Πώς να επιλέξετε κατοικίδιο για το παιδί σας

Πώς να επιλέξετε κατοικίδιο για το παιδί σας

Το να έχουν κοντά τους τα παιδιά ένα ή περισσότερα κατοικίδια ζώα είναι ένας άριστος τρόπος για να μάθουν τι σημαίνει ευθύνη. Δεν είναι όμως όλα τα κατοικίδια κατάλληλα για τα παιδιά.

– Μια καλή ιδέα, όπως εξηγεί ο κτηνίατρος Ν. Τσάτσας, είναι ένα κατοικίδιο με χαμηλό κόστος συντήρησης όπως τα κουνέλια, τα ινδικά χοιρίδια ή τα ποντίκια. Αυτά τα κατοικίδια είναι γενικά φτηνά για να τα συντηρήσετε και είναι επίσης διασκεδαστικά.

– Αν και οι γάτες είναι μια καλή επιλογή, οι οικογένειες με μικρά παιδιά πρέπει να προσέχουν επειδή το «αγκάλιασμα αγάπης» ενός μικρού παιδιού μπορεί να είναι πάρα πολύ σκληρό για ένα μικροσκοπικό γατάκι. Επιπλέον, μια γάτα μεγάλης ηλικίας δεν μπορεί να κάνει παρέα στα μικρά παιδιά διότι εάν νιώσει ότι απειλείται μπορεί να βγάλει νύχια.

– Εάν υπολογίζετε να αποκτήσετε ένα σκυλί, σιγουρευτείτε ότι ένας ενήλικας είναι παρών όταν τα μικρά παιδιά βρίσκονται δίπλα από ένα σκυλί ή ένα κουτάβι. Ένα μεγάλο, υπερκινητικό σκυλί μπορεί εύκολα να πετάξει κάτω ένα μικρό παιδί. Η συμπεριφορά ποικίλλει πολύ μεταξύ των φυλών επομένως θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης φυλής σκύλου για την οικογένεια σας.

– Οι αρουραίοι είναι επίσης τέλεια κατοικίδια για τα μικρά παιδιά δεδομένου ότι έχουν καλή φύση και είναι ευφυείς.

– Τα παιδιά έχουν μεγάλη προτίμηση για τους χοίρους της Γουινέας. Είναι ασφαλείς και εύκολοι στο χειρισμό για ένα μικρό παιδί. Είναι αρκετά ανέξοδοι και έχουν φιλική διάθεση με τα παιδιά. Τα ινδικά χοιρίδια δαγκώνουν σπάνια και έχουν συναρπαστικές συνήθειες που είναι διασκεδαστικές για τα παιδιά.

– Τα κουνέλια, ειδικά οι μικρότερες φυλές, είναι κατάλληλα κατοικίδια για παιδιά που έχουν μεγαλώσει κάπως. Χρειάζονται τη συχνή προσοχή αλλά πιο πολύ ταιριάζουν με τις μοναχικές προσωπικότητες.

Όλα τα κατοικίδια ζώα που αναφέραμε είναι καλά υπό τον όρο ότι τα κρατάτε καθαρά, ταϊσμένα. Πρέπει ακόμα να εξασφαλίζετε ότι εάν τα εξωτερικά κατοικίδια ζώα χρειάζονται ειδική χειμερινή προσοχή π.χ. κάπου ζεστά και προφυλαγμένα όταν κάνει πολύ κρύο μπορείτε να τους το προσφέρετε.

Πριν επιλέξετε σκεφτείτε

Θα ήταν θαυμάσιο εάν τα παιδιά αναλάμβαναν την ευθύνη για τη συντήρηση και την προσοχή του κατοικίδιου ζώου τους αλλά στην πραγματικότητα, αυτό συχνά δεν συμβαίνει και συνήθως ότι υποσχέθηκαν το ξεχνούν την άλλη ημέρα και οι γονείς πρέπει να δεχτούν ότι θα πρέπει να αναλάβουν εκείνοι δράση. Γι’ αυτό πριν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο, υπάρχουν μερικά χρήσιμα σημεία που πρέπει να εξετάσετε: