Εντοπίστε και… αρπάξτε τις ευκαιρίες!

Εντοπίστε και… αρπάξτε τις ευκαιρίες!

Σημασία δεν έχει πώς κοιτάς αλλά πού κοιτάς. Κοίτα προς τις ευκαιρίες.

Η διαφορά του να κοιτάς εσύ τις ευκαιρίες από το να σου «τυχαίνουν» οι ευκαιρίες είναι κολοσσιαία: είναι ενεργητική αντιμετώπιση σε αντίθεση με την παθητική.

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, η μαμά μας μας συνέφερνε: «Παιδί μου, μη χαζεύεις δεξιά και αριστερά! Κοίτα που πατάς!» Γιατί ο δρόμος ήταν η ευκαιρία να γυρίσουμε σπίτι χωρίς σκουντουφλιές, γρατζουνιές, ουλές, ράμματα και αίμα.

Στη γειτονιά μου, ένας διάσημος, «επιτυχημένος» φούρνος – δεν γκρεμίστηκε – έκλεισε γιατί βρέθηκε ξαφνικά με ανταγωνιστές δίπλα του και έπαψε να είναι ο μόνος στην περιοχή. Οι εγκαταστάσεις του υπάρχουν ακόμη, θα μπορούσε να λειτουργεί. Το θεωρεί κάποιος ευκαιρία να ανοίξει και πάλι φούρνο ή, πλέον έγινε «μην αγγίζετε!».

Το να εξασκείς το μάτι σου να ψάχνει να βρει τις σημερινές ευκαιρίες είναι τέχνη, θέλει εξάσκηση, «μύτη» και ρίσκο. Φτάνει να κοιτάς προς τις ευκαιρίες, όχι προς την κατεστημένη, έτοιμη κατάσταση. Βέβαια, και στο κατεστημένο υπάρχουν ευκαιρίες, φτάνει τα μάτια σου να είναι στραμμένα με περιέργεια προς το καινούργιο. Ούτε να περιμένεις να «σου έρθει» η ευκαιρία από μια πρόταση, από μια αλλαγή στην αγορά, από ένα «σπρώξιμο» που θα φας από άλλον! Εξασκήσου να την ανακαλύψεις, γιατί μπορεί να βρίσκεται κάτω από τη μύτη σου, μέσα στα ταλέντα σου, να είναι μέρος από τα χόμπι σου, κομμάτι από αυτά που ακούς ότι «θέλει ο κόσμος».

Η ευκαιρία θέλει ψάξιμο, μελέτη. Κάθε πληροφορία που μαθαίνεις χρειάζεται αξιολόγηση: μήπως κρύβει μέσα της μια ευκαιρία; Το επόμενό της στάδιο είναι η ανάλυση τι ξοδεύεις – τι κερδίζεις. Αλλιώς είναι ένα όνειρο απατηλό. Το υποτιθέμενο «λαχείο» που δεν κληρώνεσαι εσύ.

Συχνά, ο κόσμος θεωρεί «ευκαιρία» την «αρπαχτή». Μπορώ εγώ να πείσω τους άλλους ότι η «αρπαχτή» ΔΕΝ είναι ευκαιρία; Ότι είναι λίγο απατεωνιά, λίγο εύκολο κέρδος σε βάρος κάποιου ή κάποιας κατάστασης; Αν «σου κάτσει», έκατσε. Τις περισσότερες φορές όμως η εξυπνάδα, η μαγκιά και τα λάθη πληρώνονται!

Τα κορίτσια που θέλουν να παντρευτούν, αναζητούν γύρω τους την «ευκαιρία» ενός συντρόφου που θέλει τη δέσμευση. Το γυναικείο μάτι γρήγορα εξασκείται στο να προσπερνάει τις περιπτώσεις που «δεν είναι ευκαιρία». Ούτε περιμένουν τις ουρανοκατέβατες προτάσεις. Στοχεύουν μπροστά και παίρνουν πρωτοβουλίες έχοντας αναλύσει τα υπέρ και τα κατά κάθε περίπτωσης.

Οι «ευκαιρίες» ισχύουν για κάθε τομέα της ζωής: για μια σχέση, για μια ευκαιρία στην ίδια μου τη δουλειά ή σε μια άλλη δουλειά, για την αγορά ενός σπιτιού ή οικοπέδου, για μια επένδυση, για την έναρξη επιχείρησης! Κάθε στιγμή, κάθε τομέας της ζωής έχει τις ευκαιρίες του, φτάνει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια να τις βρούμε και, κυρίως, να τις αξιολογήσουμε.

Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν γίνει πλούσιοι κρίνοντας ότι «αυτή η περιοχή θα αναπτυχθεί» και έχουν αγοράσει γη εκεί; Ενώ αντίθετα άλλοι έχασαν γιατί δεν «μυρίστηκαν» πότε είναι η σωστή στιγμή για να «πουλήσουν;».

Έτσι δεν χτίστηκε ο μύθος του γκαράζ; Όλοι οι μεγιστάνες του Διαδικτύου που είδαν πρώτοι τις ευκαιρίες, από ένα γκαράζ δεν ξεκίνησαν;

Θα ήθελα κάποιος στα 14 να μου μιλήσει για το πώς να αναζητώ τις ευκαιρίες.

Η κρίση μας δεν αποδεικνύεται αλάνθαστη. Μέσα στις αποφάσεις μας για το τι είναι ευκαιρία και τι δεν είναι, θα κάνουμε και λάθη. Γι αυτό αυξάνεται ο αριθμός των διαζυγίων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν τρεις μήνες αφού άνοιξαν, η επιστροφή στο χωριό μετά από ατυχίες στην πόλη.

Ευκαιρίες, επίσης, δεν σημαίνει τεράστια ανοίγματα! Υπάρχουν και οι μικρές ευκαιρίες: το να βρεις μια γωνιά να φυτέψεις μαρούλια εκεί που δεν είχες χώρο, το να βρεις μια δραστηριότητα που να σε φέρει κοντά με τον φίλο/η σου, το να «ανοίξεις» μια περιστασιακή δουλειά για λίγο καιρό, λίγες ώρες.

Επίσης, οι ευκαιρίες να είναι για δικό μας όφελος. Το να βρω φτηνά ρούχα, παπούτσια ή φτηνό ο,τιδήποτε που δεν το έχω ανάγκη ή που δεν είναι φτηνό τελικά (ένα πάμφθηνο σπίτι σε υποβαθμισμένη περιοχή) είναι ευκαιρία για αυτόν που πουλάει, όχι για μένα.

Όσο εξασκούμαστε στην αναζήτηση ευκαιριών – με την ανάλογη επένδυση από μέρους μας σε χρόνο, συναισθήματα, πόρους, σκληρή δουλειά, ίσως χρήμα – μαθαίνουμε να βρίσκουμε ευκαιρίες.

ΠΗΓΗ: www.tsemperlidou.gr