Πώς να εξαφανίσετε τα άλατα

Πώς να εξαφανίσετε τα άλατα

Είναι επίμονα και στιγματίζουν όποια επιφάνεια αγγίζουν, ιδιαίτερα αν είναι μεταλλική. Τα άλατα διαβρώνουν την κουζίνα και το μπάνιο μας και, αν τους το επιτρέψουμε, εγκαθίστανται στην καθημερινότητα μας για πάντα.

Το νερό της βρύσης στην πόλη μας είναι πολύ σκληρό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα, που αν δεν τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, μπορούν να καταστρέψουν το πλυντήριο, το σίδερο, τον μεταλλικό μας νεροχύτη αλλά και τα είδη υγιεινής.

Το ξύδι, εκτός από ένα υπέροχο αρωματικό για τις σαλάτες και τα φαγητά μας, είναι και ένα απόλυτα δραστικό καθαριστικό. Η αξία του και η αποτελεσματικότητα του σε δύσκολες δουλειές που αφορούν την καθαριότητα, ήταν αναγνωρισμένες από πολύ παλιά. Γι’ αυτό και οι παλιές νοικοκυρές το θεωρούσαν κάτι σαν το …δεξί τους χέρι.

Το ξύδι, έδινε τη λύση για αστραφτερά τζάμια, έκανε τις μεταλλικές κατσαρόλες αστραφτερές, εξαφάνιζε τα άλατα που θάμπωναν τις βρύσες και κατέστρεφαν σιγά – σιγά το πλυντήριο ή το σίδερο. Ακόμη, καθάριζε τα πλακάκια, τα χάλκινα και μεταλλικά αντικείμενα, ακόμη και τα χαλιά! Εν ολίγοις, οι συνταγές της γιαγιάς για καθαριότητα και λάμψη, συνήθως κατέληγαν σε ένα κύριο συστατικό: το ξύδι!

Θέλετε αστραφτερές βρύσες; Τυλίξτέ τες με ένα πανάκι μουσκεμένο σε ξύδι και αφήστε το να δράσει για μία ώρα. Τα άλατα θα διαλυθούν και η βρύση σας θα λάμπει.

Θέλετε να εξαφανίσετε τα υπολείμματα από σαπούνι, απορρυπαντικό και άλατα στον κάδο και τους σωλήνες του πλυντηρίου σας; Αφήστε το να δουλέψει για ένα πλήρες πρόγραμμα στους 30 βαθμούς, ρίχνοντας μέσα 4 λίτρα ξύδι.

Θέλετε ένα υπέροχο και οικολογικό γυαλιστικό για το πλυντήριο πιάτων, ώστε να σβήνει τα σημάδια από τα σκεύη που αφήνουν τα άλατα του νερού και το απορρυπαντικό; Χρησιμοποιείστε ξύδι.

Θέλετε να γυαλίσετε τα ασημικά σας; Βουτήξτε τα σε νερό που έχετε πριν βράσει πατάτες, αφού πρώτα προσθέσετε ένα κουταλάκι λευκό ξύδι ή αφήστε τα να μουσκέψουν για ένα βράδυ σε ένα διάλυμα από ζεστό νερό και ξύδι.

Θέλετε να εξαφανίσετε τα άλατα από την μπανιέρα σας; Χρησιμοποιείστε λευκό ξύδι που θα αφήσετε να δράσει αρκετή ώρα.