-πιπέρι

? κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

2 κουταλιές της σούπας λάδι

4 φιλέτα γαλέου

Λάδι για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα τυριού:

100 γραμμ. Κίτρινο τυρί τριμμένο (Gouda, ή Emmenhtal, ή Cheddar, ή Gruyere).

25 γραμμ. Βούτυρο

? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

450ml γάλα

Μοσχοκάρυδο

Λίγο αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

2. Βάλτε το κατεψυγμένο σπανάκι στο τηγάνι με το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο να ξεπαγώσει, να βγάλει όλα τα νερά του και να μείνει με το λάδι.

3. Βάλτε το σπανάκι στο πάτο του πυρίμαχου σκεύους σας.

4. Βάλτε λίγο λάδι στο τηγάνι και τηγανίστε τα φιλέτα του γαλέου για 2-3 λεπτά από τη κάθε πλευρά και ακουμπήστε τα πάνω στο σπανάκι.

5. Φτιάχνετε τη σάλτσα τυριού.

6. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα το βούτυρο να λειώσει, ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύετε.

7. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το γάλα και να μην έχει σβόλους.

8. Το ξαναβάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα.

9. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί, κρατώντας λίγο για το τέλος, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύετε μέχρι να λειώσει το τυρί.

10. Σκεπάζετε τα φιλέτα με τη σάλτσα, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και το φουρνίζετε για 30 λεπτά μέχρι να γίνει το ψάρι και η σάλτσα να έχει πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα.

Ανθή Λαμπίρη