Φτιάξτε το δικό σας σχέδιο προσωπικής ανάπτυξης

Φτιάξτε το δικό σας σχέδιο προσωπικής ανάπτυξης

Βελτιώνοντας σε βάθος τον εαυτό σας… οδηγείτε τη ζωή σας προς το καλύτερο! Κατανοήστε τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας και αγγίξτε τα όνειρά σας μέσα από ένα απλό σχέδιο προσωπικής ανάπτυξης. Ένα πλάνο σκιαγράφησης του εαυτού σας και μερικές προτάσεις για την ανάπτυξη σας είναι ικανές να δώσουν μια απάντηση στο: «Ποιοί είμαστε πραγματικά;». Άλλωστε, αυτό είναι και το κλειδί προς την ευτυχία και την επιτυχία! Οι παρακάτω τεχνικές θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ουσία της δικής σας ζωής…

Φτιάξτε μια ζεστή ατμόσφαιρα… και συγκεντρωθείτε!


Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και προσπαθήσετε να ηρεμήσετε. Βάλτε λίγη απαλή μουσική και βεβαιωθείτε ότι είστε γεμάτοι από θετικές σκέψεις. Είναι σημαντικό να λέτε στον εαυτό σας ενθαρρυντικά λόγια και να τον συμβουλεύετε ότι μέσα από την αναγνώριση των στοιχείων του χαρακτήρα σας… θα μπορέσετε να βελτιωθείτε και να έρθετε πιο κοντά στα όνειρά σας.

Ανακαλύψτε τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας


Προσπαθήστε να καταγράψετε με πλήρη ειλικρίνεια τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σας, ρωτώντας τον εαυτό σας σχετικά με τις συνήθειές σας αλλά και τους λόγους που συνήθως παραπονιούνται για εσάς. Ύστερα, καθορίστε ποια χαρακτηριστικά σας πρέπει να ενισχυθούν για την εκπλήρωση των στόχων σας και φτιάξτε ένα σχέδιο ενίσχυσής τους. Για παράδειγμα, ένας ντροπαλός εργαζόμενος στις δημόσιες σχέσεις, είναι σε θέση να ξεπεράσει τις αναστολές του με τη συμμετοχή του σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες.

Συγκεντρώστε το feedback των φίλων σας


Πρέπει να ψάξετε για αδυναμίες ή ισχυρά σημεία σας που να είναι ευδιάκριτα στην καθημερινότητα, όπως είναι η έλλειψη ψυχραιμίας ή η ευγενική συμπεριφορά προς τους άλλους. Απλά θυμηθείτε ότι ένας εύκολος και πιο αντικειμενικός τρόπος είναι να ρωτήσετε τους φίλους σας για τα θετικά ή αρνητικά σας. Επιλέξτε τους σωστούς ανθρώπους και ζητήστε τη γνώμη τους σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να αλλάξετε πάνω σας.

Επικεντρωθείτε σε μόνο ένα κομμάτι του εαυτού σας


Μετά την ανακάλυψη των στοιχείων του χαρακτήρα σας, ιεραρχήστε τα και αποφασίστε σε ποια περιοχή θέλετε να επικεντρωθείτε. Μην εστιάζετε σε πάρα πολλά τμήματα αλλά μόνο σε ένα. Δώστε προτεραιότητα στο πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού σας που πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν.

Γράψτε τι πραγματικά θέλετε και για ποιο λόγο…


Η επόμενη κίνηση είναι να αποφασίσετε ποιος είναι ο τελικός στόχος σας. Βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε κάτι φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό. Στη συνέχεια, καταγράψτε σε μια λίστα τους λόγους που ποθείτε τον τελικό στόχο σας. Άλλωστε, αυτοί αποτελούν και το κίνητρο για τη βελτίωση σας! Παράλληλα, φανταστείτε τον εαυτό σας σε μεγάλη ηλικία… τι θα θέλατε να έχετε καταφέρει πάνω στη γνώση, την καριέρα, την οικογένεια και την κοινωνία; Στο τέλος, ενσωματώστε στη λίστα τις 5 πιο σημαντικές αξίες στη ζωή σας, όπως είναι η ακεραιότητα, ο πλούτος, η αγάπη, η δημιουργικότητα κ.α. με σειρά προτεραιότητας.

Βρείτε τα βήματα δράσης για να γίνετε καλύτεροι!


Ήρθε η ώρα για να μελετήσετε τι ακριβώς χρειάζεστε για να βελτιωθείτε πάνω σε έναν τομέα. Πρέπει να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο θα εξασκηθείτε και να βρείτε τους πόρους που ακολουθούν αυτά τα βήματα. Για παράδειγμα, αν έχετε πρόβλημα αυτοπεποίθησης μπορείτε να καταγράψετε στο σχέδιο σας ότι ένας τρόπος για να εξελιχθείτε είναι το διάβασμα βιβλίων για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης ή η συμμετοχή σας σε διάφορες δημόσιες ομιλίες.

Αγοράστε ένα ημερολόγιο για την προσωπική σας ανάπτυξη!


Το τελικό βήμα για τη σύνταξη ενός προσωπικού σχεδίου ανάπτυξης, αφού εντοπίσετε όλες τις περιοχές του εαυτού σας που θέλετε να βελτιώσετε είναι να θέσετε ένα χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις σας. Πάρτε ένα ημερολόγιο και προγραμματίστε τις ώρες που θα εργάζεστε πάνω στην προσωπική σας ανάπτυξη. Στη συνέχεια, ρυθμίστε τις προθεσμίες των στόχων σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμφωνήσετε με τον εαυτό σας ότι μέσα σε 5 χρόνια πρέπει να έχετε πάρει το πτυχίο σας… και να το κάνετε πράξη!

Συμβουλές από το www.flowmagazine.gr